ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εφιάλτης δίχως τέλος στη Θεσσαλία: Χωρίς νερό για 14η μέρα ο Βόλος - Σπίτια παραμένουν πλημμυρισμένα στη Γιάννουλη
Νεκρά ζώα και ακατάλληλο νερό

Ο εφιάλτης συνεχίζεται για τους πλημμυροπαθείς στον Κάμπο της Θεσσαλίας, καθώς προσπαθούν να ανοικοδομήσουν τα σπίτια τους μέσα σε στρώματα λάσπης, ενώ παλεύουν με τις μολύνσεις. Οι κοινές προσπάθειες των αρχών, του στρατού και των εθελοντών είναι μνημειώδεις, με στόχο τον εφοδιασμό των πλημμυροπαθών με είδη πρώτης ανάγκης και εμφιαλωμένο νερό. Οι ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν ξεκινήσει τον αντιτετανικό εμβολιασμό από πόρτα σε πόρτα και έχουν εντοπιστεί συνολικά 278 περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας.
Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας μετρούν τις πληγές τους. Κάθε μέρα προσπαθούν να επαναφέρουν την κανονικότητα στη ζωή τους, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολυάριθμες προκλήσεις. Σημαντικό μέρος των προβλημάτων συγκεντρώνεται στις εργατικές κατοικίες στη Γιάννουλη, όπου ακόμη και τώρα γίνεται άντληση νερού από τα υπόγεια των πολυκατοικιών. Σημειώνεται ότι ο Βόλος είναι για 14η ημέρα χωρίς πόσιμο νερό.
Νεκρά ζώα και ακατάλληλο νερό
Οι αρχές ασχολούνται έντονα με την άμεση απομάκρυνση των νεκρών ζώων, καθώς ο αριθμός τους παραμένει υπερβολικός και αποτελεί κίνδυνο για την υγεία τόσο των κατοίκων όσο και άλλων επιζώντων ζώων για τα οποία αναζητείται τροφή, αφού χάθηκαν στα νερά των πλημμυρών.
Επιπλέον, σε πολλούς δήμους, το νερό εξακολουθεί να είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Καθημερινά διεξάγονται εργαστηριακές δοκιμές για να διαπιστωθεί η ασφάλεια χρήσης του.
Από χθες άνοιξε και πάλι ένας δρόμος που είχε κλείσει προηγουμένως, η επαρχιακή οδός από Λάρισα προς Αγιά, καθώς τα νερά υποχώρησαν. Ωστόσο, παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα σχετικά με το νερό από τη λίμνη Κάρλα προς το Ελευθέριο. Οι αρχές, σε συνεργασία με Ολλανδούς επιστήμονες, αναζητούν ενεργά λύση. Στην ουσία, διερευνούν τρόπους για να διευκολύνουν την αποστράγγιση αυτών των τεράστιων ποσοτήτων νερού που καλύπτουν χιλιάδες στρέμματα στο θεσσαλικό κάμπο.
Για προληπτικούς λόγους, όλες αυτές οι πληγείσες περιοχές υποβάλλονται αυτή τη στιγμή σε απολύμανση και εμβολιασμό από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και λοιμώξεων του αναπνευστικού συνεχίζουν να αυξάνονται.
Οι αιτήσεις πλημμυροπαθών στο arogi.gov.gr
Εν τω μεταξύ, από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταβολή κρατικής αρωγής για την αντικατάσταση οικοσκευής και την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών πληγέντων από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν από την 4η ως την 11η Σεπτεμβρίου 2023 σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Ειδικότερα, καταβλήθηκαν 25,6 εκατ. ευρώ σε 4.470 φυσικά πρόσωπα, που αντιστοιχούν σε 4.377 νοικοκυριά. Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, 2.653 φυσικά πρόσωπα (2.591 νοικοκυριά) έλαβαν 15,2 εκατ. ευρώ, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, 1.280 φυσικά πρόσωπα (1.261 νοικοκυριά) έλαβαν 7,4 εκατ. ευρώ, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, 537 φυσικά πρόσωπα (525 νοικοκυριά) έλαβαν 3,1 εκατ. ευρώ.
Οι συγκεκριμένες πληρωμές αφορούν περιπτώσεις δικαιούχων με κύρια κατοικία που βρίσκεται σε περιοχές που έχουν πληγεί ολικώς από τις πλημμύρες, όπως προέκυψαν μετά από συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, με την καταβολή της ενίσχυσης να έχει πραγματοποιηθεί αυτοματοποιημένα, χωρίς την υποβολή αίτησης στο arogi.gov.gr, και ύστερα από διασταύρωση της ΑΑΔΕ που διαθέτει τα σχετικά στοιχεία, με τους ελέγχους και τις περαιτέρω διασταυρώσεις για τις εν λόγω περιπτώσεις να ακολουθούν τις επόμενες ημέρες σε συνέχεια και των σχετικών αυτοψιών.
Υπενθυμίζεται ότι οι πλημμυροπαθείς στις εν λόγω περιοχές, τα στοιχεία των οποίων δεν μπόρεσαν να διασταυρωθούν από την ΑΑΔΕ, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο arogi.gov.gr, ώστε να λάβουν και αυτοί την αποζημίωση που τους αναλογεί. Αίτηση, φυσικά, καλούνται να υποβάλλουν και οι πλημμυροπαθείς πολίτες που βρίσκονται και στις άλλες, αρκετές, περιοχές που επλήγησαν.
Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης μέσω του arogi.gov.gr για πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες, χορηγούνται τα παρακάτω:
α) Ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, η οποία κυμαίνεται μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ για κύρια κατοικία, ανάλογα με την καταγραφή της σοβαρότητας των ζημιών από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ειδικά για κατοικίες που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν καθολικά από τις πλημμύρες, όπως αυτές προέκυψαν σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, η ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, ανέρχεται στο ποσό των 6.000 ευρώ.
β) Ενίσχυση για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες, η οποία ανέρχεται στα 600 ευρώ για κύρια κατοικία που έχει πληγεί.
Αθροιστικά το ποσό των ενισχύσεων διαμορφώνεται ως το ποσό των 6.600 ευρώ ανά κύρια κατοικία.
Οι ενισχύσεις αυτές ισχύουν και για δευτερεύουσες κατοικίες, περιοριζόμενες στο 50% των ποσών που καταβάλλονται για τις κύριες κατοικίες. Οι ανωτέρω ενισχύσεις καταβάλλονται μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους, με ειδική μέριμνα για τις περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά.
Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο arogi.gov.gr για τη χορήγηση ενίσχυσης για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής στους πλημμυροπαθείς πολίτες, λήγει στις 9 Οκτωβρίου.
- ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2025 | 10:09
«Τσακωθήκαμε για οικονομικά» λέει ο μητροκτόνος της Λάρισας -«Έλα να κατεβάσουμε κάτι μπάζα» είπε στον εξάδελφό του - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 13.05.2025 | 10:00
Mπιλάλης: Πάμε για συγκέντρωση της γης σε ισχυρά funds μέχρι το 2035 (βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2025 | 09:52
Τιμάται ο πολιούχος της Λάρισας - Πλούσιες λατρευτικές εκδηλώσεις - ΕΛΛΑΔΑ | 13.05.2025 | 09:47
Σύννεφα και βροχές σε όλη την Ελλάδα – Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 25 βαθμούς και άνεμοι θα πνέουν έως 6 μποφόρ - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2025 | 09:38
Έγκλημα στη Λάρισα: Με τρεις μαχαιριές δολοφόνησε τη μητέρα του ο 21χρονος - «Με μισούσε, γι- αυτό τη σκότωσα» είπε - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.05.2025 | 09:22
Αγριεύει ο καιρός: Για ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε τρεις περιοχές προειδοποιεί η ΕΜΥ- Θεσσαλία, Σποράδες στο επίκεντρο - ΕΛΛΑΔΑ | 13.05.2025 | 09:05
Τροχαίο στην παραλιακή: Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε κολώνα -Τέσσερις τραυματίες, οι δύο σοβαρά - ΒΟΛΟΣ | 13.05.2025 | 08:55
Συντριβή για τον θάνατο 65χρονου Βολιώτη
- ΛΑΡΙΣΑ | 12.05.2025 | 18:27
Σφοδρή σύγκρουση τριών οχημάτων στη Νίκαια-με έναν τραυματία (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 12.05.2025 | 21:14
Ανθρωποκτονία-σοκ στη Λάρισα: 21χρονος σκότωσε την 52χρονη μητέρα του - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2025 | 08:38
«Τσακωθήκαμε και τη χτύπησα», τα πρώτα λόγια του μητροκτόνου -Σοκαρισμένη η Λάρισα από την άγρια δολοφονία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.05.2025 | 18:03
Καιρός: Μίνι φθινόπωρο με βροχές και καταιγίδες –Πιθανές χαλαζοπτώσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 12.05.2025 | 09:48
Τη Λάρισα αναμένεται να επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Επιχείρηση συσπείρωσης επιχειρεί το Μαξίμου - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.05.2025 | 09:45
Στην Καρδίτσα η Αγία Ζώνη της Παναγίας (φωτό+βίντεο) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.05.2025 | 12:57
Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία 50 εκατ. ευρώ από την περιφέρεια Θεσσαλίας για χρηματοδότηση και έρευνα επιχειρήσεων (ΦΩΤΟ) - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 12.05.2025 | 09:57
Αθερίδης για το εγκεφαλικό στη σκηνή: «Μούδιασαν ταυτόχρονα σαν σολ ματζόρε, γλώσσα, μάγουλο και χέρι»