ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Λ. Αυγενάκης: Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων ζημίας για απώλεια φυτικής και ζωικής παραγωγής
Ενημέρωση στο Συντονιστικό στη Λάρισα

Ενημέρωση έγινε το απόγευμα στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον Κλαδάρχη Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγο Θανάση Μπαλάφα και τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτη Σερέτη.
«Οι συμπολίτες στις πληγείσες περιοχές να αισθάνονται ασφαλείς γιατί η πολιτεία είναι παρούσα.
Στη Θεσσαλία ενεργοποιούμε κάθε εθνικό ή ευρωπαϊκό πόρο.
Πετύχαμε την αποτροπή υγειονομικού κινδύνου από τα νεκρά ζώα.» δήλωσε ο Υπουργός.
Παρόμοια ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού εν καιρώ ειρήνης δεν έχει ξαναϋπάρξει, ανέφερε.
Ο αρμόδιος Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βετσεκόβσκι θα επισκεφτεί τη Θεσσαλία την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου.
«Έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί (ταφή ή αποτέφρωση) περίπου 70.000 νεκρά ζώα και περίπου 110.000 πτηνά, ενώ υπάρχουν ακόμη 13 μονάδες στις οποίες δεν έχει υπάρξει δυνατότητα προσέγγισης».
Όσον αφορά το φυτικό κεφάλαιο έχουν υποβληθεί 18.226 δηλώσεις ζημιών ενώ για το ζωικό κεφάλαιο 1.352 δηλώσεις για νεκρά ζώα και 904 δηλώσεις μελλισσοσμίνη.
Ο Υπουργός έδωσε εντολή στον ΕΛΓΑ να παραταθεί η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ζημιάς για απώλεια φυτικής παραγωγής μέχρι και τη 13η Οκτωβρίου και για τις δηλώσεις για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου, υποδομών και γεωργοτεχνικού εξοπλισμού μέχρι και την 20η Οκτωβρίου. Δηλώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου γίνονται δεκτές έως και την 30η Σεπτεμβρίου.
Η προκαταβολή των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο αναμένεται να καταβληθεί το τελευταίο 10ήμερο του Οκτωβρίου.
Ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή θα εξαρτηθεί από το χρόνο ολοκλήρωσης των δηλώσεων από τους παραγωγούς.
«Θα καταβάλλουμε σε πρώτη φάση τουλάχιστον 100 εκατομμύρια για να καλύψουμε τις αποζημιώσεις».
Οι παραγωγοί των κλάδων που έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας για εξαίρεση ασφάλισης της παραγωγής τους (χοιροτρόφοι, πτηνοτροφοι κλπ) θα λάβουν ενίσχυση από το αγροτικό αποθεματικό του 2023.
Σε ότι αφορά την απώλεια μηχανολογικού εξοπλισμού, ο Υπουργός υπενθύμισε ότι αποζημιώνεται από την κρατική αρωγή.
Καθημερινά επιχειρούν 3 κλιμάκια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που συλλέγουν δείγματα για εδαφολογικές αναλύσεις, ενώ έχουν ήδη ληφθεί 707 δείγματα, με τις πρώτες εκτιμήσεις να είναι άκρως ενθαρρυντικές.
Το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη 28/9 δειγματοληψίες στον Παγασητικό Κόλπο. Μακροσκοπικοί έλεγχοι σε αλιεύματα της περιοχής τα έχουν κρίνει κατάλληλα για κατανάλωση.
Ο ΕΦΕΤ από 18/9- 26/9 έχει διενεργήσει 168 επιθεωρήσεις σε επιχειρήσεις και καταστήματα εστίασης. Οι επιθεωρήσεις ήταν συμβουλευτικού χαρακτήρα και δε βεβαιώθηκαν πρόστιμα.
Επίσης δόθηκε εντολή για κατ’εξαίρεση συγκομιδή ακτινιδίων στην περιφερειακή ενότητα της Λάρισας, μόνο στα πλημμυρισμένα αγροτεμάχια, υπό την επίβλεψη της ΔΑΟΚ.
Επιπλέον αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής από εκπροσώπους μελισσοκομικών συλλόγων από τις 4 περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας.
Με εντολή του Υπουργού, θα δοθεί 6μηνη παράταση στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΠΑΑ και αυξημένη μοριοδότηση στα επόμενα προγράμματα σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Έβρο και Ρόδο.
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.11.2023 | 21:48
Τρίκαλα: Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς για τους κινδύνους υποστελέχωσης του Νοσοκομείου - ΛΑΡΙΣΑ | 29.11.2023 | 21:44
Άγρια κόντρα Κόκκαλη – Αυγενάκη στη βουλή για τα βοσκοτόπια - ΕΛΛΑΔΑ | 29.11.2023 | 21:38
Μετά την καρατόμηση της διοικήτριας, στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» τοποθέτησαν θερμαντικά σώματα - ΕΛΛΑΔΑ | 29.11.2023 | 21:27
Θεσσαλονίκη: Αλγερινός βγήκε πρόωρα από τη φυλακή και έκλεψε 40.000 ευρώ την πρώτη μέρα της ελευθερίας του - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.11.2023 | 21:24
Τους πρώτους μήνες του 2024 παραδίδεται το τμήμα του Ε-65 μέχρι Καλαμπάκα - ΕΛΛΑΔΑ | 29.11.2023 | 21:08
Σε περίπτερα και μίνι μάρκετ πωλούνται ελεύθερα ακόμη και σε ανήλικους στικ κάνναβης - ΒΟΛΟΣ | 29.11.2023 | 20:58
Τραγωδία στα Τέμπη: Σε εγχείρηση θα υποβληθεί ο 21χρονος Γεράσιμος, ο μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.11.2023 | 20:29
Κραυγή αγωνίας επιχειρήσεων, επιμελητηρίων στη Θεσσαλία: «δώστε παράταση»-λήγει αύριο το δίμηνο πάγωμα χρεών στην εφορία
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 29.11.2023 | 10:53
Τρέχουν να στήσουν το δέντρο στην πλατεία της Λάρισας για να προλάβουν το άναμμα την Παρασκευή - ΕΛΛΑΔΑ | 29.11.2023 | 21:08
Σε περίπτερα και μίνι μάρκετ πωλούνται ελεύθερα ακόμη και σε ανήλικους στικ κάνναβης - ΒΟΛΟΣ | 29.11.2023 | 18:28
Βόλος: Ο Μπέος έστησε και πάλι φάτνες με αληθινά ζώα, πρόβατα και πόνυ- Εισαγγελική παρέμβαση ζητούν κτηνίατροι - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.11.2023 | 21:24
Τους πρώτους μήνες του 2024 παραδίδεται το τμήμα του Ε-65 μέχρι Καλαμπάκα - ΛΑΡΙΣΑ | 29.11.2023 | 08:48
Λάρισα: Διακοπές ρεύματος σήμερα, αύριο και μεθαύριο - ΛΑΡΙΣΑ | 29.11.2023 | 16:30
Αλλοδαπός προέβη σε ασελγείς πράξεις και απείλησε τρεις γυναίκες στη Λάρισα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.11.2023 | 18:11
Ξεκινά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η κατασκευή τεσσάρων κυκλικών κόμβων στην επ. οδό Λάρισας - Καρδίτσας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.11.2023 | 20:29
Κραυγή αγωνίας επιχειρήσεων, επιμελητηρίων στη Θεσσαλία: «δώστε παράταση»-λήγει αύριο το δίμηνο πάγωμα χρεών στην εφορία