ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σε συναγερμό για φωτιές το μεγαλύτερο μέρος της χώρας –Λεοντάρης: ετοιμότητα στη Θεσσαλία (video)
Λόγω του συναγερμού έχει τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του πυροσβεστικού σώματος

Σε πορτοκαλί συναγερμό για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4) έχουν τεθεί αρκετές περιοχές της χώρας σήμερα Πέμπτη 18 Ιουλίου, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
O συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Θεσσαλίας Ηλίας Λεοντάρης ανέφερε πως οι επόμενες 96 ώρες θα είναι κρίσιμες από πλευρά πυρκαγιών και στην περιφερεα Θεσσαλίας. Μιλώντας στο "Μαγκαζίνο της Θεσσαλάις" ζήτησε από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να συνεργάζονται με τις αρχές, ειδοποιώντας άμεσα σε περίπτωση που αντιληφθούν καπνό, γιατί όπου καπνός υπάρχει και φωτιά
Μεταξύ άλλων στην κατηγορία κινδύνου 4 βρίσκονται οι περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας), Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης), Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου), Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας) και Κρήτης. Παράλληλα σε κατηγορία κινδύνου 3 (κίτρινος συναγερμός) βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας
Λόγω του συναγερμού τίθεται σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του πυροσβεστικού σώματος και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Επιπρόσθετα, το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών των επτά περιφερειών τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.
«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί»
Ταυτόχρονα, για αυτές περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.
Σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι αυτών των περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.
Η έκκληση των Αρχών στους πολίτες
Παράλληλα απευθύνεται έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς, να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Χ (πρώην Twitter) και σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εδώ.
«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Δείτε τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς:

Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς
in.gr
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 09.07.2025 | 15:30
Εντός των ημερών αναμένεται η νέα σύσκεψη για το νερό της λίμνης Σμοκόβου - ΛΑΡΙΣΑ | 09.07.2025 | 15:27
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή ο 66χρονος Ιωάννης Καρύδας - ΕΛΛΑΔΑ | 09.07.2025 | 15:18
Ρόδος: 15χρονη έδωσε 2.000 ευρώ σε νεαρό για να βιντεοσκοπήσει σεξ με φίλη της- Μοίρασε το υλικό σε συμμαθητές τους - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.07.2025 | 15:13
Ερευνες της taskforce για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο μικροσκόπιο οι αγρότες που έχουν λάβει τις υψηλότερες ενισχύσεις - ΒΟΛΟΣ | 09.07.2025 | 15:09
Μαγνησία: Αλαλούμ με τις θανατώσεις ζώων από ευλογιά – Πεθαίνουν μέσα στους στάβλους - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 09.07.2025 | 14:54 | video
Καρδίτσα: Εκπληκτικό VIDEO του ΑΣΚ για τα διαρκείας με BCL και σεντόνι - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.07.2025 | 14:45
Μετ’ εμποδίων η εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.07.2025 | 14:39
Εργαλείο για την προστασία της φέτας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 08.07.2025 | 21:28
Τζιότζιος, Λυτροκάπης: Δεν θα μείνει προβατίνα στη Λάρισα μέχρι το φθινόπωρο λόγω ευλογιάς (video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 08.07.2025 | 23:13
Ο Γιάννης Μπουρούσης επιστρέφει στην Καρδίτσα και αναλαμβάνει την Αναγέννηση - ΕΛΛΑΔΑ | 08.07.2025 | 20:27
Νεκρός αξιωματικός των ΟΥΚ: Δολοφονία εν ψυχρώ καταγγέλλουν οι γονείς – «Σκοτώθηκε μετά από ατομικό καψόνι» - ΛΑΡΙΣΑ | 08.07.2025 | 14:30
Δημ. Τσιούρης πρόεδρος ΤΟΕΒ Πηνειού για τους πληγέντες στην Κάρλα: «Όχι άλλο λάσπη στον πόνο μας» - ΛΑΡΙΣΑ | 08.07.2025 | 09:27
Λάρισα: Ένοχος ο καρδιοχειρουργός για το «φακελάκι» – Τέσσερα χρόνια φυλάκιση και 40.000 χρηματικό πρόστιμο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.07.2025 | 12:36
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: ένας γιατρός, ένας καθηγητής και ενα βουνό στον Δομοκό - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.07.2025 | 10:01
Ο ΕΛΓΑ διαψεύδει με στοιχεία τα περί σκανδάλου στις αποζημιώσεις για την κακοκαιρία Daniel - ΛΑΡΙΣΑ | 08.07.2025 | 22:21
Ξεσήκωσε τους Λαρισαίους στο κηποθέατρο η Δέσποινα Βανδή (ΦΩΤΟ+video)