ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Χαρακόπουλος: Προκλητικοί λογαριασμοί ρεύματος σε γεωτρήσεις πλημμυροπαθών αγροτών
Σε χωράφια με κατεστραμμένες υποδομές ρευματοδότησης!

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:
Προκλητικοί λογαριασμοί ρεύματος σε γεωτρήσεις πλημμυροπαθών αγροτών
• Σε χωράφια με κατεστραμμένες υποδομές ρευματοδότησης!
«Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να διαγραφούν οι προκλητικές χρεώσεις ρεύματος και οι προσαυξήσεις σε μη αποκατεστημένες αρδευτικές παροχές, οι οποίες έχουν εξοργίσει τους αγρότες των παρακάρλιων περιοχών, όπου τα δίκτυα άρδευσης και οι υποδομές ρευματοδότησης καταστράφηκαν ολοσχερώς;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς έγινε αποδέκτης παραπόνων πλημμυροπαθών αγροτών για λογαριασμούς της ΔΕΗ για μη αποκατεστημένες αρδευτικές παροχές, για τις οποίες, όμως, έχουν εξοφληθεί οι οφειλές για το 2023 ή για λογαριασμούς με προσαυξήσεις με περίοδο κατανάλωσης μετά τις περυσινές καταστροφές. Στην ερώτησή του σημειώνει ότι «οι πλημμύρες πριν ένα χρόνο στη Θεσσαλία δημιούργησαν σοβαρότατες ζημιές στις υποδομές της πρωτογενούς παραγωγής. Ειδικά στην περιοχή της Κάρλας, χιλιάδες στρέμματα γης πλημμύρισαν επί μακρόν, χάθηκαν παραγωγές, δίκτυα άρδευσης και υποδομές ρευματοδότησης καταστράφηκαν ολοσχερώς και κατά συνέπεια δημιουργήθηκαν προβλήματα με οφειλές των αγροτών προς την ΔΕΗ.
Προς αρωγή των πληγέντων η πολιτεία, πέραν των αποζημιώσεων, φρόντισε να διευθετήσει τις οφειλές από ρεύμα που χρησιμοποιείται για άρδευση με ΚΥΑ με τίτλο «Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας πληγεισών περιοχών από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023», ΦΕΚ B- 3162/04.06.2024.
Όμως, τον τελευταίο καιρό αγρότες των παρακάρλιων περιοχών διαμαρτύρονται διότι ενώ οι κατεστραμμένες αρδευτικές παροχές τους δεν είναι ακόμη σε λειτουργία, και παρότι έχουν εξοφλήσει τις περυσινές οφειλές τους, λαμβάνουν λογαριασμούς της ΔΕΗ ως έναντι για περίοδο κατανάλωσης από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2024.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 «Διαδικασία ένταξης δικαιούχων στη ρύθμιση» της ανωτέρω ΚΥΑ, δίνονταν το δικαίωμα ρύθμισης οφειλών για παροχές αποκλειστικά για σκοπούς άρδευσης, με ηλεκτρονική αίτηση σε ειδική διαδικτυακή πύλη του ΔΕΔΔΗΕ από την 10.06.2024 έως και την 15.07.2024. Ωστόσο, οι συνεπείς πλημμυροπαθείς αγρότες που είχαν ήδη εξοφλήσει τις οφειλές τους πριν την έκδοση της ΚΥΑ, για καταναλώσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, δεν είχαν κάποιο προφανή λόγο να ακολουθήσουν την διαδικασία του άρθρου 3. Συνεπώς, λαμβάνοντας λογαριασμούς με χρεώσεις που αφορούν περίοδο μετά τον Daniel, και εφόσον οι παροχές τους δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη, αντιδρούν έντονα.
Επίσης, υφίστανται διαμαρτυρίες αγροτών για την αποστολή λογαριασμών ρεύματος με προσαυξήσεις για πλημμυρισμένες αρδευτικές παροχές και περίοδο κατανάλωσης, που περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα που οι παροχές αυτές είναι κατεστραμμένες.
Σε κάθε περίπτωση, και αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του κράτους να αμβλύνει τις οικονομικές επιπτώσεις από τις πλημμύρες, ζητούν παρεμβάσεις που θα ξεκαθαρίζουν την κατάσταση και θα τους απαλλάξουν από χρεώσεις ρεύματος σε αρδευτικές παροχές που λόγω των πλημμυρών δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί».
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 19.04.2025 | 19:39
Πότε ξεκινά η κατάργηση των αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και diesel; - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.04.2025 | 19:33
Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα – Η υψηλότερη θερμοκρασία (28,7 βαθμοί) καταγράφτηκε στην πόλη της Καρδίτσας. - ΔΙΕΘΝΗ | 19.04.2025 | 19:30
Πασχαλινή εκεχειρία κήρυξε ο Πούτιν μετά τις αναφορές ότι ο Τραμπ θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 19.04.2025 | 19:24
Ολλανδία – Ελλάδα 13-15: Στον τελικό του World Cup με σπουδαία ανατροπή η Εθνική Γυναικών - ΕΛΛΑΔΑ | 19.04.2025 | 14:08
Τραγωδία στο Νοσοκομείο Νίκαιας: Τραυματιοφορέας πέθανε ενώ μετέφερε ασθενή στα Επείγοντα - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 19.04.2025 | 14:04
O Μητσοτάκης στην Πρώτη Ανάσταση στην Τήνο - ΛΑΡΙΣΑ | 19.04.2025 | 14:02
Εσκίογλου: Ας γίνει το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου η αφορμή να γίνουμε όλοι μας καλύτεροι άνθρωποι - ΕΛΛΑΔΑ | 19.04.2025 | 13:58
Κέρκυρα: Το σπάσιμο των μπότηδων έφερε την Πρώτη Ανάσταση
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 18.04.2025 | 15:37
Στολίστηκαν οι Επιτάφιοι της Καρδίτσας (φωτο - βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2025 | 12:25
Συναγερμός στην Π.Υ Λάρισας και μεγάλη κινητοποίηση για φωτιά σε δασική έκταση στην Ανατολή Αγιάς - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.04.2025 | 18:26
To σχέδιο για τη Θεσσαλία: 86 εκατομμύρια για επισκευές δικτύων, πρόσληψη άνεργων και μικροδάνεια σε νέους πτυχιούχους - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2025 | 21:41
Εντυπωσιακοί και φέτος οι ανθοστόλιστοι επιτάφιοι των ενοριών της Λάρισας (φωτο) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.04.2025 | 12:14
Τραγωδία στην Τσαριτσάνη: 52χρονος έπεσε από τη σκάλα του σπιτιού του και σκοτώθηκε - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2025 | 11:47
Με κατάνυξη οι ακολουθίες της Σταύρωσης και του Επιταφίου στον Άγιο Αχίλλιο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2025 | 21:04
Κοσμοσυρροή στην περιφορά του Επιταφίου στα Νέα Κοιμητήρια Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 19.04.2025 | 10:07
Βόλος: Έχασαν και την “Ανάσταση” οι παραλιακές τουριστικές επιχειρήσεις