ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου για την κακοκαιρία – Συναγερμός για τη Θεσσαλία -στο επίκεντρο Καρδίτσα, Φάρσαλα, Αλμυρός
Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι καταιγίδες και ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο

Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου για τον καιρό προχώρησε η ΕΜΥ, ενόψει της κακοκαιρίας με βροχές και καταιγίδες που θα πλήξει τη χώρα από τη Δευτέρα. Το νέο δελτίο δεν έχει ουσιαστικές διαφορές από το προηγούμενο, αλλά όπως ενημερώνει η Μετεωρολογική Υπηρεσία θα υπάρχει επικαιροποίηση των δεδομένων κάθε 12 ώρες.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα πλήξουν τη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα ενώ συναγερμός έχει σημάνει για τη Θεσσαλία που ακόμα τα νερά δεν έχουν υποχωρήσει σε αρκετές περιοχές. Χθες Παρασκευή έγινε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ενόψει της κακοκαιρίας.
Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στο νομό Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας
Στο επίκεντρο της νέας κακοκαιρίας Καρδίτσα, Φάρσαλα, Αλμυρός με πάνω από 100 χιλιοστά βροχής
Στο επίκεντρο της νέας κακοκαιρίας θα βρεθούν από τη Δευτέρα μέχρι το πρωί της Πέμπτης οι περιοχές της νότιας και δυτική Θεσσαλίας σύμφωνα με το Λαρισαίο μετεωρολόγο και μαθηματικό Φάνη Τακούδη. Μάλιστα σε περιοχές όπως τα Φάρσαλα, η Καρδίτσα και ο Αλμυρός το ύψος της βροχής μπορεί να ξεπεράσει και τα 120 χιλιοστά σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά προγνωστικά μοντέλα, σημειώνει ο κ. Τακούδης, ενώ έντονες βροχοπτώσεις αναμένουμε και στα ορεινά της Δυτικής Θεσσαλίας, όπως και στο Ανατολικό Πήλιο μέχρι τις νότιες ακτές του Κισσάβου στη Λάρισα.
Το ύψος της βροχής δεν είναι μεν ικανό να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε περιοχές όπως η Λάρισα και ο Βόλος (δεν αναμένεται πάνω από 30 με 40 χιλιοστά σύμφωνα με τον κ. Τακούδη), αλλά ειδικά στα Φάρσαλα, όπου παραμένουν ανοιχτές πληγές από την κακοκαιρία Daniel ή σε Παλαμά και Αλμυρό είναι πιθανό να έχουμε νέα επιβάρυνση που προβληματίζει τους ειδικούς στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής
Ευρεία σύσκεψη για τη νέα κακοκαιρία
Αύριο Κυριακή 24/9 στις 13:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, ΟΤΑ α΄ και β’ βαθμού, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, της ΕΜΥ και ομάδας μετεωρολόγων. Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η ενημέρωση και ο συντονισμός, μετά την επικαιροποίηση των δεδομένων για την επικείμενη επιδείνωση του καιρού την ερχόμενη εβδομάδα.
Η προειδοποίηση του Γιάννη Καλλιάνου
«Από τη Δευτέρα 25/9 έως τουλάχιστον και την Πέμπτη 28/9 θα μας απασχολήσει ένα ‘σύστημα’ το οποίο θα δώσει βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας, προειδοποιεί ο Γιάννης Καλλιάνος.
«Όπως βλέπετε, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ECMWF (Ευρωπαϊκό μοντέλο πρόγνωσης) που αφορούν στον αθροιστικά ύψη νερού που θα σημειωθούν στην επικράτεια από τις βροχές του προσεχούς 4-ημέρου, θα επηρεαστεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πλην των περισσοτέρων τμημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και του Ανατολικού και Νότιοανατολικού Αιγαίου», σημειώνει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook.

Πού θα πέσουν ισχυρές καταιγίδες
Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία
«Τα προγνωστικά στοιχεία εμμένουν στο σενάριο ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν δυστυχώς στη Θεσσαλία. και μάλιστα κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα της αλλά και στο Πήλιο. Εκεί αναμένονται και πάνω από 200 mm βροχής κατά τη διάρκεια της προσεχούς κακοκαιρίας», προσθέτει ο ίδιος.
Ποιες άλλες περιοχές κινδυνεύουν
«Πέραν της Θεσσαλίας που πιθανότατα θα δεχθεί τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, φαίνεται ότι θα επηρεαστούν επίσης με μεγάλα ύψη βροχής και τμήματα της Βόρειας Εύβοιας, των δυτικών Σποράδων και της κεντρικής Στερεάς», τονίζει ο Γιάννης Καλλιάνος.
Θα επηρεαστεί η Αττική, αλλά όχι με ιδιαίτερη σφοδρότητα
Σχετικά με την Αττική, ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει ότι: «Στην Αττική αναμένονται σχεδόν γενικευμένες βροχές ή και καταιγίδες κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη (διότι Δευτέρα και Τρίτη θα είναι πολύ τοπικές). Δεν διαφαίνεται όμως κατά την προσωπική μου άποψη κανένας κίνδυνος. Τοπικά μπορεί να έχουμε κάποιες ισχυρές βροχές αλλά δεν θα έχουν εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια».
Η ανάρτηση στο Facebook
Πότε θα καλυτερέψει ο καιρός
«Θα είναι μια κακοκαιρία, όχι τόσο σφοδρή όπως η «Ντάνιελ», αλλά που όμως μπορεί και πάλι να δημιουργήσει προβλήματα, και ειδικά στη Θεσσαλία που τα εδάφη είναι πολύ κορεσμένα και δεν μπορούν να δεχτούν παραπάνω ύψη βροχής διότι και λίγα ακόμα χιλιοστά θα οδηγήσουν σε εκ νέου πλημμυρικά φαινόμενα, δυστυχώς», τονίζει ο Γιάννης Καλλιάνος στην ανάρτησή του.
Υπήρξε κόντρα των μετεωρολόγων;
Για το εάν υπήρχε κόντρα των μετεωρολόγων, ο Γιάννης Καλλιάνος γράφει: «Δεν με αφορά αν υπήρξε. Αυτά πάντα θα υπάρχουν. Πάντα κάποιοι θα νιώθουν άσχημα αν πέφτουν έξω και θα προσπαθούν να δικαιολογηθούν και κάποιοι όταν ‘πιάνουν’ την τάση από νωρίς θα πανηγυρίζουν. Και καλά θα κάνουν. Το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι να ενημερώνεται σωστά και έγκαιρα ο κόσμος διότι η πρόγνωση του καιρού από δημόσια πρόσωπα πρέπει να είναι και σοβαρή αλλά και έγκαιρη».
Πώς κινείται η κακοκαιρία
Για τα μέτρα που πρέπει να πάρει η Πολιτική Προστασία
Για τα μέτρα που χρειάζεται να πάρει η Πολιτική Προστασία εν όψει της νέας κακοκαιρίας, ο Γιάννης Καλλιάνος γράφει: «Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη μάχη για να βελτιώσει κάθε τομέα που χρειάζεται. Και έμπρακτα το κάνει. Οι προτάσεις μου για την περαιτέρω βελτίωση της πολιτικής προστασίας οι οποίες έχουν σταλεί στους αρμόδιους την επομένη των καταστροφών της Θεσσαλίας είναι οι ακόλουθες:
1. Απαιτείται να υπάρξουν περιοχικά προγνωστικά μοντέλα με πολύ καλύτερη ανάλυση από τα υπάρχοντα, παίρνοντας αρχικά δεδομένα από κορυφαία παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα, όπως το ECMWF, το GFS ή ακόμα και το ICON, το UKMO και άλλα.
2. Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο πυκνό δίκτυο Μετεωρολογικών σταθμών σε συνεργασία με την ΕΜΥ και το ΕΑΑ (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών)
3. Πρέπει να τοποθετηθούν κάμερες υψηλής ανάλυσης σε εκατοντάδες σημεία στην Ελλάδα για παρακολούθηση του καιρού αλλά και των πυρκαγιών. Όλες οι κάμερες αυτές, μαζί με τις υπάρχουσες, θα μπορούν να παρακολουθούνται ελεύθερα από τους πολίτες μέσα από μια συγκεκριμένη σελίδα του διαδικτύου που θα τις φιλοξενεί. Χρειάζονται περίπου 320 κάμερες περιμετρικά της Ελλάδας (σε νησιά και ηπειρωτικά και σε απόσταση 20 km μεταξύ τους) και περίπου ακόμη 150 στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.
Καλύτερα συστήματα ραντάρ
4. Απαιτούνται καλύτερα συστήματα ραντάρ για παρακολούθηση των «συστημάτων» κακοκαιριών που πλησιάζουν την Ελλάδα ώστε να γνωρίζουμε ακριβή χιλιοστά βροχής αλλά και τις περιοχές που πλησιάζουν οι κακοκαιρίες.
5. Χρειάζονται ακριβέστερα συστήματα Nowcasting που να ενσωματώνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από radars και σταθμούς. Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται μια εξαιρετικά ασφαλής πρόγνωση καιρού για τις επόμενες 2-3 ώρες, ο χρόνος δηλαδή που απαιτείται για να σταλούν τα μηνύματα 112 αλλά και να κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες όλοι όσοι εμπλέκονται για την προστασία των πολιτών αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες φυσικά για να ετοιμαστούν σε περίπτωση που πλησιάζει κάποια ακραία καιρική μεταβολή.
6. Επιβάλλεται η ενεργοποίηση μετεωρολογικών σταθμών που παραμένουν ανενεργοί ή που συχνά παρουσιάζουν βλάβες σε διάφορα μικρότερα αεροδρόμια της χώρας και που υπεύθυνη είναι η ΕΜΥ.
7. Είναι αναγκαία η άμεση, πλήρης και αμφίδρομη συνεργασία μεταξύ ΕΜΥ, Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και Πανεπιστημίων και αυτό να λαμβάνει χώρα μέσα στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Πολιτικής Προστασίας.
Εκπόνηση ειδικών μελετών
8. Επιβάλλεται η εκπόνηση ειδικών μελετών ώστε να χαρτογραφηθούν τα ευάλωτα σημεία στην χώρα μας και υπό ποιες καιρικές συνθήκες / συστήματα καιρού μπορούν να προκύψουν προβλήματα αλλά και σε ποιες περιοχές μπορεί να συμβεί αυτό. Κατόπιν να επιτευχθεί κατάρτιση σχεδίου αντιμετώπισης των κινδύνων σε περίπτωση που αυτοί προκύψουν από ακραία καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχές – χαλαζοπτώσεις, ισχυρές χιονοπτώσεις, ισχυροί καύσωνες, θυελλώδεις άνεμοι κ.λπ.)
9. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρηθεί ο τρόπος ενημέρωσης των πολιτών και των αρμοδίων φορέων ενόψει επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Αν τα προγνωστικά μοντέλα επιμένουν σε ένα ακραίο φαινόμενο και υπάρχει μια ξεκάθαρη «τάση» από 3-4 ημέρες πριν, να υπάρχει μια πρώτη προειδοποίηση ώστε να δίνονται τα γενικά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας (1ο έκτακτο) ώστε να επιτευχθεί μια πρώτη προετοιμασία και στη συνέχεια 1-2 μέρες πριν να δίνεται στη δημοσιότητα και το «έκτακτο» δελτίο όταν όντως τα στοιχεία επαληθευτούν.
Με τον τρόπο αυτό κερδίζεται πολύτιμος χρόνος. Ακόμα και αν το 1ο έκτακτο δεν επαληθευτεί στον απόλυτο βαθμό (πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό όταν όλα τα μοντέλα εμμένουν και εναρμονίζονται σε ένα σενάριο ισχυρής κακοκαιρίας), δεν θα χαθεί απολύτως τίποτα διότι είναι πάντα επιθυμητό να υπάρχει αυτός ο χρόνος οργάνωσης.
10. Απαιτείται η δημιουργία Ελληνικού «Weather Channel», που θα είναι σε απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, που θα εκπέμπει πανελλαδικά (διότι δεν υπάρχουν παντού κινητά τηλέφωνα που να μπορούν να λαμβάνουν το 112) και που επί 24ώρου βάσεως θα ενημερώνει τους πολίτες με έγκριτους και εξειδικευμένους επιστήμονες για την καιρική εξέλιξη στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως».
Σύμφωνα με την ΕΜΥ επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.
Πιο αναλυτικά:
Τη Δευτέρα (25-09-2023) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται βροχές ενώ σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και πιθανόν το Ιόνιο. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά τμήματα (νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας) και τα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.
Την Τρίτη (26-09-2023) στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, καθώς επίσης και στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και τις νότιες περιοχές του νομού Λάρισας.
Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια και το βόρειο Αιγαίο. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στο νομό Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης και στην περιοχή των Σποράδων.
Δεδομένου ότι μεσολαβούν πάνω από δύο εικοσιτετράωρα από την έναρξη των ισχυρών φαινομένων, η ΕΜΥ θα ανανεώνει τα έκτακτα δελτία της ανά δωδεκάωρο και οι επικαιροποιήσεις των εκτάκτων δελτίων θα αποτελούν συνέχεια του παρόντος δελτίου.
Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη ετοιμότητας όλου του κρατικού μηχανισμού, καθώς και της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης για την επικείμενη κακοκαιρία, κυρίως λόγω της επιβάρυνσης που έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας από την πρόσφατη θεομηνία.
Σημειώνεται ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί και άλλη σύσκεψη με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα.
Με τη συμμετοχή αξιωματούχων του στρατού η σύσκεψη
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Ιωάννης Μπρατάκος, ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών-Τομέας Υποδομών Νικόλαος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς.
Ακόμα συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρος Καμπούρης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης Μάνος Λογοθέτης, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Τουρισμού Κωνσταντίνος Ζήκος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, οι Δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, ο Εκπρόσωπος ΑΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγος Προκόπης Μαυραγάνης, ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρνάρας, ο Υπαρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο Διοικητής ΕΣΚΕΔΙΚ, Υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Επιτελάρχης Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο Κλαδάρχης Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, Υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, ο Εκπρόσωπος ΕΛΑΣ- Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης/ΑΕΑ, Υποστράτηγος Μιχαλόπουλος Γεώργιος, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θεόδωρος Κολυδάς καθώς και επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων.
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.05.2025 | 22:47
«Πρωταθλήτρια» στην κατάθλιψη η Θεσσαλία - ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2025 | 22:27
Επιστρέφει το Φθινόπωρο με βαθύ βαρομετρικό χαμηλό - ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2025 | 22:24
Δίωξη για την 100% θνητότητα στη ΜΕΘ Αγρινίου στην πρίοδο του covid - ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2025 | 20:51
Συνελήφθη 22χρονος μέλος σπείρας που αφαιρούσε μετασχηματιστές – Είχαν αρπάξει πάνω από 22 τόνους χαλκού - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.05.2025 | 20:42
Έρχονται καταιγίδες στη Θεσσαλία - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 11.05.2025 | 20:41
Υπερπρωταθλήτρια της super league 2 η ΑΕΛ - ΔΙΕΘΝΗ | 11.05.2025 | 20:31
Εξελίξεις: Ο Ζελένσκι θα συναντήσει τον Πούτιν την Πέμπτη -Μετά από πιέσεις του Τραμπ - ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2025 | 20:22
Νέα Σμύρνη: «Πάλευε να τον σώσει από τα ναρκωτικά» – Το οικογενειακό δράμα πίσω από την τραγωδία
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.05.2025 | 12:25
Τακούδης: Σε δύο φάσεις η εξέλιξη του καιρού στη Θεσσαλία- βροχές και πτώση της θερμοκρασίας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2025 | 12:36
Απέραντη θλίψη στην εξόδιο ακολουθία για την Κατερίνα Ντότσιου- Γιουρμετάκη στον Άγιο Αχίλλιο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2025 | 10:38
Επτά Λαρισαίοι έφυγαν από την ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.05.2025 | 20:42
Έρχονται καταιγίδες στη Θεσσαλία - ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2025 | 12:50
Τραγωδία στη Νέα Σμύρνη: Πατέρας δολοφόνησε τον 45χρονο γιο του - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.05.2025 | 12:53
Πότε γίνεται υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης για απώλεια φυτικού κεφαλαίου από τον Daniel - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 11.05.2025 | 13:38
Το ιπτάμενο αυτοκίνητο των Τούρκων κατακτάει τους ουρανούς -Ποιο είναι το όχημα που φέρνει την επανάσταση - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 11.05.2025 | 13:03
Καρδίτσα: Δικογραφία για 48χρονο που έσερνε τον σκύλο του με το αυτοκίνητο