ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Φανουρόπιτα: Η αυθεντική μοναστηριακή συνταγή για την γιορτή του Αγίου Φανουρίου
FOOD

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε για την Φανουρόπιτα για την γιορτή του Αγίου Φανουρίου την Τρίτη (27.08.24), είναι συνήθως 7 ή 9, καθώς οι συγκεκριμένοι αριθμοί συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων.
Αφού, πρώτα, έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα υλικά και κατά την διάρκεια της παρασκευής της Φανουρόπιτας για τον Άγιο Φανούριο, οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα.
«Άγιε μου Φανούριε, φανέρωσέ μου αυτό και εγώ θα σου φτιάξω μια Φανουρόπιτα» λέει συνήθως ο λαός μας, γι’ αυτό το λόγο, οι Φανουρόπιτες «διαβάζονται» καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ανάλογα με την ημέρα που έχει ορίσει η κάθε ενορία.
Έτσι, λοιπόν, οι πιστοί ζητούν από τον Άγιο Φανούριο να τους φανερώσει χαμένα αντικείμενα ή να τους φέρει κάτι που επιθυμούν, ή ακόμη έναν καλό γαμπρό στα ανύπαντρα κορίτσια.
Στην Κύπρο, στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές, ο Άγιος μπορεί να φανερώσει στην κάθε ανύπαντρη κοπέλα το μέλλοντα σύζυγό της! Οι ανύπαντρες κοπέλες που θέλουν να παντρευτούν ετοιμάζουν φανουρόπιτα για να φανερωθεί ο υποψήφιος γαμπρός.
Στη Σκιάθο, πίτα στον Άγιο τάζουν και οι γυναίκες που τον παρακάλεσαν να τους φανερώσει το γαμπρό που θα κάμουν στην κόρη τους.
Στη Φλώρινα, η φανουρόπιτα (που την πάνε οι ελεύθερες κοπέλες στην εκκλησιά) χρησιμοποιείται ως μέσον με ένα κομμάτι που βάζουν κάτω απ’ το προσκέφαλο για να τις φανερώσει ο Άγιος στον ύπνο τους το μέλλοντα σύζυγο.
Συνταγή για την μοναστηριακή Φανουρόπιτα
- 4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1 μπέικιν πάουντερ
- 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
- 3/4 φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα
- ελάχιστη σόδα
- ξύσμα λεμονιού – πορτοκαλιού
- 1 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδα ξανθή (προαιρετικά)
- 1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Κτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.
- Ύστερα βάζουμε το φλιτζάνι με τη ξανθή σταφίδα και το φλιτζάνι με τα καρύδια κομμένα κομμένα χοντρά.
- Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί νούμερο 30 και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ λεπτά ή έως ότου βγει καθαρό το μαχαίρι.
- Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.
Η Ευχή που διαβάζουμε κατά την παρασκευή της Φανουρόπιτας
Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.
Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν.
Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.
Πηγή: newsit.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2026 | 18:20
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κουλούρια λόγω παρουσίας αλλεργιογόνου ουσίας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 11.05.2026 | 18:15
Σύγχρονος εξοπλισμός από την Περιφέρεια στο Νοσοκομείο Τρικάλων - ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2026 | 18:09
Βγήκε από την ΜΕΘ ο Γιώργος Μυλωνάκης - Θα μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης - ΤΡΙΚΑΛΑ | 11.05.2026 | 17:52
Βιολάντα: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο γενικός διευθυντής της εταιρείας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 17:47
Δήμος Λαρισαίων: Εγκαινιάζεται η Γωνιά Ανακύκλωσης στη Νέα Πολιτεία - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 11.05.2026 | 17:40
Η απάντηση του Κ. Γκούμα σε άρθρο της «ΕΦ.ΣΥΝ» για τη λειψυδρία - ΒΟΛΟΣ | 11.05.2026 | 17:23
Δείτε τα πόθεν έσχες των βουλευτών της Μαγνησίας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 16:33
Δρομολογείται η πληρωμή της συνδεδεμένης βαμβακιού στη Λάρισα
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 14:17
Δείτε τις δηλώσεις Πόθεν έσχες των βουλευτών της Λάρισας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 11.05.2026 | 16:08
Δείτε τα πόθεν έσχες βουλευτών και δημάρχων της Καρδίτσας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.05.2026 | 10:09
Οι «κυνηγοί χαλκού» «καίνε» τις φυτείες στον κάμπο-κλάπηκαν 100 μετασχηματιστές το τελευταίο διάστημα (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 09:08
Δύο Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.05.2026 | 18:03
Σκληρό σιτάρι 2026: Η ψευδαίσθηση του πολεμικού premium και η σιωπηρή παγίδα της Άγκυρας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 10:54
«Χαμηλά τη μπάλα» στις τιμές των σιτηρών κρατούν οι συνεταιρισμοί της Λάρισας λίγο πριν τα αλώνια - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 11:59
Σε απόγνωση αγρότες σε Αμυγδαλή, Καλαμάκι: Πλημμυρισμένα τα χωράφια από τον Σ3 και δεν μπορούν να αλωνίσουν (ΦΩΤΟ+ video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.05.2026 | 09:11
ΑΚΚΕΛ: Θα περάσει η ελληνική αγροτική γη στα χέρια των Αραβικών Εμιράτων;





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed