ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Καθισμένη αγορά, βαρύ το κλίμα στα αγροτικά καφενεία, καλαμπόκι, βαμβάκι και ηλίανθος με αρνητικό πρόσημο
Δύσκολος προμηνύεται ο χειμώνας στις περισσότερες αγροτικές περιοχές

Δύσκολος προμηνύεται ο χειμώνας στις περισσότερες αγροτικές περιοχές, καθώς στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Θεσσαλία, έχει προστεθεί το τελευταίο διάστημα και η πίεση που ασκείται σε ένα ευρύ φάσμα αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την υποχώρηση των τιμών σε προϊόντα αιχμής, όπως είναι το βαμβάκι, το καλαμπόκι και ο ηλίανθος.
Η τελευταία ακύρωση του διαγωνισμού για τη διάθεση καλαμποκιού από την ΕΑΣ Ορεστιάδας -είχε προσφορά για 195 ευρώ ο τόνος- είναι ενδεικτική του οικονομικού βάρους που επωμίζονται οι καλλιεργητές στο συγκεκριμένο προϊόν και της δυσκολίας που αναλαμβάνει η οργάνωση που τους εκπροσωπεί να τους φορτώσει αμετάκλητα αυτό το βάρος. Σημειωτέον ότι με 195 ευρώ στο διαγωνισμό, η καθαρή τιμή την οποία θα μπορούσαν να πληρωθούν οι παραγωγοί καλαμποκιού δεν υπερβαίνει τα 17,5 λεπτά το κιλό.
Εξίσου δύσκολες ή και δυσκολότερες ακόμα, είναι οι συνθήκες που διαμορφώνονται αυτό τον καιρό σε δύο ακόμα προϊόντα εκτατικών καλλιεργειών, όπως είναι το βαμβάκι και ο ηλίανθος. Κι αυτό γιατί, και στις δύο περιπτώσεις, η πίεση των παραγωγών είναι διπλή. Λόγω των καιρικών συνθηκών οι αποδόσεις κινήθηκαν σε επίπεδα κάτω του μετρίου και την ίδια στιγμή η αγορά παραμένει άκρως υποτονική. Το βαμβάκι μόλις και μετά βίας προσεγγίζει τα 60 λεπτά το κιλό, ενώ και ο ηλίανθος έφυγε από τα χέρια των παραγωγών σε τιμές οι οποίες δεν συνιστούν λόγο για παραμονή στη συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και την απογοήτευση που εισέπραξαν πριν από ένα μήνα οι αγρότες σε όλη τη χώρα από την προκαταβολή του τσεκ, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο χειμώνας που έχουν μπροστά τους οι ίδιοι και οι πιστωτές τους δεν θα θυμίζει σε τίποτα τους δύο προηγούμενους. Το πως θα εκδηλωθεί αυτό, δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί σ’ αυτή τη φάση, δεδομένης της απουσίας συλλογικών οργανώσεων που θα μπορούσαν να το εκφράσουν, ωστόσο, η ιστορία έχει δείξει πως όταν τα προβλήματα παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, όλα είναι πιθανά.
Στο μεταξύ, επιτείνεται η αγωνία και στον κλάδο της κτηνοτροφίας, αφού ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη γύρω από τις τιμές του πρόβειου γάλακτος, με τις βιομηχανίες να καθυστερούν πληρώνοντας με το μήνα τις παραδοθείσες ποσότητες. Το ζήτημα θίγει σε πρόσφατη ανακοίνωση και ο ΣΕΚ, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται:
Οι τιμές του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος στη νέα σεζόν
Εκφράσθηκε έντονος προβληματισμός για:
την τακτική πίεσης των βιομηχανιών μείωσης των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμβολαίων για τη νέα σεζόν. Οι βιομηχανίες προμηθεύονται γάλα δίχως να γνωρίζει ο κτηνοτρόφος την τιμή με την οποία θα πληρωθεί.
τη συνεχιζόμενη τάση μείωσης των τιμών παραγωγού αγελαδινού γάλακτος, ενώ αντίθετα συνεχίζεται η αύξηση της τιμής που αυτό διατίθεται στο «ράφι» των Σούπερ Μάρκετ.
Επισημαίνεται από το Δ.Σ. ότι αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές, βιώσιμες συμφωνίες, κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου αφανισμού της ελληνικής κτηνοτροφίας, με μείωση του ζωικού κεφαλαίου και παύση δραστηριότητας.
Διεκδικούμε οι τιμές πώλησης για την περίοδο 2023-2024 να είναι: για το πρόβειο γάλα 1,70 €/κιλό τουλάχιστον, για το γίδινο γάλα 1,15 €/κιλό τουλάχιστον και για το αγελαδινό γάλα 0,60 € /κιλό τουλάχιστον.
agronews.gr
- ΒΟΛΟΣ | 08.07.2025 | 15:32
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Κορινθία και Μαγνησία - ΛΑΡΙΣΑ | 08.07.2025 | 14:30
Δημ. Τσιούρης πρόεδρος ΤΟΕΒ Πηνειού για τους πληγέντες στην Κάρλα: «Όχι άλλο λάσπη στον πόνο μας» - ΕΛΛΑΔΑ | 08.07.2025 | 14:10
Μοντέλο Ερντογάν για τις ροές ακολουθεί η Λιβύη – Πάνω από 1.500 μετανάστες σε τρεις μέρες στην Κρήτη - ΕΛΛΑΔΑ | 08.07.2025 | 13:14
Πώς οδηγήθηκαν οι Αρχές στη σύλληψη της Ειρήνης Μουρτζούκου -Το εύρημα και οι καταθέσεις που την «έκαψαν» - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 08.07.2025 | 13:07
Ο Δίολκος: αιώνες πριν τις ατμομηχανές, πως οι αρχαίοι παρέκαμπταν τον Ισθμό της Κορίνθου - ΛΑΡΙΣΑ | 08.07.2025 | 12:44
Σε εξέλιξη έργα για αποκατάσταση και συντήρηση αγροτικής οδοποιίας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.07.2025 | 12:36
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: ένας γιατρός, ένας καθηγητής και ενα βουνό στον Δομοκό - ΔΙΕΘΝΗ | 08.07.2025 | 12:24
Τραγωδία δίχως τέλος στο Τέξας – Τουλάχιστον 100 οι νεκροί από τις πλημμύρες
- ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 07.07.2025 | 09:53
Έξαλλος ο Πορτοσάλτε για τον εκβιασμό της Μακρή: «Βρομιαραίοι και τρισάθλιοι αρουραίοι μέσα στα site» - ΛΑΡΙΣΑ | 07.07.2025 | 09:42
Τραγωδία στους Νέους Πόρους: Πνίγηκε 75χρονη Καλαμπακιώτισσα κατά τη διάρκεια εκδρομής - ΕΛΛΑΔΑ | 07.07.2025 | 13:11
Στη Βουλή η Καρυστιανού - Κατέθεσε 1,3 εκατομμύρια υπογραφές για την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος - ΒΟΛΟΣ | 07.07.2025 | 15:38
Βόλος: Την Πέμπτη ενώπιον της Δικαιοσύνης ο ιδιοκτήτης ΜΜΕ που κατηγορείται ότι εκβίαζε την Ζ. Μακρή - ΕΛΛΑΔΑ | 07.07.2025 | 09:45
«Καμίνι» η χώρα με θερμοκρασίες έως 42 βαθμούς Κελσίου – Στα ύψη ο υδράργυρος - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.07.2025 | 22:52
Τέμπη: Αιχμές συγγενών θυμάτων κατά Καρυστιανού -Τι λένε Βλάχος και Πλακιάς για τις υπογραφές που κατέθεσε στη Βουλή - ΒΟΛΟΣ | 07.07.2025 | 15:44
Στη Μαγνησία την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.07.2025 | 23:05
«Έβρασαν» σήμερα Φάρσαλα , Καρδίτσα- Τακούδης αύριο και μεθαύριο 40 με 41 η Θεσσαλία (video)