ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Εκτόξευση των τιμών στα σιτηρά μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στην Ουκρανία
Αναμένεται αύξηση και στις τιμές καλαμποκιού

Η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στη νότια Ουκρανία, εκτόξευσε τις τιμές για το σιτάρι και το καλαμπόκι στην παγκόσμια αγορά.
Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου, οι τιμές του σταριού αυξήθηκαν 2,4%, στα 6,39 δολάρια το μπουσέλ (περίπου 27 κιλά).
Το καλαμπόκι αυξήθηκε περισσότερο από 1% και η βρώμη κατά 0,73%.
Η καταστροφή του φράγματος προκάλεσε ανησυχίες στις αγορές ότι θα μπορούσαν να διαταραχθούν οι αποστολές σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού και ηλιέλαιου από την Ουκρανία στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι άνθρωποι παλεύουν με την πείνα και τις υψηλές τιμές των τροφίμων.
Το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας αναμένει να πλημμυρίσουν περίπου 40.000 στέμματα γεωργικής γης στη βόρεια όχθη του Δνείπερου, στην περιοχή της Χερσώνας. Στη ρωσοκρατούμενη νότια όχθη,αναμένεται να πλημμυρίσει, πολλαπλάσια έκταση, ανέφερε το υπουργείο. «Επιπλέον, η ανθρωπογενής καταστροφή θα διαταράξει την παροχή νερού σε 31 συστήματα άρδευσης αγρών στις περιοχές Ντνεπροπετρόβσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια», ανέφερε το Ουκρανικό υπουργείο. «Η καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού θα σημαίνει ότι τα χωράφια στη νότια Ουκρανία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ερήμους ήδη από το επόμενο έτος».
Περίπου 42.000 άνθρωποι απειλούνται από πλημμύρες μετά την καταστροφή του φράγματος, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές. Ο συντονιστής έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η κατάρρευση του φράγματος θα έχει «σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες για χιλιάδες ανθρώπους στη νότια Ουκρανία και στις δύο πλευρές της πρώτης γραμμής, οι οποίοι θα χάσουν σπίτια, τροφή ,καθαρό νερό και τα μέσα διαβίωσής τους.
«Η πραγματική έκταση της καταστροφής θα φανεί μόνο τις επόμενες ημέρες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί θάνατοι. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης Τζον Κίρμπι πιστεύει ότι οι πλημμύρες πιθανότατα θα οδηγήσουν σε “πολλούς θανάτους”. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πλημμύρες αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα.
Κλιματική καταστροφή
Σύμφωνα με έναν υπολογισμό, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε περίπου τόσες καταστροφικές εκπομπές αερόων για το κλίμα μόνο τον πρώτο χρόνο, όσες θα προέρχονταν από μια χώρα στο μέγεθος του Βελγίου την ίδια περίοδο. Αυτό εκτιμά ο Ολλανδός ερευνητής για το κλίμα Λέοναρντ ντε Κλερκ, ο οποίος σκοπεύει να παρουσιάσει σήμερα τα αποτελέσματά του στις κλιματικές διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ στη Βόννη.
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.05.2025 | 22:22
Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ: Εξάρθρωσε ακροδεξιά οργάνωση στη Θεσσαλονίκη - 28 συλλήψεις, ανάμεσά τους 14 ανήλικοι - ΒΟΛΟΣ | 07.05.2025 | 21:55
Κοριτσάκι υπέστη εγκαύματα από καυτό νερό σε παιδικό σταθμό στον Βόλο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.05.2025 | 21:50
Aπολύθηκε Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για πλαστογραφία - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2025 | 21:41
«Γεύσεις του κόσμου» μπροστά από το αρχαίο θέατρο της Λάρισας (ΦΩΤΟ - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2025 | 20:49
Λάρισα: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Βασίλη Μίχου «ΕΥΡΩΠΗ RESTART – Προκλήσεις και Προοπτικές μιας κουρασμένης Ηπείρου» - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2025 | 18:22
Συναγερμός στη Λάρισα: Απειλή για βόμβα σε υποκαταστήματα της Alpha Bank - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 07.05.2025 | 16:08
Μητσοτάκης: Υπογράψαμε διακήρυξη για τη στρατηγική εταιρική σχέση Αθήνας-Καΐρου -Ανοίγουν νέοι δρόμοι συνεργασίας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.05.2025 | 13:58
Σε λειτουργία το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1 MW της ΔΕΥΑ Ελασσόνας
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 07.05.2025 | 09:24
Συνελήφθη 24χρονος για ξυλοδαρμό και βιασμό 17χρονης στην Καρδίτσα - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2025 | 18:22
Συναγερμός στη Λάρισα: Απειλή για βόμβα σε υποκαταστήματα της Alpha Bank - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2025 | 21:41
«Γεύσεις του κόσμου» μπροστά από το αρχαίο θέατρο της Λάρισας (ΦΩΤΟ - ΕΛΛΑΔΑ | 07.05.2025 | 09:51
Καιρός: Εκρηκτικό «κοκτέιλ» με 33 βαθμούς Κελσίου και αφρικανική σκόνη - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.05.2025 | 09:21
Τα 10 κύρια σημεία που αλλάζουν στην ΚΑΠ από Τετάρτη 14 Μαΐου - ΒΟΛΟΣ | 07.05.2025 | 08:36
Σύγκρουση δικύκλου με αυτοκίνητο στη Νέα Ιωνία και τραυματισμός νεαρού - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2025 | 10:33
Δήμος Λαρισαίων: Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα σε Ανθ.Γαζή, Ηφαίστου-Εργ.Πρωτομαγιάς και Ηρ.Πολυτεχνείου(ΦΩΤΟ) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 07.05.2025 | 13:01 | video
Ντελίριο για το... νταμπλ της Αναγέννησης