ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Παγκόσμιος συναγερμός: Εμφανίστηκε θανατηφόρος ιός - Αιμορραγούν από τα μάτια οι ασθενείς
Τα συμπτώματα και πού εμφανίζεται
Ο ιός Marburg, γνωστός και ως ο ιός των «ματιών που αιμορραγούν» λόγω ενός από τα συμπτώματά του, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 15 στη Ρουάντα, όπου πιστεύεται ότι έχουν μολυνθεί εκατοντάδες.
Υπάρχουν φόβοι ότι αυτή η θανατηφόρα ασθένεια, η οποία ενέχει κίνδυνο θανάτου 50-50, θα μπορούσε σύντομα να εξαπλωθεί σε άλλα αφρικανικά έθνη που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος άλλες επιδημίες.
Το Mpox clade 1 έχει επίσης εντοπιστεί στο Μπουρούντι, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στην Γκαμπόν, στην Ουγκάντα και στην Κένυα.
Προηγουμένως περιοριζόταν σε πέντε αφρικανικές χώρες, υπήρξαν ήδη πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος. Το τελευταίο κρούσμα εντοπίστηκε σήμερα στο Λιντς από άτομο που επέστρεψε πρόσφατα από την Ουγκάντα.
Ο κίνδυνος για το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει χαμηλός, αλλά η Travel Health Pro έχει εκδώσει προειδοποίηση προς τους ταξιδιώτες από και προς τη χώρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο πριν από το ταξίδι για το mpox στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνιστάται στους ανθρώπους να συμβουλεύονται έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με την ικανότητά τους να ταξιδέψουν πριν αποβιβαστούν, αναφέρει η Mirror.
Τα τσιμπήματα από σκνίπες μεταδίδουν επίσης τον ιό Oropouche σε πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής και σε μια πολιτεία της Καραϊβικής δημοφιλής στους τουρίστες. Πάνω από 10.000 άνθρωποι στη Βραζιλία, την Κολομβία, την Κούβα, τον Παναμά, το Περού, τον Ισημερινό, τη Γουιάνα, τη Βολιβία και τη Δομινικανή Δημοκρατία έχουν μολυνθεί φέτος.
Δεν υπάρχουν ειδικές θεραπείες ή εμβόλια για τον ιό και έχει οδηγήσει σε ορισμένους θανάτους. Η Travel Health Pro προειδοποίησε ότι ενώ το Marburg "είναι σπάνιο και πολύ ασυνήθιστο στους ταξιδιώτες, έχουν αναφερθεί σποραδικές περιπτώσεις σε ταξιδιώτες που πέρασαν παρατεταμένες περιόδους σε ορυχεία ή σπηλιές που κατοικούνταν από αποικίες νυχτερίδων".
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, έντονους πονοκεφάλους, σοβαρή αδιαθεσία, μυϊκούς πόνους και πόνους. Άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται αργότερα μπορεί να είναι σοβαρή υδαρής διάρροια, κοιλιακό άλγος και κράμπες, ναυτία, έμετος, μη κνησμώδες εξάνθημα. Μετά την πέμπτη ημέρα, ορισμένα άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν φρέσκο αίμα στον εμετό και τα κόπρανα, αιμορραγία από τη μύτη, τα ούλα, τον κόλπο, τα μάτια, το στόμα και τα αυτιά, εσωτερική αιμορραγία, σύγχυση, ευερεθιστότητα, επιθετικότητα ή φλεγμονή των όρχεων.
Πηγή: newsbomb.gr
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 15.01.2025 | 21:12
Χάθηκαν 300.000 θέσεις εργασίας στη μεταποίηση και γεωργία– Συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 15.01.2025 | 21:03
TikTok: Ετοιμάζεται για… λουκέτο την Κυριακή στις ΗΠΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.01.2025 | 20:16
Η Λαϊκή Συσπείρωση για την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2025 | 20:10
Πρωτοχρονιάτικη πίτα κόβει ο Χρήστος Κέλλας την Κυριακή – Στην εκδήλωση Βορίδης, Τσιάρας και Αυτιάς - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2025 | 20:04
ΟΠΕΚΕΠΕ: Και τα έτη ενίσχυσης 2020 και 2021 στις πληρωμές εκκρεμοτήτων – Πότε θα εξοφληθούν - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2025 | 19:39
Γιατί δεν πέφτει η τιμή του ελαιόλαδου, ενώ οι παραγωγοί πωλούν φτηνά; - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2025 | 19:32
Η αντίδραση της οικογένειας του 39χρονου αγνοούμενου στις φήμες που ακούγονται - ΔΙΕΘΝΗ | 15.01.2025 | 19:27
Ισραήλ - Χαμάς: Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μετά από 15 μήνες, λένε πηγές των ΗΠΑ
- ΛΑΡΙΣΑ | 14.01.2025 | 15:34
Με την κατασκευή κυκλικού κόμβου συνεχίζονται οι εργασίες στη συμβολή των οδών Βόλου-Ηρ.Πολυτεχνείου-23ης Οκτωβρίου - ΛΑΡΙΣΑ | 14.01.2025 | 12:43
Κατέβηκε χαμηλά το χιόνι στον Κίσσαβο λίγο πάνω από το Συκούριο- σφοδρή χιονόπτωση (ΦΩΤΟ +video) - ΥΓΕΙΑ | 15.01.2025 | 10:23
Και τον γιατρό από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι με τα νέα ηλεκτρονικά ραντεβού - ΛΑΡΙΣΑ | 14.01.2025 | 15:44
Ενισχύσεις de minimis 8,74 εκατ. ευρώ σε αγρότες της Αγιάς για μήλα και κάστανα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.01.2025 | 01:04
Σε Κίσαβο, Πήλιο και δυτική Θεσσαλία οι χιονοπτώσεις την Τρίτη (χάρτες) - ΕΛΛΑΔΑ | 14.01.2025 | 21:31
Για παγετό το επόμενο τριήμερο προειδοποιεί ο Γιώργος Τσατραφύλλιας – Ηλιόλουστος ο καιρός το Σαββατοκύριακο - ΛΑΡΙΣΑ | 14.01.2025 | 11:42 | video
Στους 70 πόντους το χιόνι στη Σπηλιά Κισάβου (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.01.2025 | 20:33
Οι βυθιζόμενες μπάρες που ακύρωσε ο επίτροπος έβαλαν φωτιά στο δημοτ. συμβούλιο (ΦΩΤΟ+video)