ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Προς μειωμένη σοδειά στους 4 εκατ. τόνους σκληρού ο Καναδάς
Σηµάδια κορεσµού αναπτύσσονται στην αγορά σκληρού σίτου

Σε σοδειά 4 εκατ. τόνων σκληρού οδεύει ο Καναδάς, από χειμώνα νέα άνοδος
Στην εγχώρια αγορά, µετά τον διαγωνισµό του Βόλου που έδωσε εκκαθάριση στον παραγωγό 39 λεπτά, το ενδιαφέρον µετατοπίζεται σε όσες ποσότητες παραδόθηκαν µε ανοιχτή τιµή στο ελεύθερο εµπόριο, ενώ τελευταία ακούγονται φωνές από παραγωγούς, που υποστηρίζουν ότι οι τιµές έκλεισαν εν αγνοία τους όσο ακόµα βρίσκονταν στην περιοχή των 24 λεπτών. Στο µεταξύ ακούγονται στον Πλατύκαµπο φήµες που θέλουν έµπορο να πληρώνει 420 ευρώ στον συνεταιρισµό, για µια ποσότητα 800 τόνων, που θα έδινε τιµή παραγωγού 40 λεπτά το κιλό, όµως προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει κάτι.
Από την άλλη, η διεθνής αγορά πάτησε φρένο για δύο λόγους. Ο σηµαντικότερος έχει να κάνει µε τις εκτιµήσεις που θέλουν την παραγωγή του Καναδά να υποχωρεί πιθανώς ακόµα και κάτω από τους 4 εκατ. τόνους. Ήδη στον Καναδά ο αλωνισµός έχει ξεκινήσει σε ορισµένες πρώιµες περιοχές της επαρχίας Σασκάτσουαν, µε τις αποδόσεις να φτάνουν στο 50% συγκριτικά µε πέρυσι, ωστόσο φαίνεται πως θα βελτιωθούν. Σε κάθε περίπτωση η αρµόδια επιτροπή σιτηρών της επαρχίας καλεί τους παραγωγούς σε αποχή πράξεων αφού από τη µια η προσφορά δείχνει δεδοµένα περιορισµένη, από την άλλη, «διαβάζουν» µεγάλη παγκόσµια ζήτηση για σκληρό σιτάρι που δεν αποτυπώνεται στα 330 ευρώ ο τόνος περίπου που πληρώνονται σήµερα οι παραγωγοί.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει µε µια στάση εµπορίου που σηµατοδότησε τόσο η ακύρωση διαγωνισµού της Αλγερίας για 50.000 τόνους σκληρού λόγω υψηλών τιµών, η απροθυµία φιξαρισµάτων από πλευράς παραγωγών αλλά και εµπόρων, καθώς και µια ακύρωση εξαγωγής ελληνικού σκληρού προς την Ιταλία µε FOB στα 420 ευρώ, τιµή που επί της ουσίας θα µπορούσε να πληρώσει στον παραγωγό 35 µε 36 λεπτά το κιλό. Η εξέλιξη αυτή ενέτεινε τον προβληµατισµό στους κόλπους του ιδιωτικού εµπορίου το οποίο πριν από δύο εβδοµάδες, έκλεινε δουλειές ακόµα και στα 430 ευρώ ο τόνος FOB.
Στο µεταξύ η Ιταλία σταµάτησε τις αγορές, αναµένοντας να κάτσει η σκόνη του αλωνισµού στον Καναδά όσο παράλληλα η αγορά της µένει κλειστή και λόγω ∆εκαπεντάγουστου.
Επίσηµες ανακοινώσεις θέλουν τη Φότζια βγάζει νέα λίστα τιµών την Τετάρτη 30 Αυγούστου, µε τις τελευταίες να αφορούν σε 455 µε 460 ευρώ για σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12%, ενώ 10 ευρώ κάτω από αυτά τα επίπεδα είναι η δεύτερη ποιότητα.
Εκτιµήσεις για 34% µείωση
Μια µέρα πριν, στις 29 Αυγούστου, η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά θα δηµοσιεύσει τα πρώτα επίσηµα στοιχεία της φετινής παραγωγής της µε διαρροές να µιλούν για µείωση 34% και σηµαντικό έλλειµµα στις καλές ποιότητες.
Μένει να φανεί αν η αγορά έχει αποτιµήσει ήδη την κατάσταση στον Καναδά, πράγµα πολύ πιθανό, αφού η τελευταία λίστα τιµών στο Μπάρι (8 Αυγούστου) όπου εµπορεύονται και καναδέζικα σκληρά, διατήρησε στα 515 µε 520 ευρώ ο τόνος τις τιµές αποθήκης εµπόρου, προχωρώντας από την άλλη σε µια µείωση των τιµών για τα ιταλικά σκληρά, κατά 2 ευρώ ο τόνος στα 443 µε 448 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα. Η κίνηση αυτή, αν δεν δείχνει σηµάδια κόπωσης, θα µπορούσε να αξιολογηθεί ως µια πρώτη προσπάθεια αντιστροφής της τάσης ανόδου. Είχε προηγηθεί µια ακόµα διόρθωση στο επίσης σηµαντικό παραγωγικό κέντρο της Αλταµούρα στις 4 Αυγούστου, όπου η πρώτη ποιότητα υποχώρησε στα 450 µε 455 ευρώ ο τόνος (-5 ευρώ). Απώλειες 20 ευρώ γράφει η τιµή στη Γαλλία, που από τα 430 ευρώ, τα τελευταία 24ωρα ο δείκτης στο λιµάνι La Palice δείχνει τα 410 ευρώ ο τόνος. Ενδεικτικό της κατάστασης στην εγχώρια αγορά, όπου σηµαντικό µέρος της παραγωγής µεµονωµένων παραγωγών παραµένει ανοιχτό, είναι το γεγονός ότι οι µύλοι προτιµούν στη δεδοµένη στιγµή να πληρώσουν τιµές πάνω από 500 ευρώ ο τόνος για καναδέζικα σιτάρια παρά 35 λεπτά για ανακατεµένες ποιότητες ελληνικού σίτου. Στελέχη της αγοράς, δεν αποκλείουν το ενδεχόµενο η διαπίστωση µιας µικρής παραγωγής στον Καναδά να διευκολύνει τη διατήρηση των τιµών στα σηµερινά επίπεδα, ωστόσο ακόµα και έτσι, οι µόνοι που θα µπορούσαν να ευνοηθούν ουσιαστικά από την συνθήκη αυτή, θα ήταν παραγωγοί µε καλές ποιότητες κρατηµένες σε δικές τους αποθήκες. Και αυτό γιατί δεν αποκλείεται ο νέος ανοδικός κύκλος να αναπτυχθεί προς στις αρχές του 2024, όταν θα ξαναβγούν µαζικά µύλοι και βιοµηχανίες για εξασφάλιση πρώτων υλών, µε τα αποθέµατα σαφώς µειωµένα.
Με άλλα λόγια, δεν αποκλείεται, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί µια παραγωγή 4 εκατ. τόνων, να σηµειωθεί ένα νέο ράλι ανόδου, ωστόσο οι περισσότεροι εµπλεκόµενοι στην αγορά, δεν βλέπουν κανένα λόγο και περιθώριο οι τιµές να τραβήξουν προς τα επίπεδα των 45 και 50 λεπτών που ακούστηκαν τον Ιούνιο του 2022. Σε αυτό το περιβάλλον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένεται να έχει µετά το καλοκαιρινό διάλειµµα η διαπραγµάτευση ανάµεσα σε µεµονωµένους παραγωγούς και το ιδιωτικό εµπόριο γύρω από τα παραδοµένα µε ανοιχτή τιµή σκληρά σιτάρια.
- ΒΟΛΟΣ | 01.06.2025 | 23:36
Πήλιο: Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης Γερμανίδας τουρίστριας - Έπεσε από βράχο, τραυματίστηκε στη μέση - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2025 | 23:21
Αύριο στη Λάρισα η κηδεία του Νικολάου Τάνα - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2025 | 22:14
Τραγικό τροχαίο στη Λάρισα στον κυκλικό κόμβο Αγίου Γεωργίου- μία κοπέλα νεκρή κι ένα σοβαρά τραυματίας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 01.06.2025 | 22:04
Συνάντηση του Δημάρχου Λ. Πλαστήρα με τον Γενικό Γραμματέα Δασών - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | 01.06.2025 | 22:00
Politico: Η Ευρώπη πετάει το νερό της στην αποχέτευση - ΕΛΛΑΔΑ | 01.06.2025 | 21:33
Τραγωδία στην Ηλεία: 55χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του, αυτοπυροβολήθηκε στο στήθος - ΤΡΙΚΑΛΑ | 01.06.2025 | 20:01
Καλαμπάκα: Με εδέσματα προβατίνας πλαισιώθηκε το 27ο Αντάμωμα Χασίων - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.06.2025 | 19:10
Δωρεά παιδικών χαρών σε μειονοτικά χωριά στην Αλβανία από την ΠΕΔ Θεσσαλίας
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.06.2025 | 09:50
Βλέπει σοδειές ρεκόρ φέτος το θεσσαλικό σιτάρι, χαμηλά προς το παρόν οι τιμές - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2025 | 22:14
Τραγικό τροχαίο στη Λάρισα στον κυκλικό κόμβο Αγίου Γεωργίου- μία κοπέλα νεκρή κι ένα σοβαρά τραυματίας - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2025 | 16:24
Και νέα διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2025 | 13:28
Ξεκινά η ριζική ανακαίνιση της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 01.06.2025 | 10:03
Βαριά τραυματίας 18χρονος έπειτα από πτώση από 2ο όροφο πολυκατοικίας στην Καρδίτσα - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2025 | 10:13
Λάρισα: Δύο μήνες στην εντατική ο 9χρονος που πνίγηκε από πορτοκάλι στο σχολείο του – Κάθε μέρα τον βλέπει η δασκάλα του - ΒΟΛΟΣ | 01.06.2025 | 10:18
Αυτές είναι οι δύο πιο επικίνδυνες παραλίες της Μαγνησίας – Βρίσκονται ανάμεσα στις πέντε σε όλη την Ελλάδα [βίντεο] - ΕΛΛΑΔΑ | 01.06.2025 | 15:50
Θρίλερ με αυτοκτονία αστυνομικού στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών