ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Νομοσχέδιο ΥΠΑΑΤ: Θεσπίζονται Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια - Τι προβλέπει για κτηνοτροφικά πάρκα
Το ν-σ θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, και τις επόμενες εβδομάδες θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Σειρά καινοτομιών περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, και τις επόμενες εβδομάδες θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
Σε αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία Αγροτικών Τμημάτων εντός των Επιμελητηρίων, η ενίσχυση των Ομάδων Παραγωγών, η ίδρυση Κτηνοτροφικών Πάρκων καθώς και το νέο πλαίσιο για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης.
Στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφεραν ότι «η ίδρυση των αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια όλης της χώρας έχει ως πρωταρχικό στόχο να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα μέσω καινοτόμων πρακτικών, ώστε το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο να συμβαδίσει με τις αγοραστικές απαιτήσεις των καιρών μας».
Οι αγρότες θα μπορούν να στηριχθούν μέσω συμβουλευτικών κέντρων για να ακολουθήσουν τη σωστή προώθηση των προϊόντων τους τόσο στην εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
«Παράλληλα μέσα από την εγγραφή των αγροτών μας στα αντίστοιχα Τμήματα των Επιμελητηρίων, θα ξεκαθαρίσει ποιοι και πόσοι είναι, τελικά, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και πώς η πολιτεία πρέπει να επενδύσει περισσότερο επάνω τους» ανέφεραν τα ίδια στελέχη.
Ωστόσο όπως σημειώνουν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι είναι αντίθετοι σχετικά με αυτή τη μεταρρύθμιση καθώς όπως λένε «θεωρούν ότι η είσοδος των αγροτών σε αυτά θα λειτουργήσει σε βάρος τους και θα χάσουν τα officia τους».
Ομάδες Παραγωγών
Μέσω του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ, στοχεύεται και η ενίσχυση των Ομάδων Παραγωγών, μέτρο το οποίο έχει βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο, όμως στο οποίο παρατηρούνται κάποια προβλήματα.
Για την επίλυση αυτών στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα στις Ομάδες Παραγωγών, που υλοποιούν επενδύσεις ή παρέχουν υπηρεσίες προς όφελος των μελών τους, να αντιμετωπίζονται ως γεωργική εκμετάλλευση και όχι ως επιχείρηση του δευτερογενούς ή του τριτογενούς τομέα.
«Θα τους δίνουμε τη δυνατότητα τη δυνατότητα να μπορούν να αναγείρουν γεωργικές εγκαταστάσεις (πχ αποθήκες, ποιμνιοστάσια, κ.λ.π.) σε γη υψηλής παραγωγικότητας, να απαλλάσσονται του ΦΠΑ, να ηλεκτροδοτούνται με αγροτικό ρεύμα, να επιδοτούνται με αγροτικό πετρέλαιο κ.λ.π.» είπαν αρμόδια στελέχη του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Κτηνοτροφικά Πάρκα
Μια μεγάλη «τομή» που φέρνει το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ στον κτηνοτροφικό κλάδο είναι η ίδρυση των Κτηνοτροφικών Πάρκων.
Συγκεκριμένα υπάρχει μέριμνα απλοποίησης στην ίδρυση και λειτουργία των κτηνοτροφικών πάρκων τα οποία θα λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες που πληρούν την ευζωία, και την υγιεινή των ζώων.
Με τη δημιουργία τους προβλέπεται ότι θα υπάρξουν οικονομίες κλίμακας και βελτιστοποίηση της παραγωγής και της οικονομικής βιωσιμότητας των κτηνοτρόφων.
Επίσης, θα δώσουν τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να μειώσουν τα κόστη τους ενώ θα έχουν και για τρία χρόνια δωρεάν συμβουλευτική.
Η υπηρεσία αυτή θα παρέχεται από καθηγητές της Κτηνιατρικής Σχολή του ΑΠΘ, της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα με το τμήμα Ζωικής Παραγωγής.
Επιπλέον, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ομάδων που θα είναι υπεύθυνες για τη παρακολούθηση και την παροχή συμβουλών προς τους κτηνοτρόφους ώστε να είναι βιώσιμοι και παραγωγικοί.
Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης
Στη ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων για τα διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης στοχεύει το νέο πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ.
Στόχος είναι μεταξύ άλλων η εξάλειψη ή η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση της γραφειοκρατίας, η κωλυσιεργία από πλευράς Περιφερειών, και κυρίως τα προβλήματα υλοποίησης.
Στις σχετικές προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου, υπάρχει ρητή πρόβλεψη ανάληψης εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ειδική μνεία στους λόγους μη συμμόρφωσης των περιφερειών με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Παράλληλα, υπάρχει σχετική μέριμνα από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ για ανάληψη εξ΄ αρχής της διαγωνιστικής διαδικασίας προς εξυπηρέτηση του σκοπού της ενιαίας διαχείρισης, αλλά και της ταχύτερης υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού έργου.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, μόλις δυο Περιφέρειες, αυτή της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας έχουν προχωρήσει στην έκδοση της διακήρυξης του έργου των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Όπως είχε κάνει γνωστό το υπουργείο, οι υπόλοιπες Περιφέρειες αρνήθηκαν να τα εκπονήσουν, επικαλούμενες, η κάθε μία από αυτές, ποικίλους λόγους ως προς την μη δυνατότητα υλοποίησης.
- ΛΑΡΙΣΑ | 05.07.2025 | 15:09
Μαθητές κατασκευάζουν ρομπότ για ΑμεΑ σε εργαστήριο ρομποτικής στη Λάρισα - ΒΟΛΟΣ | 05.07.2025 | 15:07
Ζέττα Μακρή για την καταγγελία εκβιασμού της από δημοσιογράφο: Έκανα αυτό που η συνείδησή μου επέβαλε - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 05.07.2025 | 15:03
Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του Ντιόγκο Ζότα -Σήκωσε το φέρετρο η σύζυγός του, λύγισαν οι συμπαίκτες του - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 05.07.2025 | 14:57
Λίμνη Πλαστήρα: H απόδραση για το Σαββατοκύριακο του καύσωνα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.07.2025 | 14:51
Την υψηλότερη βαθμολογία αξιολόγησης εμπειρίας, απέσπασε η Περιφέρεια Θεσσαλίας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.07.2025 | 14:49
Πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεις σε όλη τη θεσσαλική ύπαιθρο - ΛΑΡΙΣΑ | 05.07.2025 | 14:47
Επιχείρηση καταπολέμησης κουνουπιών στο Καστρί Αγιάς - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 05.07.2025 | 14:38
ΑΠΕ: Ποιοι επενδυτές φεύγουν και ποιοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα;
- ΛΑΡΙΣΑ | 04.07.2025 | 10:23
Σοκ στη Λάρισα με 40χρονο που εντοπίστηκε νεκρός το πρωί στην οικία του - ΒΟΛΟΣ | 04.07.2025 | 19:15
Ατύχημα για τον Αχιλλέα Μπέο, γλίστρησε και έπεσε στο Λιμάνι του Βόλου! - ΛΑΡΙΣΑ | 04.07.2025 | 11:39
Λάρισα: Απόπειρα διάρρηξης ΙΧ σε πάρκινγκ -Καταδίωξη στην εθνική οδό, μπήκαν στο αντίθετο ρεύμα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 04.07.2025 | 13:21
Χαμός σε χωριό των Τρικάλων- Είχαν στήσει ερωτικό… τρίο στο μπαλκόνι! - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.07.2025 | 12:33
Τακούδης: Στους 40°-41° Τρίτη, Τετάρτη η Θεσσαλία στους 31°-32° την Πέμπτη!!! (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.07.2025 | 22:31
Τα εγκαίνια του νέου ενδοσκοπικού τμήματος της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο ΓΝΛ (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.07.2025 | 14:23
Νέο σοκ στη Λάρισα: Νεκρός νεαρός άνδρας στο διαμέρισμά του στο κέντρο της πόλης (ΦΩTO) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.07.2025 | 14:15
Λάρισα: Κηδεύεται σήμερα ο αυτοκινητιστής και μπουζουξής Στέφανος Ζαχαριάδης 53 ετών