ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Επάρκεια νερού μέχρι το 2060 στον Δήμο Βόλου προβλέπει το master plan της ΔΕΥΑΜΒ
Παρουσιάστηκε το master plan για τη διαχείριση των υδάτων του Δήμου Βόλου
Στο Δημαρχείο Βόλου παρουσιάστηκε σήμερα το Master Plan της ΔΕΥΑΜΒ για τη διαχείριση των υδατικών πόρων του Βόλου, με ορίζοντα το 2060.
Οι μελετητές του έργου για το οποίο ο Δήμος Βόλου διεκδικεί χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, παρουσίασαν βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις και μακροπρόθεσμα έργα πνοής, τα οποία θα διασφαλίσουν καλής ποιότητας νερό και πάνω από όλα τις αναγκαίες ποσότητες, ώστε να μην υπάρχει υδατικό έλλειμμα. Στο Master Plan έχουν ληφθεί υπόψιν τα δεδομένα που διαμορφώνει η κλιματική κρίση, με τους μελετητές να προβλέπουν ότι τα έργα που περιλαμβάνει εγγυώνται επάρκεια νερού μέχρι το 2060.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Βόλου ανέφερε ότι: «Σήμερα είναι μία παρουσίαση ενός πλάνου που εκπόνησε η ΔΕΥΑΜΒ από τους κ.κ. Ανδρικόπουλο και Νικολάου από το 2017 που διήρκησε περίπου τρία χρόνια. Πλέον η σημερινή ημέρα είναι μία ημέρα ενημέρωσης ως επί το πλείστον, για να έχετε μία πλήρη ενημέρωση για τη μελέτη. Εχω διαβάσει το master plan και η ΔΕΥΑΜΒ είναι η μοναδική ΔΕΥΑ που έχει εκπονήσει μελέτη σε όλη την Ελλάδα, όπως και ο Δήμος Βόλου είναι πρώτος όσον αφορά τις ενεργειακές. Η εκπόνηση αυτής της μελέτης διήρκησε τόσο γιατί έπρεπε να παρακολουθηθεί η στάθμη του νερού, να αξιολογηθούν όλα τα κριτήρια και δεν έχει σχέση με όσα ακούγονται. Έχω δεσμευτεί ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης του νερού, αλλά αυτό που κάνουμε στοχεύει στην ποιότητα του νερού και στο τι μπορούμε να εξοικονομήσουμε για να μην έχει ο Βόλος πρόβλημα, καθώς το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο στο μέλλον σε όλο τον κόσμο. Τα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ αποφάσισαν να δρομολογήσουν και να αναθέσουν στους επιστήμονες γιατί όπως λέει και η παροιμία «πριν πεινάσεις μαγειρεύεις». Η μελέτη έχει κατατεθεί στο γραφείο πρωθυπουργού, του κ. Λιβάνιου, του κ. Σκυλακάκη, στους βουλευτές και στον περιφερειάρχη και μετά τις γιορτές θα κατατεθεί και στον Επίτροπο της Ε.Ε. για να βρούμε χρηματοδότηση και ο Βόλος για τα επόμενα 50χρόνια να μην έχει πρόβλημα».
Οι μελετητές κ.κ. Ανδρικόπουλος και Νικολάου παρουσίασαν την υφιστάμενη κατάσταση των υδάτων στον Δήμο Βόλου και τόνισαν ότι εάν δεν γίνουν έργα, τότε θα έχουμε το 2060 έλλειμμα υδροδότησης (υφάλμυρου νερού) ύψους 8,5εκ. κυβικών νερού, όταν σήμερα το έλλειμμα φτάνει τα 1,5 εκ. κυβικά νερού.
Ο κ. Ανδρικόπουλος επεσήμανε ότι η ΔΕΥΑΜΒ είναι η πρώτη ΔΕΥΑ με master plan και με το σχέδιο αυτό και τα έργα που προτείνει καλύπτονται οι υδροδοτικές και αρδευτικές ανάγκες του Δήμου ως το 2060. Το χαρακτήρισε ως ένα ουσιαστικό εργαλείο για την αναζήτηση χρηματοδότησης, ακόμη και κοινοτικής, ενώ επεσήμανε ότι το master plan αναφέρεται και στην άρδευση και εξετάζει τις ανάγκες κάθε τοπικής κοινότητας αυτόνομα.
Από την πλευρά του ο κ. Νικολάου προχώρησε στην παρουσίαση όλης της μελέτης λέγοντας πως αυτή έγινε σε τέσσερις φάσεις. Αρχικά έγινε καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, ακολούθησε η εκτίμηση των αναγκών και το έλλειμμα του νερού, προχώρησαν στα αποτελέσματα μετρήσεων και τις προτάσεις μέτρων και έργων και τέλος έγινε η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια το 50% του νερού στον Βόλο προέρχεται από πηγές και το άλλο 50% από γεωτρήσεις. Ταυτόχρονα χώρισαν τα έργα που θα πρέπει να γίνουν σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σημειώνοντας ότι ήδη μελέτες για βραχυπρόθεσμα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει. Το κόστος για τα βραχυπρόθεσμα έργα ανέρχεται σε 34 εκ. για τις κατασκευές και 2,5 εκ. για τις μελέτες, στα μεσοπρόθεσμα έργα το κόστος ανέρχεται σε 29 εκ. ευρώ για κατασκευές και 2 εκ. ευρώ για μελέτες και τα μακροπρόθεσμα έργα κοστίζουν 57,5 εκ ευρώ οι κατασκευές και 3 εκ. ευρώ τα έργα.
Οι μελετητές τόνισαν ότι με τα βραχυπρόθεσμα μόνο έργα θα περιοριστεί το έλλειμμα του νερού κατά 5 εκ. Κυβικά και πως ώριμα είναι τα έργα του Ανατολικού Μετώπου και του Δυτικού Μετώπου.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγιναν και ερωτήσεις από το κοινό, στο οποίο βρίσκονταν και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, όπως και δημότες. Οι κ.κ. Λημνιός και Βαξεβανόπουλςο στις ερωτήσεις τους έθεσαν το θέμα της έλλειψης έργων ορεινής υδρονομίας, που λειτουργούν και ως αντιπλημμυρική προστασία, ενώ ο κ. Λημνιός έθεσε το θέμα της έλλειψης διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, με τον κ. Ανδρικόπουλο να σημειώνει ότι όταν οριστικοποιηθούν οι μελέτες ανά έργο, είναι υποχρεωτική η διαβούλευση.
Τέλος, οι μελετητές ανέφεραν ότι οι μελέτες κάθε έξι χρόνια επικαιροποιούνται, όπως θα γίνει και με το master plan, ενώ ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ κ. Κουτσιφέλης σημείωσε για την πηγή Καλιακούδα ότι από τις περσινές θεομηνίες διασώθηκε μία από τις 17 συστάδες της. Σημείωσε ακόμη ότι έχει αποφασιστεί να γίνει προγραμματική με την ΕΥΔΑΠ για τη δημιουργία υδραγωγείου για 10.000 κυβικά νερού και στην επικαιροποίηση της μελέτης θα συμπεριληφθεί και μονάδα αντίστροφης ώσμωσης.
Τα έργα της ανατολικής περιοχής περιλαμβάνουν
– Υδρομάστευση και αγωγοί μεταφοράς νερού των πηγών Αγίου Ιωάννη και Ζάγκα για την ύδρευση των οικισμών Αγ.Βλάσιος, Παλαιόκαστρο, Άνω Λεχώνια, Κάτω Λεχώνια, Μαλάκι, Πλατανίδια, Σερβανάτες, Αγριά και του Π.Σ. Βόλου και Ν. Ιωνίας και κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού στη θέση Ανεμούτσα Αγριάς (18 εκατ. €)
– Εκσυγχρονισμός Δικτύου Ύδρευσης Αγριάς Δ. Βόλου (1,5 εκατ. €)
– Εκσυγχρονισμός Δικτύου Ύδρευσης των Οικισμών Αγ. Λαυρεντίου και Αγ. Βλασίου Δ. Βόλου (1,4 εκατ. €)
– Eκσυγχρονισμός Δικτύου Ύδρευσης των Οικισμών Άνω και Κάτω Λεχωνίων Δ. Βόλου (1,25 εκατ. €)
– Έργα υδροσυλλογής και ταμίευσης τμήματος της απορροής του ρέματος Βρύχωνα, διύλιση του νερού και μεταφορά υδρευτικού νερού στο Βόλο(11,5 εκατ. €)
Τα έργα της δυτικής περιοχής περιλαμβάνουν:
– Υδρομάστευση των πηγών Φλάμπουρου, Καρβουνιάρικων, Βλαχογιάννη με ετήσια απόληψη ύδρευσης 4-7 εκ κυβικά μέτρα νερού και κατασκευή διυλιστηρίου στην δεξαμενή Μεσιακό Ίσωμα Μακρινίτσας (7,65 εκατ. €)
– Αντικατάσταση αγωγών μεταφοράς του νερού της πηγής Μάνα στην δεξαμενή Γηροκομείου, με πρόβλεψη κατασκευής μικρού ΥΗΣ 250 kw, πλησίον της δεξαμενής.(3,15 εκατ. €)
-Έργα ενίσχυσης του υδραγωγείου των Δ.Ε. Σέσκλου και Ν. Αγχιάλου Δ. Βόλου(7,98 εκατ. €)
– Εκσυγχρονισμός Δικτύου Ύδρευσης των Οικισμών Πορταριάς, Κατηχωρίου και Α.Μεριάς Δ. Βόλου(3,83 εκατ. €)
– Εκσυγχρονισμός Δικτύου Ύδρευσης Ν. Αγχιάλου Δ. Βόλου(4,75 εκατ. €)
– Κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού στη θέση Μετερίζια Σαρακηνού ισχύος 1 MW ( 2. Εκατ. €)
Πηγές: magnesianews.gr-taxydromos.gr
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 15.01.2025 | 21:12
Χάθηκαν 300.000 θέσεις εργασίας στη μεταποίηση και γεωργία– Συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 15.01.2025 | 21:03
TikTok: Ετοιμάζεται για… λουκέτο την Κυριακή στις ΗΠΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.01.2025 | 20:16
Η Λαϊκή Συσπείρωση για την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2025 | 20:10
Πρωτοχρονιάτικη πίτα κόβει ο Χρήστος Κέλλας την Κυριακή – Στην εκδήλωση Βορίδης, Τσιάρας και Αυτιάς - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2025 | 20:04
ΟΠΕΚΕΠΕ: Και τα έτη ενίσχυσης 2020 και 2021 στις πληρωμές εκκρεμοτήτων – Πότε θα εξοφληθούν - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2025 | 19:39
Γιατί δεν πέφτει η τιμή του ελαιόλαδου, ενώ οι παραγωγοί πωλούν φτηνά; - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2025 | 19:32
Η αντίδραση της οικογένειας του 39χρονου αγνοούμενου στις φήμες που ακούγονται - ΔΙΕΘΝΗ | 15.01.2025 | 19:27
Ισραήλ - Χαμάς: Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μετά από 15 μήνες, λένε πηγές των ΗΠΑ
- ΥΓΕΙΑ | 15.01.2025 | 10:23
Και τον γιατρό από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι με τα νέα ηλεκτρονικά ραντεβού - ΒΟΛΟΣ | 15.01.2025 | 18:52
Βόλος: Αυτός είναι ο 50χρονος που βρέθηκε νεκρός σε ρυμουλκό πλοίο - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2025 | 10:26
Επτά Λαρισαίοι έφυγαν από την ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2025 | 19:32
Η αντίδραση της οικογένειας του 39χρονου αγνοούμενου στις φήμες που ακούγονται - ΤΡΙΚΑΛΑ | 15.01.2025 | 10:14
Σε Τρίκαλα και Περτούλι το πρώτο μετεωρολογικό όχημα της Ευρώπης (βίντεο) - ΕΛΛΑΔΑ | 15.01.2025 | 16:57
Xανιά: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος για το τροχαίο στη Σούδα - Τραγικές φιγούρες ο πατέρας και ο δίδυμος αδερφός του 22χρονου Πα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2025 | 10:35
Μέχρι 19 Ιανουαρίου διορθώσεις monitoring 345.605 αγροτεµαχίων - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2025 | 09:48
Εξαφάνιση 39χρονου-Γιώργος Τσούκαλης: Δεν υπάρχει το ενδεχόμενο αυτοκτονίας…