ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Εμβόλια κατά της ευλογιάς αιγοπροβάτων, ζητούν οι κτηνοτρόφοι
Η αιγοπροβατοτροφία βρίσκεται σε κίνδυνο, προειδοποιεί ο ΣΕΚ

Μεταφέροντας το αίτημα των κτηνοτρόφων της χώρας να εμβολιαστούν άμεσα τα αιγοπρόβατα κατά της ευλογιάς, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) ζητά συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει την απειλή αυτού του ιού να διογκώνεται και την πολιτεία να καθυστερεί επικίνδυνα στις αποφάσεις της, αδιαφορώντας για τις ανάγκες και τα αιτήματα των κτηνοτρόφων», επισημαίνει ο ΣΕΚ.
Όπως εξηγούν οι κτηνοτρόφοι, η επείγουσα ανάγκη για εμβολιασμό, προκύπτει από το γεγονός ότι ο ιός της ευλογιάς των αιγοπροβάτων ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών, για τον οποίο χρησιμοποιείται εδώ και 8 χρόνια ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.
«Η ολιγωρία της πολιτείας θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των παραγωγών και την υγεία των ζώων μας»
Μάλιστα, παραθέτουν μελέτες, όπως αυτή της κ. Αγιαννιωτάκη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία, η χρήση του εμβολίου της Οζώδους Δερματίτιδας παρέχει προστασία χωρίς να επηρεάζει την ποιότητα των προϊόντων, εξασφαλίζοντας την υγεία των ζώων μας και τη σταθερότητα των εξαγωγών. «Το εμβόλιο αυτό δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές ή την εμπορευσιμότητα του κρέατος και των γαλακτοκομικών, όπως δεν θα επηρεάσει και τα παράγωγα της αιγοπροβατοτροφίας, στοιχείο που καταρρίπτει κάθε ανησυχία για την ασφάλεια των προϊόντων μας», σημειώνουν.
Σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων, τονίζει ο ΣΕΚ
Ενισχύοντας το επιχείρημα για την ανάγκη εμβολιασμού, ο ΣΕΚ παραθέτει και μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου MDPI (2023), η οποία επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο για την Οζώδη Δερματίτιδα προσφέρει διασταυρούμενη προστασία και κατά της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων, διασφαλίζοντας την υγεία τους και αποτρέποντας την εξάπλωση του ιού στις εκτροφές μας.
«Αυτή η προστασία είναι κρίσιμη για τον έλεγχο των μεταδοτικών νοσημάτων και την προστασία των ζώων μας από μια θανατηφόρα νόσο. Το ίδιο εμβόλιο προσφέρει προστασία στα αιγοπρόβατα, γεγονός που υπογραμμίζει τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής του», εξηγεί ο ΣΕΚ.
«Η αιγοπροβατοτροφία μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι. Η ολιγωρία της πολιτείας θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των παραγωγών και την υγεία των ζώων μας. Οι κτηνοτρόφοι είναι εξοργισμένοι από την απουσία μέτρων και την αδιαφορία, ενώ η απειλή εξαπλώνεται», σημειώνουν οι κτηνοτρόφοι.
Έτσι, ζητούν την άμεση σύγκλιση της επιτροπής που έχουν προτείνει ώστε να γίνει συζήτηση για την εφαρμογή του εμβολιασμού, το οποίο θεωρούν μια από τις κυριότερες λύσεις ώστε να προστατεύσουν τα ζώα και το μέλλον της κτηνοτροφίας.
«Η ανοχή μας εξαντλείται. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Σάς καλούμε σε συνάντηση και σε άμεσες αποφάσεις για τη σωτηρία της ελληνικής κτηνοτροφίας», καταλήγει ο ΣΕΚ.
in.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 23:05
Aπάτη άνω των 450.000 ευρώ σε ΚΔΑΠ στην Κομοτηνή-Συλλήψεις στη Λάρισα αρχηγικών μελών - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 13.05.2026 | 22:58
ΟΠΕΚ: Εξαντλούνται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου μετά το κλείσιμο των Στενών, χάθηκαν 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως - ΕΛΛΑΔΑ | 13.05.2026 | 22:55
Ολοκληρώθηκαν οι φοιτητικές εκλογές με καταγγελίες για παρατυπίες και διαφορετικά αποτελέσματα - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 22:54
Δήμος Λαρισαίων: Ψήφισμα Δ.Σ. για την απώλεια του Ιωάννη Χλιάπη - ΒΟΛΟΣ | 13.05.2026 | 22:26
Μοιραία παράσυρση για 79χρονη στη Νέα Ιωνία-«Σταμάτησα για να ελέγξω πριν στρίψω» - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 13.05.2026 | 22:16
Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών στα ΑΕΙ της Καρδίτσας - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 21:53
Βόλτα στις κεντρικές καφετέριες το απόγευμα στη Λάρισα έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης (ΦΩΤΟ) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 13.05.2026 | 21:36
Ένταση στο φινάλε στο Σύλλας Αιδηψού – Αναγέννηση Καρδίτσας που βρήκε νικητές τους γηπεδούχους
- ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 11:52
Σταύρος Φλώρος: Σε πολύ κρίσιμη κατάσταση - μάχη να κρατηθεί στη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 08:17
Σταύρος Φλώρος: Αυτός είναι ο παίκτης του Survivor που τραυματίστηκε - Ακρωτηριάστηκε στο δεξί πόδι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.05.2026 | 09:26
Αγριοβρώμη στα στάρια, ζιζάνια και μύκητες σε βίκο, φακή, σε απόγνωση οι Θεσσαλοί αγρότες- μόνη λύση η καύση σιτοκαλαμιών - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 12.05.2026 | 09:02
Δυσάρεστες εκπλήξεις από τις Βρυξέλλες για την αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 11:48
Στη Λάρισα ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με εργαζόμενους στη ΔΥΠΑ (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 11:57
Ανείπωτη τραγωδία στη Ραχούλα Λάρισας- 58χρονος έπεσε με το τρακτερ του σε κενό 10 μέτρων και καταπλακώθηκε - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 13.05.2026 | 00:05
Eurovision 2026: Εκρηκτική η εμφάνιση του Akylas στον ημιτελικό -Το «Ferto» περασε στον τελικό του Σαββάτου [βίντεο] - ΛΑΡΙΣΑ | 12.05.2026 | 08:33
Δύο Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed