Κεραυνός για την κυβέρνηση τα ευρήματα για την εξεταστική επιτροπή σε νέα δημοσκόπηση. Το 74,5% δεν πιστεύει ότι η εξεταστική επιτροπή θα ρίξει φως στα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος και μόνο 17,7% αισιοδοξεί.

Η Νέα Δημοκρατία κάτω από το 30% για τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, καθώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάτω από το όριο αυτό στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός είναι τρία από τα ευρήματα που φανερώνουν τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος, την οποία καταγράφει δημοσκόπηση της MRB για το OPEN. Ωστόσο παρά τη φθορά το προβάδισμα παραμένει μεγάλο (17,9%) αφού το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να επωφεληθούν. Πάντως, τα δύο κόμματα ακολουθούν αντίθετες πορείες. Το μεν ΠΑΣΟΚ ενισχύεται έστω και λίγο , ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί λίγο.

Κερδισμένος είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος, αφού η Ελληνική Λύση ξεπέρασε το ΚΚΕ και βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ ο ίδιος καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ειδικότερα, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου , η ΝΔ εμφανίζεται πρώτη με ποσοστό 29%, το ΠαΣοΚ ακολουθεί δεύτερο με 11,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ τρίτος με 10,1%.

Την ίδια ώρα, τάσεις ανόδου καταγράφει η «Ελληνική Λύση», η οποία εμφανίζεται τέταρτη με 7,8% περνώντας το ΚΚΕ του Δημήτρη Κουτσούμπα με 7%. Ακολουθούν η «Νίκη», η «Πλεύση Ελευθερίας» και οι «Σπαρτιάτες» με 2,5, 2,3 και 2% αντίστοιχα.

Για τις ευρωεκλογές, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 28%, ακολουθεί το ΠαΣοΚ με 9,7% και τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,8%. Τέταρτη η Ελληνική Λύση με 7,5%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7%, η Νίκη με 3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,8%, η Νέα Αριστερά με 2,4% και οι Σπαρτιάτες με 1,9%.

Απαισιοδοξία για την εξεταστική για τα Τέμπη

Η πλειοψηφία, δηλαδή το 74,5% δηλώνει απαισιόδοξο αναφορικά με το εάν η εξεταστική επιτροπή θα ρίξει φως στα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος των Τεμπών και θα αποδώσει ευθύνες, ενώ το 17,7% απαντά πως είναι αισιόδοξο για θετική κατάληξη.

Καταλληλότερος για Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης – Τρίτος ο Βελόπουλος

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 28,9%, ενώ ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με 7,7%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 7,4%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7,2% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τον Γιάνη Βαρουφάκη που συγκεντρώνουν από 3,5% έκαστος.

 
 

Αποδυναμωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το Συνέδριο

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το 50,3% των ερωτηθέντων θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε αποδυναμωμένος από το συνέδριο. Ως προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 41,2% θεωρεί πως το κόμμα βγαίνει αποδυναμωμένο, ενώ το 32% πως βγαίνει ισχυρότερο.

Μάλιστα, το 47,2% θεωρεί άστοχη την παρέμβαση Τσίπρα πριν το συνέδριο, ενώ το 30,8% την θεωρεί εύστοχη.

 

Μεγαλύτερο πρόβλημα η ακρίβεια

Η ακρίβεια παραμένει για το 53,5% των ερωτηθέντων, το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. Ακολουθεί η Υγεία με 31,3% και το ύψος των εισοδημάτων με 20,6%.