ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ιατρικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας: «Κενό γράμμα η μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα για τους πλημμυροπαθείς»
Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων αντιδρώντας στην μη εφαρμογή ακόμη της εξαγγελίας για τη μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις για τους πλημμυροπαθείς.
Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους «πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες από τα καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν διαδοχικά ολόκληρη τη Θεσσαλία και τα υγειονομικά προβλήματα και τα παράδοξα των αποκαταστάσεων παραμένουν. Οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι τεσσάρων νομών περιμένουν ακόμη την υλοποίηση της ψηφισμένης ρύθμισης για την μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις έως του ποσού των 100 ευρώ ανά ΑΜΚΑ δικαιούχου.
Στις 20 Σεπτεμβρίου 2023 κατατέθηκε η σχετική τροπολογία που όριζε την απαλλαγή από τη θεσμοθετημένη συμμετοχή για τη χορήγηση φαρμάκων και την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για τους κατοίκους των περιοχών της Θεσσαλίας που αποδεδειγμένα επλήγησαν από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias. Το επίσημο ΦΕΚ, αν και άργησε, δημοσιεύτηκε, τελικά στις 2 Νοεμβρίου 2023. Μέχρι σήμερα όμως, ένα μήνα μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ για τη μηδενική συμμετοχή των πλημμυροπαθών στο κόστος αγοράς φαρμάκων και στις ιατρικές εξετάσεις το μέτρο δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Ποιος έχει τελικά την ευθύνη?
Οι γιατροί μας παρόλο που αντιλαμβάνονται τον πόνο και την ταλαιπωρία των χιλιάδων πλημμυροπαθών δεν μπορούν να παρακάμψουν το σύστημα της ΗΔΙΚΑ και να συνταγογραφήσουν με μηδενική συμμετοχή, καθώς τίθεται θέμα νομιμοποίησης, ακόμη και αν αποδεδειγμένα ο ασθενής ανήκει στην κατηγορία των πλημμυροπαθών. Η χρονική κλεψύδρα αδειάζει, καθώς η ψηφισθείσα εφαρμογή του μέτρου θα ισχύσει έως τις 31 Μαρτίου 2024, πλην όμως ακόμη στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ δεν έχουν κλειδώσει τα ΑΜΚΑ των πλημμυροπαθών καθώς και των μελών της οικογένειάς τους. Επίσης είναι προφανές ότι, μάλλον δεν έχουν εξευρεθεί τα χρήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου, με τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς μας, εύλογα να ανησυχούν, ότι τελικά οι ίδιοι θα επωμισθούν, για μια ακόμη φορά, τις οικονομικές συνέπειες από τις εξαγγελίες της πολιτείας περί κοινωνικής πολιτικής, προστασίας και αλληλεγγύης.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας καταγγέλλουμε την απαράδεκτη καθυστέρηση στην εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης. Απευθύνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό της χώρας για άμεση εφαρμογή των μέτρων, εύρεση των απαραίτητων κονδυλίων και απόδοση ευθυνών εκεί όπου ανήκουν».
- ΛΑΡΙΣΑ | 09.05.2025 | 19:37
Απολογισμός πεπραγμένων στον Δήμο Κιλελέρ - ΕΛΛΑΔΑ | 09.05.2025 | 19:32
Τραγωδία στην Άνδρο: Γυναίκα έπεσε με το αυτοκίνητο στη θάλασσα -Ανασύρθηκε νεκρή - ΛΑΡΙΣΑ | 09.05.2025 | 19:25
Εκδήλωση του ΣΘΕΒ : «Από το κλασικό στο ψηφιακό: Η νέα εποχή στην υγεία και το φάρμακο» (ΦΩΤΟ) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 09.05.2025 | 18:19
Κυρανάκης σε Κωνσταντοπούλου: «Είστε υπάλληλος οικονομικών συμφερόντων» -Άγριος καβγάς στη Βουλή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.05.2025 | 18:12
Ο Δ. Κουρέτας απαντά στον Κ. Αγοραστό για την Πολιτική Προστασία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.05.2025 | 18:05
Προμηθεύονται βερεσέ ζωοτροφές – Σε οικονομικό αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.05.2025 | 14:36
Συγκίνηση και δάκρυα στην «αποστρατεία» του Ηλία Λεοντάρη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 09.05.2025 | 14:18
Εκδήλωση με συμμετοχή μαθητών της Διαχειριστικής Αρχής περιφερειας στη Λάρισα για την Ημέρα της Ευρώπης (ΦΩΤΟ)
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.05.2025 | 09:15
Τακούδης: Βροχερός ο καιρός στη Θεσσαλία την επόμενη εβδομάδα με βοριάδες - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.05.2025 | 08:34
Μέτρο 23: Aποζημιώσεις σε βαμβάκι 30 ευρώ το στρέμμα, καλαμπόκι 25, ηλίανθος 20, αμπέλι 100 και αμύγδαλα 150 ευρώ - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 08.05.2025 | 13:35
Πάμε ολοταχώς για γεωργία franchise στο θεσσαλικό κάμπο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.05.2025 | 14:36
Συγκίνηση και δάκρυα στην «αποστρατεία» του Ηλία Λεοντάρη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 08.05.2025 | 12:15
Καιρός – Τσατραφύλλιας: Πολικός «αεροχείμαρρος» θα διώξει την σκόνη και θα ρίξει την θερμοκρασία πάνω από 10 βαθμούς - ΒΟΛΟΣ | 08.05.2025 | 20:11
Βόλος: Μαχαίρωσε τον πρώην σύντροφό της γιατί πίστευε ότι την απατούσε - ΒΟΛΟΣ | 09.05.2025 | 14:06
Ζητάει παραίτηση Αναγνώστου (Προέδρου ΟΛΒ) ο Αχ. Μπέος για το λιμάνι – Και έρευνα από την Εισαγγελία για τυχόν μίζες - ΒΟΛΟΣ | 08.05.2025 | 11:57
Η Ελλάδα θα κατασκευάζει στρατιωτικά φορτηγά -Στον Βόλο θα φτιάχνονται τα νέα «θηρία» του στρατού