ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ο πρώτος απολογισμός του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές στην γεωργία και την κτηνοτοφία από τις πυρκαγιές σε Ρόδο και Θεσσαλία
Kλιμάκια του ΕΛΓΑ βρέθηκαν άμεσα στις περιοχές της Ρόδου και της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πυρκαγιες

Kλιμάκια του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ΕΛΓΑ βρέθηκαν άμεσα στις περιοχές της Ρόδου και της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, προκειμένου να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.
Από τις πρώτες οριοθετήσεις και επισημάνσεις που έκαναν επί πεδίου καταστροφών οι υπάλληλοι κλιμακίου του ΕΛ.Γ.Α., που μετέβησαν από τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023 στην Ρόδο, με επικεφαλής Προϊστάμενο του Υποκαταστήματος Αθηνών, αναφέρουν ότι οι ζημίες στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου αφορούν περίπου 50.000 ελαιόδενδρα, κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες: Απόλλωνος, Ασκληπιείου, Γενναδίου και Βατίου, καθώς και περιορισμένο αριθμό στρεμμάτων άλλων δενδροκαλλιεργειών και περιορισμένο αριθμό στρεμμάτων κηπευτικών και αμπελοκαλλιεργειών.
Όσον αφορά τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου- οι οποίες θα προσμετρηθούν μετά την υποβολή δηλώσεων εκ μέρους των κτηνοτρόφων-προϋπολογίζονται επίσης, ως εξαιρετικά περιορισμένες και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναγγελίες ζημιών, σε 2.500 ζώα και μελισσοσμήνη.
Επίσης κλιμάκιο του ΕΛ.Γ.Α. συμμετείχε σε σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κατόπιν συνεργασίας με τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες αποφασίστηκε να γίνει δεκτό το αίτημα των παραγωγών και να δοθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για τις ζημίες από τις πυρκαγιές μέχρι τις 14 Αυγούστου 2023 και να γίνει άμεσα ο ενταφιασμός των καμένων ζώων σε εφαρμογή των κανόνων της Δημόσιας Υγείας και σε συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του ΕΛ.Γ.Α. και των ΔΑΟΚ.
Ο ΕΛΓΑ, αξιοποιώντας τις διαθέσιμες εικόνες από το δορυφορικό σύστημα “Copernicus”, για να προσδιοριστούν οι καλλιέργειες εντός των καμένων περιοχών από την πύρινη λαίλαπα και σε συνδυασμό με τις δηλώσεις των παραγωγών, θα συντάξει ψηφιακό αρχείο με τους δικαιούχους αποζημιώσεων.
Οι υπάλληλοι κλιμακίου του ΕΛ.Γ.Α., που βρέθηκαν από την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του Υποκαταστήματος Λάρισας, αναφέρουν ότι μετά από τις πρώτες οριοθετήσεις και επισημάνσεις τους επί του πεδίου των καταστροφών, ότι οι ζημίες στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου προς το παρόν είναι εξαιρετικά περιορισμένες και αφορούν καλλιέργειες αμυγδάλων και εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό άλλων δενδροκαλλιεργειών. Σημαντικές ζημίες υπάρχουν στις καταστροφές σε σιτηρά, τα οποία είχαν συγκομισθεί σε εκτεταμένο αριθμό στρεμμάτων, όπως επίσης σε αμπελοκαλλιέργειες.
Σημαντικές απώλειες ζωικού κεφαλαίου καταγράφονται σε σειρά κοινοτήτων, όπου ήδη υπάρχουν 49 αναγγελίες απώλειας ζωικού κεφαλαίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις εξ αυτών χθες και σήμερα οι υπάλληλοι του ΕΛ.Γ.Α. σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των ΔΑΟΚ επιχειρούν τόσο τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις ανά κτηνοτροφική μονάδα, όσο και επισπεύδουν τις διαδικασίες ενταφιασμού των καμένων ζώων σύμφωνα με τους κανόνες δημόσιας υγείας.
Επίσης καταγράφονται σημαντικές καταστροφές υποδομών, εγκαταστάσεων και γεωργοτεχνολογικού εξοπλισμού, όπως ποιμνιοστάσια, αποθήκες, στάβλοι και γεωργικά μηχανήματα.
Η διοίκηση του ΕΛΓΑ καθόρισε ως προθεσμία υποβολής δηλώσεων των παραγωγών και κτηνοτρόφων για τις ζημίες από τις τρέχουσες πυρκαγιές 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσής τους, όπως και στην περίπτωση της Ρόδου.
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 10.12.2023 | 11:09
Έναρξη προπώλησης εισιτηρίων για όλες τις παραστάσεις που παρουσιάζονται στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Βαγγέλης Παπαθανασίου» - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.12.2023 | 10:28
Αλέξης Χαρίτσης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τον δρόμο της τοξικότητας – Η Νέα Αριστερά έχει σαφές πολιτικό πρόσημο» - ΛΑΡΙΣΑ | 10.12.2023 | 10:18
Σήμερα ο 19ος Ημιμαραθώνιος Αγώνας Δρόμου Τύρναβος – Λάρισα «Στέλιος Καντώνιας» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.12.2023 | 10:09
Νομοσχέδιο ΥΠΑΑΤ: Θεσπίζονται Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια - Τι προβλέπει για κτηνοτροφικά πάρκα - ΕΛΛΑΔΑ | 10.12.2023 | 09:44
«Προσπαθήσαμε να σβήσουμε τη φωτοβολίδα με πυροσβεστήρες αλλά δεν έσβηνε» – Συγκλονίζει συνάδελφος του αστυνομικού - ΛΑΡΙΣΑ | 10.12.2023 | 09:33
Πρόγραμμα απομάκρυνσης των φερτών υλικών από χωράφια-Κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε πλημμυροπαθείς αγρότες - ΒΟΛΟΣ | 10.12.2023 | 09:28
Βόλος: 63χρονη έπεσε νεκρή στην αυλή του σπιτιού της στα Παλαιά - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 10.12.2023 | 09:08
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα νέα «χρώματα» στο ρεύμα – Πώς θα κινηθούν οι τιμές
- ΛΑΡΙΣΑ | 09.12.2023 | 16:37
Δημ. Κουρέτας: Αιχμή ο πολιτισμός για την «πληγωμένη» Θεσσαλία - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 10.12.2023 | 09:01
Διάλυση και κλείσιμο των οργανωμένων συνδέσμων όλων των ομάδων - ΕΛΛΑΔΑ | 09.12.2023 | 14:36
«Έχει διάχυτη αιμορραγία» - Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν για τον 31χρονο αστυνομικό - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 09.12.2023 | 09:56
Σπαλιάρας: «Με πλησίασε για φωτογραφία και ξαφνικά με χούφτωσε στα γεννητικά όργανα» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.12.2023 | 14:59
Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι πρώτες κρατικές αποζημιώσεις προς τις πληγείσες επιχειρήσεις - ΕΛΛΑΔΑ | 09.12.2023 | 15:17
Νέο ιατρικό ανακοινωθέν για τον αστυνομικό: Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση - Πρόβλημα οι αιμορραγίες - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.12.2023 | 09:41
Τιμή έκπληξη από Χώτο 1,70 ευρώ για το πρόβειο γάλα και 1,05 για το γίδινο - ΛΑΡΙΣΑ | 10.12.2023 | 08:44
Σπείρα έκλεψε πάνω από 250 χαλιά από εταιρεία καθαρισμού στη Λάρισα