ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το φιάσκο με τις επιδοτήσεις ρεύματος - Τι θα πληρώσουν ξαφνικά χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Περίπου 3.000 επιχειρήσεις, θα κληθούν να καταβάλλουν περί τα 200 ευρώ μέσο όρο

Γιατί φτάσαμε στο φιάσκο να επιστρέψουμε τις κρατικές επιδοτήσεις για το ρεύμα; Ρωτούν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που καλούνται ενόψει των υψηλών τιμών της κιλοβατώρας τον Ιούλιο να πληρώσουν και επιπλέον χρήματα, ως επιστροφές, εξαιτίας του επανυπολογισμού που έγινε- με καθυστέρηση- στις κρατικές επιδοτήσεις που δόθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Περίπου 3.000 επιχειρήσεις, θα κληθούν να καταβάλλουν περί τα 200 ευρώ μέσο όρο, ενώ όπως λένε οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπάρχουν και περιπτώσεις που τα ποσά ανεβαίνουν, αγγίζοντας τα 1.000 ευρώ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης μιλώντας στον Real Fm απέδωσε το πρόβλημα αλλά και το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις πιάστηκαν στον ύπνο, στη γραφειοκρατία, καθώς όταν δίνονταν οι επιδοτήσεις δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει σε πραγματικό χρόνο ο έλεγχος των ποσών των επιδοτήσεων με βάση την ενέργεια που κατανάλωναν.
"Η ευρωπαική νομοθεσία δουλεύει με μία στοιχειώδη αρχή" είπε ο Υπουργός, "που λέει ότι κάθε επιχείρηση δουλεύει ξέροντας τι λεφτά έχει πάρει στις επιδοτήσεις και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Δεύτερον όταν δόθηκαν οι επιδοτήσεις, μιλάμε για 800 εκατ. ευρώ,η τεχνική δυνατότητα να κάνεις real time έλεγχο σε όλες, δηλ. να δεις το ακριβές ποσό που πρέπει να πάρει η κάθε επιχείρηση την ώρα που γίνεται ο λογαριασμός, δεν υπάρχει".
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη "η επιχείρηση είναι ενήμερη για κάθε κρατική ενίσχυση που λαμβάνει. Μάλιστα ζητήθηκε αργότερα υπεύθυνη δήλωση από επιχειρήσεις ότι δεν θα υπερβούν τα όρια, κάποιες δεν έκαναν δήλωση, έκλεισαν οι επιδοτήσεις και μετά έγινε ο επανυπολογισμός".
Σε ερώτηση γιατί ενώ ήταν γνωστό για τις επιστροφές ποσών από τον Δεκέμβριο του 2023 η ΚΥΑ βγήκε μετά τις Ευρωεκλογές, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι "η ΚΥΑ έβγαλε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι επανυπολογισμοί. Έτσι κι αλλιώς το τέλος των επιδοτήσεων έγινε τον Δεκέμβριο του 2023 και η ανταπόκριση της γραφειοκρατίας να βγάλει την ΚΥΑ και να αρχίσει κάποιος να την υλοποιεί θέλει κάποιους μήνες". Σύμφωνα με τον υπουργό, οι περιπτώσεις των επιχειρήσεων που καλούνται να πληρώσουν είναι λιγότερες από αυτές που θα πάρουν επιστροφή, καθώς περίπου 4.000.000 ευρώ θα δοθούν σε έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, αφού μετά τον επανυπολογισμό, κρίθηκε ότι πρέπει να πάρουν πίσω χρήματα.
Παύλος Μαρινάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Eίστε λαικιστές
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο από τα 10 δις των επιδοτήσεων που δόθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης τα 5 δις αφορούσαν τις επιχειρήσεις, εκ των οποίων 800 εκ. ευρώ δόθηκαν σε επιχειρήσεις με παροχές ισχύος έως 35 KVA, αγρότες καθώς και αρτοποιεία. Ο επανυπολογισμός ήρθε ως ανάγκη προκειμένου να ελεχθεί εάν οι επιχειρήσεις πήραν τα ποσά που δικαιούνταν να πάρουν, όπως προβλέπεται ρητά από την ευρωπαική νομοθεσία.
"Ο επανυπολογισμός αυτός είχε ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να πρέπει να διαθέσει επιπλέον 4,2 εκ. ευρώ σε περίπου 130.000 επιχειρήσεις και σε λιγότερες από 2.200 να ζητείται η επιστροφή συνολικού ποσού 970.000 ευρώ.
Οι καταναλωτές από τους οποίους ζητείται επιστροφή ενισχύσεων αντιστοιχούν στο 1,7 τις χιλίοις επί του συνόλου όσων επιχειρήσεων, αγροτών και αρτοποιείων ενισχύθηκαν συνολικά" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι "Τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν από την κάθε επιχείρηση είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους ποσά μέχρι 200 ευρώ" κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό.
"Τα περισσότερα ποσά είναι μέχρι 200 ευρώ" απαντά η κυβέρνηση για το φιάσκο με τις επιστροφές των επιδοτήσεων στο ρεύμα
"Η αξιωματική αντιπολίτευση για ακόμα μια φορά, χωρίς να ενημερωθεί για το πραγματικό μέγεθος του ζητήματος, σπεύδει να το μεγεθύνει σε ανεξήγητο βαθμό χρησιμοποιώντας την προσφιλή της τακτική να αιτείται παραιτήσεις υπουργών κάνοντας φθηνή αντιπολίτευση.
Συνεχίζουμε να γυρίζουμε την πλάτη στους φθηνούς και ανενημέρωτους για την πραγματικότητα λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίζουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων και τα δημόσια οικονομικά της χώρας".
- ΕΛΛΑΔΑ | 09.07.2025 | 22:49
Μια ανάσα από σπίτια οι φλόγες στον Ωρωπό – Ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά, δύο τα πύρινα μέτωπα - ΛΑΡΙΣΑ | 09.07.2025 | 22:41
Απομακρύνθηκε από τη θέση του διευθυντή της καρδιοχειρουργικής ο καταδικασθείς για «φακελάκι» καρδιοχειρουργός - ΒΟΛΟΣ | 09.07.2025 | 22:38
47χρονος Βολιώτης ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ κατάδυσης σε γλυκό νερό - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 09.07.2025 | 20:58
Αστρολογία: 3 ζώδια θα ζήσουν μια ιστορία βγαλμένη από παραμύθι τον Ιούλιο - ΛΑΡΙΣΑ | 09.07.2025 | 20:51
Παρέμβαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο στεγαστικό πρόβλημα του Μουσικού Σχολείου Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 09.07.2025 | 20:46
Δ. Λαρισαίων: Ξεκινά αύριο η ανακατασκευή τμήματος της Τ. Βελησσαρίου (φωτ.) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 09.07.2025 | 20:27
Μεγάλη χασισοφυτεία εντοπίστηκε σε δασώδη περιοχή του Δήμου Αργιθέας (φωτο) - ΕΛΛΑΔΑ | 09.07.2025 | 19:52
Μεγάλη φωτιά στον Ωρωπό - Εκκενώνεται το Ασπροχώρι - «Καίει παρθένο δάσος, υπάρχει φόβος για τα σπίτια» λέει ο δήμαρχος
- ΛΑΡΙΣΑ | 09.07.2025 | 15:27
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή ο 66χρονος Ιωάννης Καρύδας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.07.2025 | 10:01
Ο ΕΛΓΑ διαψεύδει με στοιχεία τα περί σκανδάλου στις αποζημιώσεις για την κακοκαιρία Daniel - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.07.2025 | 15:13
Ερευνες της taskforce για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο μικροσκόπιο οι αγρότες που έχουν λάβει τις υψηλότερες ενισχύσεις - ΕΛΛΑΔΑ | 09.07.2025 | 18:50
Έρχεται καύσωνας διαρκείας από την ερχόμενη εβδομάδα, πού και πότε θα δούμε 43άρια - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.07.2025 | 14:23
Ο Κουρέτας ζητά παρέμβαση εισαγγελέα για να δούμε ποιοι πήραν χρήματα όταν άνοιξε το ΟΣΔΕ παραμονή των εκλογών - ΛΑΡΙΣΑ | 09.07.2025 | 14:12
Φωτιά στο Χειμάδι έξω από τη Λάρισα-Σηκώθηκαν τρία αεροσκάφη - ΒΟΛΟΣ | 09.07.2025 | 18:28
Καμπάνα από το Αυτόφωρο για μεθυσμένο οδηγό που προκάλεσε χάος στη Ν. Ιωνία Βόλου - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 09.07.2025 | 20:27
Μεγάλη χασισοφυτεία εντοπίστηκε σε δασώδη περιοχή του Δήμου Αργιθέας (φωτο)