ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Και επίσημα νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τραμπ -Κέρδισε τις εκλογές, έχει ήδη 279 εκλέκτορες
Ο Τραμπ νίκησε την Κάμαλα Χάρις σε μια εκλογική μάχη που σημαδεύτηκε από μια σειρά απροσδόκητων εξελίξεων.

Η τελευταία προβολή που μεταδίδουν BBC δίνει 279 εκλέκτορες στον Ντόναλντ Τραμπ και 223 στην Κάμαλα Χάρις, με την καταμέτρηση να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. (Το CNN δίνει 276 εκλέκτορες στον Τραμπ, 219 στην Χάρις καθώς δεν έχει μετρήσει ακόμη την Αλάσκα υπέρ Τραμπ και το Νιου Χαμσάιρ υπέρ Χάρις).
Για αρκετή ώρα η καταμέτρηση είχε κολλήσει στους 266 εκλέκτορες. Τώρα προβάλλεται ότι και το Ουισκόνσιν το κερδίζει ο Τραμπ επομένως φθάνει στους 276 εκλέκτορες. Να σημειωθεί ότι και το 2016 τη νίκη στον Τραμπ την είχε δώσει το Ουινσκόνσιν.
Σύμφωνα με το BBC το Ουισκόνσιν είναι η πολιτεία που δίνει την νίκη στον Τραμπ. Οπως γράφει: «Το CBS, ο αμερικανικός συνεργάτης του BBC, προβάλλει ότι άλλη μια πολιτεία που επηρεάζει την κατάσταση πήγε στον Ντόναλντ Τραμπ - το Ουισκόνσιν - που σημαίνει ότι έχει 276 εκλέκτορες, περισσότερες από τις 270 που απαιτούνται για να κερδίσει τη συνολική κούρσα. Ως αποτέλεσμα, ο Τραμπ προβάλλεται τώρα ότι έχει κερδίσει την προεδρία και θα ξαναμπεί στον Λευκό Οίκο ως ο 47ος πρόεδρος της Αμερικής».
Το ΒBC όπως προαναφέρθηκε μάλιστα δίνει και την Αλάσκα στον Τραμπ ανεβάζοντας τον αριθμό των εκλεκτόρων στους 279.

Ο Τραμπ εξασφάλισε σχετικά νωρίς τη Βόρεια Καρολίνα, την πρώτη από τις επτά πολιτείες-κλειδιά και στη συνέχεια την Τζόρτζια, την Πενσυλβάνια και τελευταία το Ουισκόνσιν, ενώ προηγείται και στις υπόλοιπες δύο. Εδώ και πολλές ώρες άλλωστε είχε προεξοφληθεί η εκλογή του, η Κάμαλα Χάρις είχε παραδεχθεί την ήττα της ανακοινώνοντας ότι θα κάνει την επομένη ημέρα δήλωση και ο ίδιος ο Τραμπ είχε κάνει τη νικηφόρα ομιλία του λέγοντας ότι είναι ο 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Πλέον ο Τραμπ ετοιμάζει την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.
Γύρω στη 01:20 ώρα ανατολικής Αμερικής οπαδοί του Τραμπ στο πάρτι νίκης που είχαν στήσει στη Φλόριντα ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς όταν το Fox News ανακήρυξε το ίνδαλμά τους νικητή στην Πενσιλβάνια. «Τέλειωσε!» φώναξαν πολλοί αλαλάζοντας και κραυγάζοντας ρυθμικά «ΗΠΑ! ΗΠΑ!» πλησιάζοντας τη σκηνή του συνεδριακού κέντρου, εν αναμονή της ομιλίας του Τραμπ.

Και η Γερουσία στον έλεγχο του Τραμπ
Με την επικράτηση των Ρεπουμπλικανών και στη Γερουσία, ο Τραμπ αναδεικνύεται παντοδύναμος.
Η εξασφάλιση της Γερουσίας έγινε αντιληπτή από τη 01:00 τοπική ώρα μετά την νίκη των Ρεπουμπλικανών στο Οχάιο του πωλητή αυτοκινήτων Μπέρνι Μορένο, που υποστήριξε ο Τραμπ.
Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία αφού ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος είναι ο μακροβιότερος ηγέτης της Γερουσίας στην ιστορία, ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι θα παραιτηθεί.
Η τελευταία φορά που οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν πλειοψηφία στη Γερουσία ήταν τον Ιανουάριο του 2021, πριν οι Δημοκρατικοί πάρουν τον έλεγχο με 50-50. Οι Δημοκρατικοί αύξησαν την πλειοψηφία τους σε 51-49 στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.
Η νέα Γερουσία θα αναλάβει την εξουσία τον Ιανουάριο του 2025 λίγο πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου και με την ισορροπία δυνάμεων να γέρνει ξεκάθαρα προς τους Ρεπουμπλικάνους, το κόμμα αναμένεται να έχει σαρωτικές νέες εξουσίες.
Θα είναι σε θέση να τοποθετήσουν ανώτατους δικαστές, ομοσπονδιακούς δικαστές και υπουργούς και το πιο σημαντικό είναι ότι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν ποια νομοθεσία θα τεθεί προς ψήφιση και ποια όχι.

Τραμπ: «Είμαι ο 47ος πρόεδρος»
Περιστοιχισμένος από την οικογένειά του, τον αντιπρόεδρό του Τζέι Ντι Βανς και στενούς συνεργάτες ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε στη σκηνή υπό τους ήχους του «Ο Θενός να ευλογεί την Αμερική» του Λι Γκρίνγουντ και πήρε τον λόγο.
«Αυτό είναι ένα κίνημα που ουδείς ξανάδε στο παρελθόν. Είναι, πιστεύω, το μεγαλύτερο πολιτικό κίνημα όλων των εποχών. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο στη χώρα και τώρα θα αποκτήσει νέο επίπεδο σημασίας γιατί θα βοηθήσουμε τη χώρα να επουλώσει τις πληγές της», είπε ο Τραμπ στη νικητήρια ομιλία του.
«Θα διορθώσουμε τα σύνορά μας, θα διορθώσουμε τα πάντα για τη χώρα μας. Δεν θα ξεκουραστώ μέχρι να παραδώσουμε την ισχυρή, ασφαλή και ευημερούσα Αμερική που αξίζουν τα παιδιά μας. Αυτή θα είναι πραγματική η χρυσή εποχή της Αμερικής», τόνισε.

Ο Τραμπ είπε ότι θα νικήσει σε όλες τις αμφίρροπες πολιτείες και ισχυρίστηκε ότι κέρδισε και τη λαϊκή ψήφο. Μίλησε για ένα «υπέροχο αίσθημα αγάπης» και διεκδίκησε μια «άνευ προηγουμένου ισχυρή λαϊκή εντολή» πανηγυρίζοντας για την ανακατάληψη της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικανούς και είπε ότι φαίνεται ότι θα μείνει υπό τον έλεγχό τους και η Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο Τραμπ χαιρέτισε τη γυναίκα του Μελάνια, την οικογένειά του και τον Τζέι Ντι Βανς, που τον κάλεσε στο βήμα. Ο γερουσιαστής του Οχάιο και επόμενος αντιπρόεδρος πλέον των ΗΠΑ υποσχέθηκε «τη μεγαλύτερη οικονομική ανάκαμψη στην αμερικανική ιστορία υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ».
Ο τελευταίος αναφέρθηκε στις απόπειρες δολοφονίας εις βάρος λέγοντας ότι «ο Θεός με γλίτωσε για κάποιο λόγο».

Το αντίθετο κλίμα επικρατούσε στο στρατόπεδο της Χάρις όπου δύο ώρες νωρίτερα, 1 τοπική ώρα ο συμπρόεδρος του προεκλογικού επιτελείου τους, Σέντρικ Ρίτσμοντ είπε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ της Ουάσιγκτον ότι δεν θα μιλούσε η Χάρις.
Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να φεύγουν καθώς τους καταλάμβανε η απελπισία.

Πώς νίκησε ο Τραμπ
Οι λευκοί άνδρες ψήφισαν Τραμπ σε ποσοστό 59%, οι λευκές γυναίκες σε ποσοστό 52% σύμφωνα με δημοσκόπηση του NBC. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον Τραμπ μεταξύ των μαύρων ήταν 20% στους άνδρες και μόλις 7% στις γυναίκες. Συνολικά το ποσοστό των λευκών ψηφοφόρων ήταν 71%, των μαύρων 11% και των Λατίνων 12%. Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν ποιοι έδωσαν τα κλειδιά του Λευκού Οίκου. Απαρατήρητη δεν πέρασε πάντως και η στροφή των Λατίνων προς τον μεγιστάνα της πολιτικής.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN τα κύρια θέματα που επηρέασαν τους ψηφοφόρους ήταν η δημοκρατία (35%) και η οικονομία (31%), αλλά αυτό έχει να κάνει και με τις προσλαμβάνουσες εκάστου ψηφοφόρου. Το 73% των Αμερικανών θεωρεί ότι η δημοκρατία απειλείται στη χώρα, αλλά προφανώς οι ψηφοφόροι του Τραμπ είχαν στο μυαλό τους τις θεωρίες συνωμοσίες περί «κλεμμένης νίκης» προ τετραετίας και με τον πληθωρισμό να ροκανίζει τις τσέπες τους αποφάσισαν να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στον Ρεπουμπλικανό μεγιστάνα.

Πηγή: iefimerida.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 15.07.2026 | 12:52
Μπήκε το πρώτο υπόβαθρο για τη γέφυρα της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη-πότε θα είναι έτοιμη (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 15.07.2026 | 12:30
Δείτε βίντεο: Παίζουν με τη ζωή τους καθημερινά διαβαίνοντας τη μισοβυθισμένη γεφυρα Πηνειού μεταξύ Παλαιόπυργου,Κουλoύρας - ΛΑΡΙΣΑ | 15.07.2026 | 11:46
Συνεχίζεται η δίκη για τα Τέμπη, στελέχη του ΟΣΕ αρνούνται τις κατηγορίες και επιμένουν στην αναβολή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 15.07.2026 | 11:43
«Περιστεράκι μου ήθελες να φύγεις νέα…» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.07.2026 | 11:23
Έκλεισε το deal εξαγοράς του ΙΑΣΩ από την Τράπεζα Πειραιώς - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 15.07.2026 | 11:19
Αργεντινή εναντίον Αγγλίας, ένα ντέρμπι μίσους στο Μουντιάλ: Το χέρι του Θεού, ο μισητός Σιμεόνε - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 15.07.2026 | 11:08
Ε65: Το μεγάλο.... φαγοπότι! - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.07.2026 | 10:53
«Επηρεαζόμενες περιοχές» οι Δήμοι Λαρισαίων και Παλαμά για τον ιό του Δυτικού Νείλου
- ΛΑΡΙΣΑ | 14.07.2026 | 14:16
Θλίψη σε Αβδέλλα, Τρίκαλα και Λάρισα: «Έφυγε» στα 35 της η Πέννυ Ντόσσα – Ραγίζει καρδιές η ανάρτηση της μητέρας της - ΛΑΡΙΣΑ | 14.07.2026 | 09:18
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.07.2026 | 19:08
Το τελευταίο μίλι για τον Ε65 – Ο δρόμος γέφυρα για Ανατολική και Δυτική Ελλάδα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 14.07.2026 | 14:10
Νωρίτερα πληρωμές άμεσων ενισχύσεων και πρόσθετες στρεμματικές ενισχύσεις για στήριξη αγροτών λόγω υψηλού κόστους λιπασμάτων - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.07.2026 | 09:43
Β. Κοτζαμάνης: Δεν προτείνονται λύσεις ρεαλιστικές και ολιστικές από τα κόμματα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 14.07.2026 | 09:41
Έρχονται τα πρώτα 40άρια στο τέλος της εβδομάδας – Η Κυριακή η πιο ζεστή μέρα, ξαναπέφτει η θερμοκρασία από Δευτέρα - ΕΛΛΑΔΑ | 14.07.2026 | 12:52
Πειραιάς-νεκρό ζευγάρι: Είχαν αναμμένη μηχανή για το aircondition μέσα σε κλειστό γκαράζ- πέθαναν από αναθυμιάσεις - ΕΛΛΑΔΑ | 14.07.2026 | 09:08
Σαλμονέλα στη Λαμία: Βρήκαν τον προμηθευτή κοτόπουλων – Έρευνες για τη μονάδα εκτροφής






















![«Κόλαση» στην Γαλλία – Έγιναν στάχτη 10.000 στρέμματα δάσους κοντά στο Παρίσι σε 24 ώρες [βίντεο]](include/docs/00500191650_1_ae.jpg)















Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed