ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Απάντηση της Κομισιόν για την «καμπάνα» στην Ελλάδα – «Αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα τις παραβιάσεις»
Για την ΕΕ σημασία έχει το αποτέλεσμα και, όσο η παράβαση είναι ακόμα σε εξέλιξη, η Κομισιόν λαμβάνει τα μέτρα της

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ, με την οποία διασφαλίζεται η καλή ετοιμότητα για τους κινδύνους πλημμύρας.
Αυτό δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, Γιανς Ανταλμπέρ, ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή αιτιολογημένης γνώμης που απέστειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ελληνικές Αρχές, ζητώντας την ολοκλήρωση της επανεξέτασης των σχεδίων για τα ύδατα.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής διευκρίνισε ότι ουσιαστικά υπάρχουν δύο διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, βάσει των οδηγιών: η μία αφορά στα σχέδια διαχείρισης των υδάτων και η άλλη στους χάρτες.
«Η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων αποτελεί βασικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας»
«Πρόκειται για δύο διαδικασίες οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια, επειδή οι νομικές υποχρεώσεις εμπίπτουν σε διαφορετικά χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, εξετάζουμε και τα δύο και λαμβάνουμε μέτρα και διαδικασίες επί παραβάσει και για τα δύο», εξήγησε και προσέθεσε ότι το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ της Επιτροπής και των Αρχών των κρατών-μελών για τις διαδικασίες επί παραβάσει δεν δημοσιοποιείται.
Τόνισε, τέλος, ότι για την ΕΕ σημασία έχει το αποτέλεσμα και, όσο η παράβαση είναι ακόμα σε εξέλιξη,η Κομισιόν λαμβάνει τα μέτρα της.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα – «Καμπάνα» για τους χάρτες πλημμυρών
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, επειδή δεν ολοκλήρωσε την αναθεώρηση των οικείων σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, όπως απαιτείται βάσει της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα (οδηγία 2000/60/ΕΚ) και των σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία για τις πλημμύρες (οδηγία 2007/60/ΕΚ).
Σύμφωνα με την ΕΕ και οι δύο οδηγίες απαιτούν από τα κράτη-μέλη να επικαιροποιούν και να υποβάλλουν ανά εξαετία τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών και των κινδύνων πλημμύρας, αντίστοιχα.
Τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμού περιλαμβάνουν πρόγραμμα μέτρων που είναι καθοριστικά για τη διασφάλιση της καλής κατάστασης όλων των υδατικών συστημάτων, όπως απαιτείται από την οδηγία. Τα σχέδια διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας καταρτίζονται βάσει χαρτών οι οποίοι παρουσιάζουν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με σενάρια πλημμύρας.
«Η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων αποτελεί βασικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», τονίζει η Κομισιόν και «η νομοθεσία της ΕΕ για τα ύδατα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, ώστε να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ όσον αφορά την κυκλική οικονομία, τη βιοποικιλότητα, τη μηδενική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή».
Τον Φεβρουάριο του 2023, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή με την οποία καλούσε την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και να ολοκληρώσει την επανεξέταση των σχεδίων της για τα ύδατα. Ωστόσο, η επανεξέταση, η έγκριση και η υποβολή εκθέσεων για το τρίτο σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού και το δεύτερο σχέδιο διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας έχουν καθυστερήσει.
Για το λόγο αυτό, απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να διορθώσει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Αν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- ΛΑΡΙΣΑ | 08.07.2025 | 14:30
Η ανάρτηση Δημ. Τσιούρη για τους πληγέντες στην Κάρλα:«Όχι άλλο λάσπη στον πόνο μας» - ΕΛΛΑΔΑ | 08.07.2025 | 14:10
Μοντέλο Ερντογάν για τις ροές ακολουθεί η Λιβύη – Πάνω από 1.500 μετανάστες σε τρεις μέρες στην Κρήτη - ΕΛΛΑΔΑ | 08.07.2025 | 13:14
Πώς οδηγήθηκαν οι Αρχές στη σύλληψη της Ειρήνης Μουρτζούκου -Το εύρημα και οι καταθέσεις που την «έκαψαν» - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 08.07.2025 | 13:07
Ο Δίολκος: αιώνες πριν τις ατμομηχανές, πως οι αρχαίοι παρέκαμπταν τον Ισθμό της Κορίνθου - ΛΑΡΙΣΑ | 08.07.2025 | 12:44
Σε εξέλιξη έργα για αποκατάσταση και συντήρηση αγροτικής οδοποιίας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.07.2025 | 12:36
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: ένας γιατρός, ένας καθηγητής και ενα βουνό στον Δομοκό - ΔΙΕΘΝΗ | 08.07.2025 | 12:24
Τραγωδία δίχως τέλος στο Τέξας – Τουλάχιστον 100 οι νεκροί από τις πλημμύρες - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 08.07.2025 | 12:14
Παντρεύτηκαν ο Κωνσταντίνος Αργυρός και η Αλεξάνδρα Νίκα – Οι λαμπεροί καλεσμένοι στη δεξίωση στη βίλα της οικογένειας Νίκα
- ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 07.07.2025 | 09:53
Έξαλλος ο Πορτοσάλτε για τον εκβιασμό της Μακρή: «Βρομιαραίοι και τρισάθλιοι αρουραίοι μέσα στα site» - ΛΑΡΙΣΑ | 07.07.2025 | 09:42
Τραγωδία στους Νέους Πόρους: Πνίγηκε 75χρονη Καλαμπακιώτισσα κατά τη διάρκεια εκδρομής - ΕΛΛΑΔΑ | 07.07.2025 | 13:11
Στη Βουλή η Καρυστιανού - Κατέθεσε 1,3 εκατομμύρια υπογραφές για την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος - ΒΟΛΟΣ | 07.07.2025 | 15:38
Βόλος: Την Πέμπτη ενώπιον της Δικαιοσύνης ο ιδιοκτήτης ΜΜΕ που κατηγορείται ότι εκβίαζε την Ζ. Μακρή - ΕΛΛΑΔΑ | 07.07.2025 | 09:45
«Καμίνι» η χώρα με θερμοκρασίες έως 42 βαθμούς Κελσίου – Στα ύψη ο υδράργυρος - ΒΟΛΟΣ | 07.07.2025 | 15:44
Στη Μαγνησία την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.07.2025 | 22:52
Τέμπη: Αιχμές συγγενών θυμάτων κατά Καρυστιανού -Τι λένε Βλάχος και Πλακιάς για τις υπογραφές που κατέθεσε στη Βουλή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.07.2025 | 23:05
«Έβρασαν» σήμερα Φάρσαλα , Καρδίτσα- Τακούδης αύριο και μεθαύριο 40 με 41 η Θεσσαλία (video)