ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Τι έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες;
Ιστορια

Αρχαίοι Έλληνες: Αν καλούσαμε για δείπνο μερικά από τα σπουδαιότερα μυαλά της αρχαίας Ελλάδας, όπως τον Ηρόδοτο, τον Ηρακλή και τον Αριστοφάνη, σίγουρα θα τους ξαφνιάζαμε με τον πλούτο και την ποικιλία των τροφών που θα τους προσφέραμε. Κι αυτό γιατί πολλές από τις σημερινές τροφές ήταν εντελώς άγνωστες στην εποχή τους, ενώ οι συνήθειές μας όσον αφορά τη διατροφή διαφέρουν σημαντικά.
Λιτό πρωινό
Πρώτα απ’ όλα σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι σύγχρονοι διατροφολόγοι σχετικά με τα οφέλη ενός πλουσιοπάροχου πρωινού, οι αρχαίοι Έλληνες, ξεκινούσαν τη μέρα τους με ένα πολύ λιτό γεύμα, το οποίο περιελάμβανε λίγο κριθαρένιο ψωμί, βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί, μαζί με ελιές και σύκα. Ένα επίσης σύνηθες πρωινό ήταν ο «κυκεώνας», ένα ρόφημα από βρασμένο κριθάρι, αρωματισμένο με μέντα ή θυμάρι, που πίστευαν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Βαρύ δείπνο
Όπως μεταδίδει το olivemagazine.gr το μεσημέρι συνήθιζαν να τρώνε ψάρια, όπως τσιπούρες, μπαρμπούνια, σαρδέλες και χέλια, όσπρια και κυρίως φακές, φασόλια, ρεβίθια, μπιζέλια και κουκιά, ψωμί, τυρί, ελιές, αυγά, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Μια ακόμα αντίθεση με τη σημερινή εποχή παρατηρείται και σε ό,τι αφορά το δείπνο, καθώς αν και σήμερα οι γιατροί συμβουλεύουν να είναι ιδιαίτερα ελαφρύ, οι πρόγονοί μας το θεωρούσαν το πιο σημαντικό και μεγάλο γεύμα της ημέρας. Συνοδευόταν και από επιδόρπια, τα λεγόμενα “τραγήματα”, που μπορεί να ήταν φρούτα φρέσκα ή ξηρά, κυρίως σύκα, καρύδια και σταφύλια ή γλυκά με μέλι.
Μεγάλη αδυναμία στο ψωμί
Οι αρχαίοι έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση στο χοιρινό και το μοσχάρι, ενώ σπανιότερα έτρωγαν κατσίκι και αρνί. Επίσης αγαπούσαν πολύ και το κυνήγι, κυρίως τις τσίχλες, τα ορτύκια και τα ελάφια. Αγαπούσαν όμως και τα σαλιγκάρια, τα οποία οι Κρητικοί έτρωγαν από την εποχή του Μίνωα. Μπορεί τα φρούτα και τα λαχανικά να είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο καθημερινό τους τραπέζι, ωστόσο δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ποικιλία όση σήμερα. Μπορεί να μην υπήρχαν φρούτα όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα ροδάκινα και οι μπανάνες, αλλά μεγάλη ζήτηση είχαν τα αχλάδια, τα ρόδια, τα μήλα, τα σύκα, μούρα, τα κεράσια και τα δαμάσκηνα.
Όσον αφορά τα λαχανικά, οι Αθηναίοι τα καλλιεργούσαν στους κήπους τους και είχαν ιδιαίτερη αγάπη στους βολβούς, τα μαρούλια, τα αγγούρια, τον αρακά, τις αγκινάρες, τα βλίτα, το σέλινο, τον άνηθο και το δυόσμο. Άλλα πάλι, όπως τα μανιτάρια, το μάραθο, τα σπαράγγια, ακόμα και τις τρυφερές τσουκνίδες, τα αναζητούσαν στις ακροποταμιές και τα χωράφια. Μεγάλη αγάπη είχαν και στο ψωμί, αφού συνήθιζαν μάλιστα να φτιάχνουν αρκετά είδη, από λαγάνες, σιμιγδαλένιους άρτους και ψωμί από χοντράλευρο, μέχρι ψωμί από κεχρί.
ψάρια Αρχαίοι Έλληνες
Τα ράφια της κουζίνας ενός αρχαίου ελληνικού σπιτιού έπρεπε να είναι πάντα εφοδιασμένα με διάφορα μπαχαρικά και καρυκεύματα, όπως ρίγανη, βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι, κάρδαμο, κόλιανδρο, κάππαρη και σουσάμι, τα οποία συνήθιζαν να προσθέτουν για να κάνουν πιο γευστικά τα πιάτα τους. Τα περισσότερα φαγητά ήταν ιδιαίτερα ελαφριά, καθώς γίνονταν ψητά στο φούρνο και στη σούβλα, ενώ το ίδιο ίσχυε και για τα γλυκά, καθώς, αφού δεν υπήρχε η ζάχαρη και το κακάο, παρασκευάζονταν από αλεύρι , φρούτα ξερά ή φρέσκα και μέλι. Κάθε γεύμα φυσικά το συνόδευαν με κρασί, ενώ από το τραπέζι δεν έλειπε ποτέ το ελαιόλαδο, το οποίο θεωρούσαν δώρο της θεάς Αθηνάς στην πόλη τους.
Μικρές ποσότητες
Σε κάθε περίπτωση οι αρχαίοι ήταν λιτοδίαιτοι. Γι’ αυτό άλλωστε και είχαν αυτοχριστεί ‘μικροτράπεζοι’ και ‘φυλλοτρώγες’. Κατανάλωναν μεγάλη ποικιλία τροφών, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες, καθώς θεωρούσαν ότι στόχος του φαγητού ήταν να τέρψει τον ουρανίσκο και όχι να χορτάσει το στομάχι. Οι πιο σκληροπυρηνικοί των Ελλήνων ήταν οι Σπαρτιάτες που ακόμη και στη διατροφή τους ακολουθούσαν τη λακωνική λιτότητα με το καθημερινό τους διαιτολόγιο να περιλαμβάνει μια κούπα από «μέλανα ζωμό» και ένα κομμάτι ψωμί, ενώ σε ιδιαίτερες περιστάσεις και γιορτές βραστό χοιρινό, λίγο κρασί και πίτα.
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.07.2025 | 00:45
Τα τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας για ΟΠΕΚΕΠΕ,αποζημιώσεις, ευλογιά προβάτων, λειψυδρία - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.07.2025 | 00:32
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχεται νέα δικογραφία με «πολλά ονόματα βουλευτών» – Πότε αναμένεται στη Βουλή - ΒΟΛΟΣ | 14.07.2025 | 22:13
Θλίψη στον Βόλο: Έφυγε από την ζωή 57χρονος - ΕΛΛΑΔΑ | 14.07.2025 | 22:10
Διασωληνωμένη 17χρονη που τραυματίστηκε με ηλεκτρικό πατίνι στα Γρεβενά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.07.2025 | 21:44
Με νέα ΚΥΑ θα πληρωθεί Φυτικό Κεφάλαιο Daniel πίεση για πίστωση Ιούλιο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 14.07.2025 | 21:39
Φιλιππής, Πρωτοψάλτης και Ζέρβα οι τρεις νέοι γενικοί γραμματείς ΥΠΑΑΤ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.07.2025 | 21:31
Ρένα Καραλαριώτου στην Αποκεντρωμένη στη θέση του Κώστα. Τζανακούλη - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 14.07.2025 | 21:23
Τσιάρας στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας : Οι ευρωπαίοι αγρότες ζητούν δίκαιους όρους
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.07.2025 | 16:58
Η Κομισιόν ζητά απογραφή για όλες τις αγροτικές επιδοτήσεις- δύσκολα θα δοθούν τον Οκτώβριο (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.07.2025 | 13:30
Σε εξέλιξη η κρισιμη σύσκεψη για την ευλογιά-35.000 πρόβατα έχουν θανατωθεί στη Θεσσαλία- κτηνοτρόφοι: Τελείωσαμε! (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.07.2025 | 16:29
Ευλογιά προβάτων: Έγγραφο στο ΥΠΑΑΤ μέχρι την Πέμπτη και πανελλαδικό συλλαλητήριο κτηνοτρόφων 22 Ιουλίου στο Μαξίμου (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.07.2025 | 01:49
Ανακοίνωση Αγροτικού Συλλόγου πρώην Δ. Πλατυκάμπου: «Ο πρωτογενής τομέας εκπέμπει SOS» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.07.2025 | 12:31
Το «άνοιξε κλείσε» στο θυρόφραγμα Παλαμά ενώ πιέζουν παραγωγοί βιομ. ντομάτας από ΤΟΕΒ Πηνειού και βαμβακοπαραγωγοί από Ιτέα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 14.07.2025 | 10:23
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Μεγάλη αύξηση μεταβιβάσεων γης τις τελευταίες ημέρες από αγρότες υπό το βάρος των ερευνών - ΛΑΡΙΣΑ | 14.07.2025 | 21:01
Μπλόκο στην παλιά Λάρισας- Βόλου στον κόμβο Πλατυκάμπου-έτοιμα τα τρακτέρ για κεντρική πλατεία (ΦΩΤΟ+βίντεο) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 14.07.2025 | 10:17
Σοκ σε χωριό των Τρικάλων: 67χρονος συνελήφθη για βιασμό της μητέρας του