ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια ύψους 3.8 δις ευρώ
Τα «κόκκινα» δάνεια αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ

Απομείωση ή διαγραφή των «κόκκινων» δανείων των 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν περισσότερους από 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς, και περίπου 21.000 αγρότες, ενώ είναι δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,7 δισ ευρώ, περιλαμβάνονται στις κυβερνητικές ρυθμίσεις.
Το πλαίσιο ρυθμίσεων για τη βελτίωση της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών και την αποτελεσματική ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του εκκαθαριστή, της παλαιάς «Αγροτικής Τράπεζας», παρουσιάστηκε στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο, από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κώστας Χατζηδάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας και Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
Θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται η διαγραφή τόκων, η απομείωση του δανείου αλλά και η μερική ή ολική διαγραφή αυτού
Τι προβλέπει η ρύθμιση
Ειδικότερα, σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης από φορείς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα. Μέσω του πλαισίου αυτού, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται η διαγραφή τόκων, η απομείωση του δανείου αλλά και η μερική ή ολική διαγραφή αυτού.
Επιπλέον, ο εκκαθαριστής θα μπορεί να καθορίζει τους όρους συμβιβασμού ή ρύθμισης και για περισσότερες από μια περιπτώσεις που θα έχουν ομοιόμορφα χαρακτηριστικά.
Σκοπός των ρυθμίσεων «είναι η επιτυχής διευθέτηση των δανειακών απαιτήσεων έναντι των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, η οποία συνιστά κεφαλαιώδες ζήτημα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας μέσω της αποδέσμευσης ανθρώπινων και περιουσιακών πόρων, την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα μέσω νέων βιώσιμων συνεταιρισμών καθώς και τη διατήρηση του αρραγούς κοινωνικού ιστού».
Ένα τολμηρό σχέδιο
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου επισήμανε ότι η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων είναι «ένα τολμηρό σχέδιο το οποίο ελπίζουμε να απαλλάξει από χρέη παραπάνω από 20.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς. Θα απελευθερωθεί πολλή υποθηκευμένη γη, παραγωγικές υποδομές, θα δώσει μια ανάσα από ένα πρόβλημα το οποίο, δυστυχώς, μας έρχεται από τις εποχές της κρίσης».
Σημείωσε δε, ότι «είναι ένα μόνο από τα πολλά μέτρα για τον πρωτογενή τομέα. Θυμίζω τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου πετρελαίου από το 2025, αλλά και το πολύ καινοτόμο και τολμηρό πρόγραμμα το οποίο ξεδιπλώνεται για επενδύσεις ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ για θερμοκηπιακές καλλιέργειες».
- ΒΟΛΟΣ | 04.07.2025 | 19:15
Ατύχημα για τον Αχιλλέα Μπέο, γλίστρησε και έπεσε στο Λιμάνι του Βόλου! - ΕΛΛΑΔΑ | 04.07.2025 | 19:01
Έγκλημα στην Αγία Παρασκευή: Γάζωσαν άνδρα μέρα μεσημέρι -Τον πυροβόλησαν 5 φορές - ΒΟΛΟΣ | 04.07.2025 | 18:56
Αλόννησος -υπόθεση Καραμιχαηλίδη: Αθώοι κατά πλειοψηφία οι δύο κατηγορούμενοι - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 04.07.2025 | 18:54
Ξεκινούν οι εγγραφές στις Σχολές του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ - ΕΛΛΑΔΑ | 04.07.2025 | 16:23
Κορωπί: Κάηκαν σπίτια – Απομακρύνθηκαν κάτοικοι, μάχη με τις αναζωπυρώσεις - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.07.2025 | 16:16
Δράση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς - ΛΑΡΙΣΑ | 04.07.2025 | 14:44
Δροσερός περίπλους των παραλίων της Λάρισας από το δήμο Αγιάς (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 04.07.2025 | 14:37
Την Κυριακή η «παρθενική» πτήση υδροπλάνων στον Βόλο!
- ΛΑΡΙΣΑ | 03.07.2025 | 09:43
ΟΠΕΚΕΠΕ: Απειλές δέχεται ο Λαρισαίος αγρότης μετά τις αποκαλύψεις του - ΛΑΡΙΣΑ | 04.07.2025 | 10:23
Σοκ στη Λάρισα με 40χρονο που εντοπίστηκε νεκρός το πρωί στην οικία του - ΛΑΡΙΣΑ | 03.07.2025 | 11:49
Σε σοκ αγρότης από τον Τύρναβο που του έκλεψαν τα νεκταρίνια από το κτήμα του (ΦΩΤΟ-video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 03.07.2025 | 08:00
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκινά το σαφάρι για τις παράνομες επιδοτήσεις των 415 εκατ. ευρώ - Πώς θα εντοπιστούν οι «εικονικοί» αγρότες - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 03.07.2025 | 07:31
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς στήθηκε το μεγάλο κόλπο – H χαρτογράφηση του σκανδάλου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 03.07.2025 | 11:23
“Σταγόνα-σταγόνα” οι πληρωμές των αγροτών, πίσω πάνε πιθανότατα τα βιολογικά - ΤΡΙΚΑΛΑ | 04.07.2025 | 13:21
Χαμός σε χωριό των Τρικάλων- Είχαν στήσει ερωτικό… τρίο στο μπαλκόνι! - ΕΛΛΑΔΑ | 03.07.2025 | 09:49
Καιρός: Σε ρυθμούς καύσωνα από την Κυριακή – Στους 42°C ο υδράργυρος την επόμενη εβδομάδα