Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την αγορά, εκτιµούν µε βάση τα τωρινά δεδοµένα, ότι οι πιο όψιµες κοπές, προς τα τέλη του µήνα, θα φύγουν οι περισσότερες µε τιµή στα 5 λεπτά το κιλό, όσο ταυτόχρονα η αγορά για τα περσινά αποθέµατα καρπού καλαµποκιού, υποχωρεί προς τα 22 λεπτά το κιλό από τα 23 µε 24 λεπτά που πληρώνονταν µέχρι πρόσφατα από κτηνοτροφικές µονάδες. Με αυτά τα δεδοµένα, το ενσίρωµα σε χωράφια µε αποδόσεις έως 6,4 τόνους το στρέµµα, αποφέρει εισόδηµα µεταξύ των 330 και 340 ευρώ το κιλό, ενώ µε τις σηµερινές τιµές χύµα σπυριού, η οικονοµική απόδοση, διαµορφώνεται για τα 1.400 κιλά το στρέµµα, κοντά στα 300 µε 310 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, το σκηνικό στην εγχώρια και διεθνή αγορά καλαµποκιού διατηρεί έντονα στοιχεία µεταβλητότητας, εξαιτίας του απρόβλεπτου παράγοντα του καιρού και της επίδρασης που ήδη έχει στις καλλιέργειας, αλλά και της υπόθεσης των ουκρανικών σιτηρών.
Τα βλέµµατα των µεγάλων παικτών, που δραστηριοποιούνται κυρίως στις χρηµατιστηριακές αγορές της κεντρικής Ευρώπης και ειδικά της Γαλλίας, είναι φυσικά στραµµένα στις εξελίξεις γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα καθώς και στους ελιγµούς τους οποίους καλείται να αναπτύξει η Ε.Ε σε ό,τι αφορά την «απειθαρχία» των πέντε κρατών µελών που διατηρούν χερσαία σύνορα µε την Ουκρανία και θέλουν να απαγορεύσουν µέχρι το τέλος του 2023 τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών.
Όλα αυτά έχουν σηµασία, αφού ως προς την παραγωγή οι εκτιµήσεις για τη νέα σοδειά δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρες. Στην Ελλάδα για παράδειγµα, ο βροχερός καιρός του Μαΐου και του Ιουνίου πλάγιασε τα καλαµπόκια, ενώ, ιδίως στον κάµπο που ποτίζεται από την Κωπαΐδα, αναφέρονται τις τελευταίες ηµέρες προβλήµατα ως προς την διαθεσιµότητα νερού για τα αυγουστιάτικα ποτίσµατα. Η παραγωγή της Ελλάδας, σύµφωνα µε τις τελευταίες εκτιµήσεις της Κοµισιόν, αναµένεται ότι θα ανέλθει σε 1,2 εκατ. τόνους, έναντι των 1 εκατ. πέρυσι.
Παραγωγή καλαµποκιού 11 εκατ. σε Ρουµανία, 3,2 εκατ. στη Βουλγαρία
Ανάµεικτη είναι η εικόνα και στα παραγωγικά κέντρα της Ευρώπης, µε τη Γαλλία προς το παρόν να ευνοείται από τον βροχερό καιρό, ωστόσο προβλήµατα αναφέρονται σε βόρεια Ιταλία και Κεντρική Ευρώπη. Στη Ρουµανία αναµένεται µια ανάκαµψη της παραγωγής από τα ιστορικά χαµηλά των 7 εκατ. τόνων πέρυσι, ωστόσο η Κοµισιόν αναφέρει ένα µετριοπαθές µέγεθος 11 εκατ. τόνων. Το 2021, η Ρουµανία είχε µια παραγωγή 14,8 εκατ. τόνων. Και η Βουλγαρία αναµένει µια ανάκαµψη προς τους 3,2 εκατ. τόνους, έναντι των 2,5 εκατ. πέρυσι, ωστόσο παραµένει κάτω από τους µέσους όρους πενταετίας. Συνεπώς, φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή αγορά θα στραφεί για ακόµα µια χρονιά στις εισαγωγές, αφού οι τελευταίες εκτιµήσεις κάνουν λόγο για µια σοδειά από 60 έως 63 εκατ. τόνους, βελτιωµένη δηλαδή από την περσινή των 53 εκατ. τόνων