ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Ξεκάθαρες κουβέντες για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας ζητά από τον Α. Τσίπρα η ΕΔΥΘΕ
Με αφορμή την επίσκεψή του και την ομιλία του αύριο στη Λάρισα

Να τοποθετηθεί με σαφήνεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία στον υδατικό τομέα και για τα έργα που πρέπει να γίνουν ζητά μέσω ανακοίνωσης της η Επιτροπή Διεκδίκησης Επίλυσης του Υδατικού προβλήματος της (ΕΔΥΘΕ) Θεσσαλίας.
Όπως αναφέρει η Επιτροπή “θεωρούμε χρέος μας, όπως πράξαμε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, να απευθυνθούμε ανοιχτά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσιάζοντας για μια ακόμη φορά ορισμένες βασικές διεκδικήσεις μας, τις οποίες εξάλλου έχουμε ήδη κάνει γνωστές στα κόμματα και τις έχουμε παρουσιάσει στη Βουλή”.
Συνεχίζοντας σημειώνει ότι “ο αγροτικός τομέας, ακόμη και σήμερα κινείται χωρίς στρατηγική κατεύθυνση, χωρίς προγραμματισμό, με κοντόφθαλμες πολιτικές, ενώ οι κυβερνήσεις, απασχολημένες με το κυνήγι των επιδοτήσεων, ελάχιστο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει για την διατροφική μας ασφάλεια, την εξάρτηση από εισαγωγές, την ακρίβεια κλπ.
Το αναγνωρίζουν αυτό και υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ενδεικτικά : Ο πρώην γεν. γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής Χ. Κασίμης επισημαίνει την «ανάγκη μιας σοβαρής αναθεώρησης της αγροτικής πολιτικής» (Εφ-Συν,1-2/10/22).
«Ποτέ και καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν δούλεψε με πρόγραμμα, σχέδιο και προοπτική στη γεωργία και την κτηνοτροφία» ισχυρίζεται ο Π. Στεφάνου, μέλος της ΚΕ, στην Εφ-Συν (29-30/10/22).
«Η στοχευμένη πολιτική της ΚΑΠ……οδήγησε τη χώρα μας μακριά από την επισιτιστική ασφάλεια» και «Χρειάζεται μια εθνική πολιτική στρατηγικών καλλιεργειών» έγραφε στην ίδια εφημερίδα ο βουλευτής Στ. Αραχωβίτης (2-3/4/22).

Στη Θεσσαλία η γεωργία στηρίζεται κυρίως στις δυνατότητες άρδευσης των 2-2,5 εκατ. στρεμμάτων και στην ικανότητα και εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού της.
Όμως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται όλο και περισσότερες απειλές (ενεργειακό κόστος, κλιματική αναταραχή, πόλεμος, αβεβαιότητα αγορών, τιμές κάτω του κόστους κλπ.) που «απειλούν την βιωσιμότητα της γεωργίας-κτηνοτροφίας και οδηγούν στην έξοδο και στη φτωχοποίηση σημαντικά στρώματα του παραγωγικού κόσμου» (Χ. Κασίμης, ο. π.).
Ειδικά για το υδατικό πρόβλημα θα προσθέσουμε τα μεγάλα ελλείμματα νερού αλλά και την σημαντική υστέρηση σε σύγχρονα αρδευτικά έργα που δυστυχώς παράγονται περιστασιακά και με μεγάλη καθυστέρηση, παρότι η απουσία τους αντιστρατεύεται ευθέως τους στόχους «εξοικονόμησης» νερού που έθεσε το ισχύον Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΛΑΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (ΥΔΘ), που εγκρίθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2017).
Τα παραπάνω καθιστούν κρίσιμη παράμετρο για τις προοπτικές της γεωργίας στη Θεσσαλία την υπό εκκρεμότητα ενίσχυση του υδατικού δυναμικού του ΥΔΘ μέσω της μεταφοράς (εκτροπής) υδάτων από τον Άνω Αχελώο.
Είναι βέβαια γνωστό πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει για διάφορους λόγους επιλέξει την «ακύρωση» των έργων αυτών (πρόσφατη επιβεβαίωση του κ. Τσίπρα από την Καρδίτσα). Συνεπώς θεωρούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει χρέος απέναντι στους θεσσαλούς και ιδιαίτερα στους αγρότες-καλλιεργητές να προσδιορίσει οριστικά και με σαφήνεια ποια θα είναι τα διαθέσιμα προς άρδευση νερά του θεσσαλικού κάμπου, έτσι ώστε ο κάθε παραγωγός να γνωρίζει τις δυνατότητες που του παρέχονται, να μπορεί βάσιμα να επιλέξει το είδος της καλλιέργειας του και να αισθάνεται ασφαλής για την προοπτική βιωσιμότητας του αγροτικού του νοικοκυριού.
Ζητούμε ο κ. Τσίπρας να κάνει δεκτή την πρόταση μας και υπεύθυνα να δεσμευτεί πως το θέμα αυτό θα οδηγηθεί προς συζήτηση στη ΒΟΥΛΗ, ώστε να εκλείψουν ΟΡΙΣΤΙΚΑ οι άσκοπες διαμάχες και τα μικροπολιτικά παιχνίδια.
Εάν δηλαδή στη Βουλή αποφασιστεί πως χρειαζόμαστε την ενίσχυση του ΥΔΘ από τον Αχελώο, τότε τα έργα (τεχνητή λίμνη – ΥΗΕ Συκιάς, σήραγγα μεταφοράς προς Μουζάκι) πρέπει να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν. Εάν αντίθετα κριθεί πως η ενίσχυση αυτή δεν απαιτείται και η υδροηλεκτρική ενέργεια δεν είναι χρήσιμη (σημ. : σε αυτές τις επιλογές φαίνεται πως συναινεί και ο κ. Μητσοτάκης), τα έργα πρέπει να κατεδαφιστούν. Στην Ε.Δ.Υ.ΘΕ δεν μας ενοχλούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις και επιλογές, ούτε αποτελεί για εμάς κριτήριο από ποιον χώρο προέρχονται. Είμαστε επίσης έτοιμοι να αποδεχθούμε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Όμως την απραξία την καταδικάζουμε και την συνειδητή στασιμότητα την πολεμάμε.”

- ΕΛΛΑΔΑ | 18.05.2026 | 09:58
Θεσσαλονίκη: Τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες – Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε τον έναν - ΕΛΛΑΔΑ | 18.05.2026 | 09:52
Ενδοσχολικές εξετάσεις: Πρεμιέρα σήμερα για τους μαθητές του Λυκείου – Πότε ολοκληρώνονται και πότε αρχίζουν οι Πανελλήνιες - ΕΛΛΑΔΑ | 18.05.2026 | 09:48
Καιρός: Έρχεται τριήμερο με χαλάζι και καταιγίδες – Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.05.2026 | 09:39
Σε ετοιμότητα πάνω από 100 drones για την αντιπυρική περίοδο - 5 στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 18.05.2026 | 09:35
Απελπισία στα σταροχώραφα της Λάρισας: Aγριοβρώμη σε ποοστό 80% διαπίστωσε ο Ηλίας Ελευθεροχωρινός - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.05.2026 | 08:49
Αλέξης Τσίπρας: Ανακοινώνει το νέο του κόμμα στις 26 Μαΐου - «Τώρα είναι η ώρα» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.05.2026 | 08:41
Για πρώτη φορά με το σύστημα ΑΑΔΕ οι δηλώσεις καλλιέργειας, πολλά τα προβλήματα με τα μισθωτήρια γης - ΛΑΡΙΣΑ | 18.05.2026 | 08:35
Δύο Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή
- ΛΑΡΙΣΑ | 17.05.2026 | 22:45
Φωτιά σε χωριό έξω από τη Λάρισα -δείτε εικόνες - ΕΛΛΑΔΑ | 17.05.2026 | 16:42
Ρόδος: Τραγωδία – Δύο γυναίκες νεκρές σε τροχαίο δυστύχημα στ’ Αφάντου - ΕΛΛΑΔΑ | 17.05.2026 | 21:48
Ρόδος: Μάνα και κόρη οι δύο νεκρές στο φρικτό τροχαίο- συγκλονιστικές εικόνες - ΛΑΡΙΣΑ | 17.05.2026 | 14:29
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 17.05.2026 | 17:23
Η Αναγέννηση κέρδισε τον Σύλλα Αιδηψού και πήρε την άνοδο (77-55) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.05.2026 | 16:19
Καταγγελία – σοκ Παύλου Ασλανίδη από τα Χανιά: Δεξαμενές Προπανίου κάτω από τη δικαστική αίθουσα στη Λάρισα - ΕΛΛΑΔΑ | 17.05.2026 | 21:42
Τροχαίο στην Ελευσίνα: Τρεις βαριά τραυματίες - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 17.05.2026 | 16:07
Εντυπωσιακό θέαμα στην Καρδίτσα με το Distinguished Gentlemans Ride (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed