ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Αναγόρευση Επίτιμου Διδάκτορα του Καθηγητή Ιωάννη Β. Ραγκούση
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας συνδιοργανώνουν τιμητική εκδήλωση για την αναγόρευση του εξέχοντος επιστήμονα, Καθηγητή Ιωάννη Β. ΡΑΓΚΟΥΣΗ, ως Επίτιμου Διδάκτορα. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024, στις 11:00 π.μ., στο επιβλητικό Αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» της Βιόπολης Λάρισας.
Ο Καθηγητής Ιωάννης Β. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ, ένας πρωτοπόρος στον τομέα της Γονιδιωματικής και της Βιοϊατρικής, συνδυάζει την επιστημονική αριστεία με μία μοναδική όραση για το μέλλον της γενετικής έρευνας. Η τελετή θα αποτελέσει μια σπάνια ευκαιρία για να τιμήσουμε το ακαδημαϊκό και ερευνητικό του έργο, το οποίο έχει καθορίσει νέες κατευθύνσεις στις βιοϊατρικές επιστήμες.
Πρόγραμμα Εκδήλωσης:
- Προσφώνηση: Από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητή Χαράλαμπο Δ. ΜΠΙΛΛΙΝΗ, ο οποίος θα αναδείξει την επίδραση της συνεισφοράς του Καθηγητή ΡΑΓΚΟΥΣΗ.
- «Έπαινος»: Από τον Καθηγητή Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Κωνσταντίνο Δ. ΜΑΤΘΙΟΠΟΥΛΟ, για την ανεκτίμητη συμβολή του στην επιστήμη.
- Ανάγνωση Ψηφίσματος και Επίδοση Τίτλων: Από την Αναπληρώτρια Πρόεδρο του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Καθηγήτρια Βιολογίας Σπονδυλωτών, Αικατερίνη Α. ΜΟΥΤΟΥ.
- Ομιλία του Τιμώμενου: Θέμα: «The Impact of Genomic Technology Development in Biomedical Sciences: Comprehensive Nucleic Acid Analysis from Tissues to Single Cells». Η ομιλία θα εξετάσει την επαναστατική πρόοδο στη γονιδιωματική και τη βιοϊατρική, αποκαλύπτοντας νέες προοπτικές και εξελίξεις.
Βιογραφικό
Ο Ιωάννης Ραγκούσης είναι Επικεφαλής των Επιστημών Γενομικής, Αναπληρωτής Καθηγητής Ανθρώπινης Γενετικής στο Πανεπιστήμιο McGill και στο Κέντρο Γενομικής Καινοτομίας του Κεμπέκ, αλλά και Διευθυντής Γενομικής Έρευνας στο Κέντρο Ανθρώπινης Γενετικής Wellcome Trust του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το κύριο ενδιαφέρον του είναι να αναπτύξει προσεγγίσεις για την ταυτοποίηση γονιδίων ασθενειών, καθώς και λειτουργικές προσεγγίσεις γονιδιωματικής για την αναγνώριση προγνωστικών δεικτών στον καρκίνο του μαστού.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε Βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο του Tuebingen (Γερμανία), όπου έλαβε και το διδακτορικό του στη Βιοχημεία το 1988. Πήρε υποτροφία από το European Molecular Biology Organisation (ΕΜΒΟ) για να συνεργαστεί με τον Δρ John Trowsdale στο Imperial Cancer Research Fund ( ICRF) Laboratories στο Λονδίνο, όπου έλαβε επίσης μια υποτροφία.
Το 1992 έγινε Λέκτορας Μοριακής Γενετικής στο Τμήμα της Ιατρικής Μοριακής Γενετικής στα United Medical and Dental Schools of Guy’s and St. Thomas στο Λονδίνο. Το έργο του καλύπτει τη φυσική χαρτογράφηση και τον εντοπισμό γονιδίων στο ανθρώπινο σύμπλεγμα ιστοσυμβατότητας.
Το 2001, εντάχθηκε στο Wellcome Trust Center for Human Genetics, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως Διευθυντής της Γενομικής και Γονιδιωματικής έρευνας, όπου έστησε το εργαστήριο Γενομικής και κατόπιν Αλληλούχισης νέας γενιάς σε ένα από τα καλύτερα ερευνητικά ιδρύματα του κόσμου. Η ομάδα του εργάστηκε κυρίως στην ανάπτυξη των τεχνολογιών για την αλληλουχία του DNA και RNA.
Το 2010 έγινε Ερευνητής Α’ στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» στην Ελλάδα. Είναι επίσης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο King Abdulaziz της Σαουδικής Αραβίας.
Το 2013 έγινε Επικεφαλής των Επιστημών Γενομικής στο McGill University and Genome Quebec Ιnnovation Centre στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου είναι επίσης Αναπληρωτής Καθηγητής της Ανθρώπινης Γενετικής και μέλος του Τμήματος Εμβιομηχανικής.
Έχει αναπτύξει τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς της γονιδιωματικής και της λειτουργικής γονιδιωματικής. Το έργο του έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση του τομέα των microRNA και τα ευρήματά του έχουν δημοσιευτεί σε υψηλού προφίλ περιοδικά όπως Nature, PLoS Genetics και Human Genetics.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.06.2025 | 20:57
Κ. Τσιάρας: Πρώτα οι απαραίτητοι έλεγχοι και μετά οι πληρωμές στη βιολογική κτηνοτροφία και μελισσοκομία - ΛΑΡΙΣΑ | 24.06.2025 | 20:55
Κόκκαλης σε Πιερρακάκη: Χωρίς προετοιμασία η εφαρμογή ψηφιακού πελατολογίου στα συνεργεία – Να δοθεί παράταση - ΛΑΡΙΣΑ | 24.06.2025 | 20:48
Δήμος Λαρισαίων: Εργασίες πλύσης δρόμου και πεζοδρομίων - ΒΟΛΟΣ | 24.06.2025 | 20:43
Σοβαρός τραυματισμός πεζού από παράσυρση στα Λεχώνια - ΛΑΡΙΣΑ | 24.06.2025 | 20:39
Χρήστος Κέλλας: «Αυστηροποίηση των μέτρων για ζωονόσους –Ενίσχυση de minimis για ζωοτροφές» Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση - ΛΑΡΙΣΑ | 24.06.2025 | 20:32
Η νέα υπό κατασκευή πτέρυγα του Νοσοκομείου αναβαθμίζει ολόκληρο το ΓΝΛ (video) - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 24.06.2025 | 16:02
Εκτοξεύθηκε ο πρώτος ελληνικός CubeSat -Παπαστεργίου: Έχουμε τον πρώτο δορυφόρο με ελληνική σημαία στο Διάστημα - ΛΑΡΙΣΑ | 24.06.2025 | 14:14
Συλλήψεις στον Αμπελώνα για αρχαία
- ΛΑΡΙΣΑ | 23.06.2025 | 13:29
Αναβάλλεται η κηδεία του Νικολάου Σοφολόγη - ΛΑΡΙΣΑ | 24.06.2025 | 11:43
Στήνεται η εξέδρα στην κεντρική για τη συναυλία του Σάκη Ρουβά στην έναρξη του Larissa Coffe show (ΦΩΤΟ+video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.06.2025 | 12:14
Τι αναμένεται να πληρωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έως το τέλος Ιουνίου 2025 - ΛΑΡΙΣΑ | 23.06.2025 | 10:07
Κηδεύεται σήμερα ο αστυνομικός Νικόλας Σοφολόγης – «Έφυγε» σε ηλικία 44 ετών - ΔΙΕΘΝΗ | 23.06.2025 | 20:44
Η Μέση Ανατολή στις φλόγες – Μαζική επίθεση του Ιράν με πυραύλους σε 6 χώρες - ΕΛΛΑΔΑ | 23.06.2025 | 09:50
Άγριο έγκλημα στη Λαμία: Δολοφόνησαν ιδιοκτήτη καφετέριας – Τον βρήκαν μαχαιρωμένο μέσα σε λίμνη αίματος - ΛΑΡΙΣΑ | 24.06.2025 | 13:02
Στο κάδρο των ερευνών για το φακελάκι στο ΠΓΝΛ και άλλα πρόσωπα δηλώνει ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.06.2025 | 10:00
Ξεκινά τριήμερο αφρικανικού καύσωνα που φέρνει 40αρια –η Θεσσαλία στις περιοχές θα «βράσουν» από την Τετάρτη