Πλήγμα και στα μικρά τυροκομεία της Θεσσαλίας επέφεραν οι φονικές πλημμύρες με τους ιδιοκτήτες τους να ζητούν σειρά μέτρων για την στήριξή τους αλλά και για τους κτηνοτρόφους.
Πολλά αιγοπρόβατα πνίγηκαν και όσα σώθηκαν κινδυνεύουν εξ’ αιτίας του υποσιτισμού, της έλλειψης νερού και διαφόρων ασθενειών. Mετά τις μεγάλες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, οι τυροκόμοι μετρούν ζημιές υποδομές και εξοπλισμό.
Και βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλη καταστροφή της ζώνης γάλακτος, ζήτημα με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την λειτουργία και την επιβίωσή τους.
Τα τυροκομεία - μέλη της Ένωσης Ελληνικών Τυροκομείων της Θεσσαλίας συνδράμουν τους κτηνοτρόφους και ιδιαίτερα τους πληγέντες, ενώ συνεργάζονται μεταξύ τους για την συλλογή και εισκόμιση του αιγοπρόβειου γάλακτος από της πληγείσες περιοχές.
Τονίζουν επίσης την ανάγκη να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:
- Η απαλλαγή από το τέλος εισφοράς υπέρ ΕΛΓΟ όλων των κτηνοτροφικών και τυροκομικών – γαλακτοκομιών μεταποιητικών μονάδων της Θεσσαλίας για περίοδο τουλάχιστον 3 ετών.
- Η συντονισμένη κρατική αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβάτων της Θεσσαλίας, με την αποφυγή εισαγωγών ζώων από το εξωτερικό καθώς μια τέτοια κίνηση, ακόμα και σε ιδιωτικό εμπορικό επίπεδο, θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευση για την ΦΕΤΑ ΠΟΠ.
- Η συντονισμένη από το κράτος χωροθέτηση, αδειοδότηση και επιχορήγησης για την ανέγερση των σταβλικών εγκαταστάσεων ώστε σε μια περίοδο 3 ετών να αποκατασταθεί η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στη Θεσσαλία.
- Η επιχορήγηση της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων και γάλακτος, καθώς οι μικρές τυροκομικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν εναλλακτικές μορφές παροχής ενέργειας.