ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συντάξεις: Πληρωμές με αναδρομικά έως και 20.000 ευρώ εντός του Ιουλίου
Τα ποσά ξεπερνούν τις 13.000 ευρώ,

Νέες πληρωμές με αναδρομικά από εκκρεμείς επανυπολογισμούς συντάξεων προγραμματίζει ο ΕΦΚΑ για το αμέσως προσεχές διάστημα.
Τα ποσά ξεπερνούν τις 13.000 ευρώ, ενώ στις περιπτώσεις των αναδρομικών σε επανυπολογισμένες συντάξεις ΔΕΚΟ-τραπεζών, τα ποσά φτάνουν και στις 20.000 ευρώ.
Στην ουρά του επανυπολογισμού βρίσκονται πάνω από 50.000 συντάξεις που είτε δεν έχουν επανυπολογιστεί είτε έχουν επανυπολογιστεί, αλλά είναι με λάθος ποσά και οι επανυπολογσμοί επαναλαμβάνονται σε τακτική βάση.
Ενα μεγάλο πακέτο αναδρομικών από εκκρεμείς επανυπολογισμούς συντάξεων που αφορά περίπου 12.000 συνταξιούχους από Ταμεία τραπεζών και ΔΕΚΟ (Εθνικής, Ιονικής, ΟΤΕ) έχει προγραμματιστεί να πληρωθεί από τον ΕΦΚΑ εντός του Ιουλίου.
Στους εκκρεμείς επανυπολογισμούς ανήκουν τρεις κατηγορίες συνταξιούχων:
Παλαιοί συνταξιούχοι πριν από το νόμο Κατρούγκαλου (πριν από τις 13/5/2016) με 30 έτη ασφάλισης και άνω, στους οποίους έγινε ο πρώτος επανυπολογισμός με το νόμο Κατρούγκαλου αλλά εκκρεμεί ο δεύτερος με τους βελτιωμένους συντελεστές του νόμου Βρούτση, που δίνουν αυξήσεις σε όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Σε πολλές, δε, περιπτώσεις υπάρχουν παλαιοί συνταξιούχοι στους οποίους δεν έγινε ούτε ο πρώτος επανυπολογισμός. Για παράδειγμα, στους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ και της πρώην Ολυμπιακής δεν είχε γίνει κανένας επανυπολογισμός συντάξεων από το 2019 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα με πληρωμές αναδρομικών που ξεπέρασαν και τις 25.000 ευρώ.
Νέοι συνταξιούχοι μετά το νόμο Κατρούγκαλου (μετά τις 13/5/2016) οι οποίοι πήραν μεν τη σύνταξή τους, αλλά όσοι είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης δεν είδαν ακόμη το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού στις συντάξεις τους. Στους εκκρεμείς επανυπολογσμούς νέων συντάξεων συμπεριλαμβάνονται συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση, συνταξιούχοι που εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση λαμβάνοντας ακόμη την αρχική τους σύνταξη, συνταξιούχοι χηρείας κ.ά.
Παλαιοί αλλά και νέοι συνταξιούχοι στους οποίους έγιναν οι επανυπολογισμοί, αλλά έχουν γίνει λάθη στα ποσά! Το πλήθος των συνταξιούχων με λάθη στους επανυπολογισμούς δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί, καθώς ο έλεγχος των λαθών όπως και οι διορθώσεις γίνονται αυτόματα από το λογισμικό σύστημα επανυπολογισμού συντάξεων του ΕΦΚΑ. Ολες οι συντάξεις «σαρώνονται» σε τακτική βάση με επαναλητπικούς επανυπολογισμούς και όπου οι προδιαγραφές του συστήματος για τα έτη ασφάλισης, τον συντάξιμο μισθό και τις κρατήσεις εντοπίζουν αποκλίσεις, γίνονται αυτόματα οι διορθώσεις στις συντάξεις. Για το λόγο αυτόν πολλοί συνταξιούχοι παίρνουν και διαφορετικά ποσά. Για παράδειγμα, το πιο συνηθισμένο λάθος έχει παρατηρηθεί στα έτη ασφάλισης. Είναι άλλο να γίνεται επανυπολογισμός με 38 έτη και 5 μήνες και άλλο αντί για 5 οι μήνες να είναι τελικά 8. Αυτή η διαφορά θα βγάλει υψηλότερη σύνταξη κατά μερικά ευρώ, αλλά θα επανυπολογιστούν και όλες οι κρατήσεις από την αρχή. Στην περίπτωση, δε, που τα λάθη εντοπιστούν σε παλαιούς συνταξιούχους, τότε εκτός από τις κρατήσεις, αλλάζει και το ποσό της προσωπικής διαφοράς! Και ανάλογα με το αν η προσωπική διαφορά βγει μικρότερη ή μεγαλύτερη, θα γίνει εκ νέου επανυπολογισμός και στις αυξήσει που πήραν οι συνταξιούχοι.
Οι επανυπολογισμοί στις μεν νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016. Η διαφορά είναι ότι οι νέοι συνταξιούχοι παίρνουν στο χέρι την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης, ενώ οι παλαιοί θα πάρουν αύξηση εφόσον η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη βγει μεγαλύτερη από τη σύνταξη και την προσωπική που έβγαλε ο πρώτος επανυπολογισμός που έγινε με το νόμο Καρούγκαλου.
Πηγή: newsbomb.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 09.07.2025 | 22:49
Μια ανάσα από σπίτια οι φλόγες στον Ωρωπό – Ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά, δύο τα πύρινα μέτωπα - ΛΑΡΙΣΑ | 09.07.2025 | 22:41
Απομακρύνθηκε από τη θέση του διευθυντή της καρδιοχειρουργικής ο καταδικασθείς για «φακελάκι» καρδιοχειρουργός - ΒΟΛΟΣ | 09.07.2025 | 22:38
47χρονος Βολιώτης ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ κατάδυσης σε γλυκό νερό - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 09.07.2025 | 20:58
Αστρολογία: 3 ζώδια θα ζήσουν μια ιστορία βγαλμένη από παραμύθι τον Ιούλιο - ΛΑΡΙΣΑ | 09.07.2025 | 20:51
Παρέμβαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο στεγαστικό πρόβλημα του Μουσικού Σχολείου Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 09.07.2025 | 20:46
Δ. Λαρισαίων: Ξεκινά αύριο η ανακατασκευή τμήματος της Τ. Βελησσαρίου (φωτ.) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 09.07.2025 | 20:27
Μεγάλη χασισοφυτεία εντοπίστηκε σε δασώδη περιοχή του Δήμου Αργιθέας (φωτο) - ΕΛΛΑΔΑ | 09.07.2025 | 19:52
Μεγάλη φωτιά στον Ωρωπό - Εκκενώνεται το Ασπροχώρι - «Καίει παρθένο δάσος, υπάρχει φόβος για τα σπίτια» λέει ο δήμαρχος
- ΛΑΡΙΣΑ | 09.07.2025 | 15:27
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή ο 66χρονος Ιωάννης Καρύδας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.07.2025 | 10:01
Ο ΕΛΓΑ διαψεύδει με στοιχεία τα περί σκανδάλου στις αποζημιώσεις για την κακοκαιρία Daniel - ΕΛΛΑΔΑ | 09.07.2025 | 18:50
Έρχεται καύσωνας διαρκείας από την ερχόμενη εβδομάδα, πού και πότε θα δούμε 43άρια - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.07.2025 | 15:13
Ερευνες της taskforce για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο μικροσκόπιο οι αγρότες που έχουν λάβει τις υψηλότερες ενισχύσεις - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.07.2025 | 14:23
Ο Κουρέτας ζητά παρέμβαση εισαγγελέα για να δούμε ποιοι πήραν χρήματα όταν άνοιξε το ΟΣΔΕ παραμονή των εκλογών (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 09.07.2025 | 20:27
Μεγάλη χασισοφυτεία εντοπίστηκε σε δασώδη περιοχή του Δήμου Αργιθέας (φωτο) - ΒΟΛΟΣ | 09.07.2025 | 18:28
Καμπάνα από το Αυτόφωρο για μεθυσμένο οδηγό που προκάλεσε χάος στη Ν. Ιωνία Βόλου - ΛΑΡΙΣΑ | 09.07.2025 | 14:12
Φωτιά στο Χειμάδι έξω από τη Λάρισα-Σηκώθηκαν τρία αεροσκάφη