ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ελαιόλαδο: Οι εκτιμήσεις για το ύψος των τιμών τον χειμώνα
Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η παγκόσμια παραγωγή με τις τιμές, στην χονδρική, στο ελαιόλαδο να υποχωρούν

Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η παγκόσμια παραγωγή με τις τιμές, στην χονδρική, στο ελαιόλαδο να υποχωρούν από το προηγούμενο υψηλό του περσινού χειμώνα και της άνοιξης του 2024.
Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο «έτρεξε» με 3% και το ελαιόλαδο ήταν ακριβότερο κατά 49,1%. Το μεγάλο ερώτημα είναι πού αναμένεται να κυμανθούν οι τιμές του «πράσινου χρυσού» τον χειμώνα με τις πρώτες εκτιμήσεις να δείχνουν αποκλιμάκωση.
Τα μειωμένα αποθέματα στο τέλος της εμπορικής περιόδου (2023/24) αναμένεται να επαρκέσουν οριακά σαν «γέφυρα» για την απαρχή των φρέσκων ελαιολάδων της νέας εσοδείας με τον χρόνο συγκομιδή να ξεκινά τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.
Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις τιμές
Αν η καλλιεργητική περίοδος δεν θα διαταραχθεί από απρόοπτα καιρικά φαινόμενα οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν, ιδίως όσο θα ξαναγεμίζουν οι δεξαμενές των ελαιοτριβείων, του εμπορίου και της βιομηχανίας τυποποίησης μετά τον Δεκέμβριο 2024.
Το μεγάλο «στοίχημα» για νέα χρονιά
Ο κύριος προσδιοριστικός παράγοντας για την τιμή του ελαιολάδου αναμένεται να αποδειχθεί η κατανάλωση. Τις δύο τελευταίες εμπορικές περιόδους η εκτόξευση των τιμών των ελαιολάδων οδήγησε ένα σημαντικό τμήμα της κατανάλωσης, μεταξύ 30 και 40%, να στραφεί σε σπορέλαια ή και να περιορίσει την κατανάλωση ελαιολάδου.
Η εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου εσοδείας 2024/25 μπορεί να αγγίξει σε παγκόσμια κλίμακα τους 3.000 ή ακόμα 3.200 (ποσότητες σε χιλιάδες τόνους) σημαντικά μεγαλύτερη από το 2023/24 που δεν ξεπέρασε τους 2.500.
Στο μεταξύ, ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας έχει να κάνει με την παραγωγή.
Τον φετινό χειμώνα αναμένεται να είναι αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι με τη χώρα μας να καταγράφει μία από τις χαμηλότερες παραγωγές όλων των εποχών, η οποία μετά βίας πλησίασε τους 150.000 τόνους. Σύμφωνα με ελαιοπαραγωγούς, η παραγωγή ελαιολάδου του φετινό χειμώνα αναμένεται να είναι αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι, αλλά όχι στα επίπεδα που είχαν προβλεφθεί προηγουμένως και έκαναν λόγο για περίπου 250.000 τόνους.
Υποχώρηση της τιμής ακόμα και κάτω από τα 10 ευρώ
Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιόλαδου Γιώργος Οικονόμου, τόνισε (Ertnews) ότι «η ποσότητα που αναμένουμε είναι της τάξεως των 230.000 τόνων, κατά πολύ αυξημένη σε σχέση με την περσινή, γεγονός που θα επηρεάσει ως αναμένεται και τις τιμές στο επίπεδο του παραγωγού».
Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα η φετινή παραγωγή στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου αναμένεται να ξεπεράσει κατά 50% έως και 100% την περσινή παρασύροντας προς τα κάτω τις τιμές που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να υποχωρήσουν, σύμφωνα με στελέχη του λιανεμπορίου τροφίμων, από τα 12 με 13 ευρώ που είναι σήμερα κάτω από τα 10 ευρώ από τον Νοέμβριο και μετά.
in.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 12:43
Έκτακτη επίσκεψη Κουρέτα, Κέλλα σε Σταθμό Απολύμανσσης στο Μακρυχώρι- ένταση με κτηνοτρόφους που ζητούν εμβόλιο (ΦΩΤΟ+video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.09.2025 | 12:19
Κώστας Τσιάρας για επιστολή από την Ε.Ε.: Καμία απειλή για τις πληρωμές των αγροτών -τι είπε για εμβόλιο ευλογιάς - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 12:05
Ανοίγει σήμερα η αυλαία στο φεστιβάλ γεύσεων Ολύμπου στο Μύλο του Παππά - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.09.2025 | 11:59
Κουρέτα:; ο εγκέφαλος ρυθμίζει την πααχυσαρκία - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 11:51
Κρίσιμη σύσκεψη για την ευλογιά στην περιφέρεια με Κέλλα, Κουρέτα για τη λειτουργία των 17 Απολυμαντικών Σταθμών (ΦΩΤΟ) - ΥΓΕΙΑ | 19.09.2025 | 09:53
Γρίπη: Έρχεται το ρινικό εμβόλιο – Θα χορηγείται δωρεάν σε παιδιά από 2 ως 5 ετών - ΕΛΛΑΔΑ | 19.09.2025 | 09:49
Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Κίνδυνος για αυξήσεις τιμών σε κρέας, τυριά και γιαούρτι – Ποια μέτρα «ρίχνονται» στη μάχη κατά της - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 09:47
Στη Λάρισα σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος
- ΛΑΡΙΣΑ | 18.09.2025 | 11:07
«Έφυγαν» από τη ζωή έξι Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 18.09.2025 | 19:26
Λαρισαίος στρατιωτικός γιατρός τέθηκε σε διαθεσιμότητα με υπογραφή Δένδια – Γιατί καταγγέλλεται - ΛΑΡΙΣΑ | 18.09.2025 | 09:42
Φυτεία «μαμούθ» με πάνω από 5.000 δενδρύλλια χασίς στον Όλυμπο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 18.09.2025 | 13:25
Τα τρακτέρ στον κόμβο του Ε-65, αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν τις προσβάσεις στον αυτοκινητόδρομο (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΒΟΛΟΣ | 18.09.2025 | 10:58
Ξυπνήσαμε με φθινόπωρο, πόσο θα διαρκέσει η ψύχρα - Ζημιές στον Βόλο από ισχυρούς ανεμους - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.09.2025 | 10:00
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο κτηνοτρόφος «πολυτελείας» και το κέντρο μασάζ που έλαβε επιδοτήσεις - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.09.2025 | 12:31
Κουρέτας: Η κτηνοτροφία στη Θεσσαλία κινδυνεύει – Δημιουργούμε 17 απολυμαντικούς σταθμούς - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 18.09.2025 | 19:07
Στον Ε-65 με τα πόδια και συμβολικό αριθμό τρακτέρ οι αγρότες-τα αιτήματα του πανθεσσαλικού μπλόκου (φωτο-video)