ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Φράγματα Συκιάς και Μουζακίου: Ή ΤΩΡΑ ή ΠΟΤΕ!
Του Γιάννη Κολλάτου

Οι εκλογές και η ψήφος του πολίτη στην κάλπη είναι μια μοναδική ευκαιρία που του δίνει η δημοκρατία κάθε 4 χρόνια (ενίοτε και κάθε δύο ή τρία στην Ελλάδα) να εκφράσει τη βούλησή του και να διαμαρτυρηθεί, να τιμωρήσει ή να επιβραβεύσει πολιτικές και πρόσωπα.
Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τα «προεόρτια» τη λεγόμενη προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων προέδρων κομμάτων ή βουλευτών όπου αναλύουν τις προγραμματικές τους δεσμεύσεις. Οι δεσμεύσεις αυτές είθισται να καθορίζουν και την ψήφο των αναποφάσιστων τη λεγόμενη από τους δημοσκόπους (αδιευκρίνιστη ψήφο)
Για τη τη Θεσσαλία γενικότερα τα πράγματα είναι απλά. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να σταθμίσουμε και ποιοι εγγυώνται για το μέλλον αυτού του τόπου , για τα παιδιά μας.
Με δεδομένο ότι κανένα από τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν την ψήφο μας δεν έχει επεξεργαστεί κάποιο εθνικό σχέδιο για τη γεωργία και την κλιματική κρίση, για τη λειψυδρία και την ερημοποίηση του κάμπου, που είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για το μέλλον του τόπου μας, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο απλά.
Πρέπει να δεσμεύσουμε τους πολιτικούς αρχηγούς και τους υποψήφιους βουλευτές να δώσουν έναν οδικό χάρτη που θα απαντά στο επείγον και δίχως αναβολή ζήτημα του νερού, γιατί χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή, γιατί και ο ΟΗΕ θεωρεί ότι θα είναι το επόμενο μεγάλο ζητούμενο για τον πλανήτη τα προσεχή χρόνια
Αν αφήσουμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία δέσμευσης των πολιτικών, δεν θα έχουμε μέλλον ως τόπος και καλύτερα να επεξεργαζόμαστε από τώρα ένα σχέδιο μετανάστευσης. Έργα όπως το φράγμα της Συκιάς και του Μουζακίου δεν επιδέχονται άλλης αναβολής.
Το Μουζάκι είναι εξίσου απαραίτητο γιατί θα αποτελεί την ανάπαλση για την παροχέτευση των νερών της Συκιάς από τον παραπόταμο του Αχελώου τον Κουμπουριανίτη, μέσω του Παμίσου στον Πηνειό, του οποίου η στάθμη έχει κατέβει επικίνδυνα και ας βρισκόμαστε στην καρδιά της άνοιξης.
Φανταστείτε ποια θα ήταν η τύχη του θεσσαλικού κάμπου αν δεν είχε κατασκευαστεί το φράγμα Πλαστήρα (Μέγδοβα), 60 χρόνια πριν.
Επειδή λοιπόν τα συγκεκριμένα χωμάτινα φράγματα όπως αυτό του Μέγδοβα, με βάση τη βιβλιογραφία, έχουν μία περίοδο ζωής 60 με 80 χρόνια και με δεδομένο ότι από τον «Ιανό» και μετά με τη μεταφορά εκατομμυρίων τόνων φερτών υλικών στην κοίτη της λίμνης, ήδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη χωρητικότητά της, ξεμένουμε από χρόνο.
Η φέρουσα ικανότητα και συνεπώς τη λειτουργικότητά της Λίμνης καθώς επιτελεί πολλαπλό ρόλο, υδρευτικό, αρδευτικό, παραγωγής ενέργειας και τουριστικό, τίθεται εν αμφιβόλω σε βάθος χρόνου ίσως και λιγότερο μιας δεκαετίας.
Τα φράγματα Συκιάς στον Αχελώο και Μουζακίου ακόμη και αν υπήρχε η πολιτική βούληση να ξεκινήσουν αύριο θα απαιτούσαν τουλάχιστο μία πενταετία με δεκαετία για να κατασκευαστούν και να τεθούν σε λειτουργία.
Όμως χωρίς νερό η Θεσσαλία καταρρέει και με δεδομένο ότι η επόμενη ΚΑΠ θα είναι η «συμφωνία για το νερό» (από το "green" στο "Blue deal") , ο κάμπος της Θεσσαλίας είναι καταδικασμένος να επιστρέψει στις εποχές που αποτελούσε σιτοβολώνα, θα εκλείψουν οι δυναμικές αρδευόμενες καλλιέργειες, τα όποια ίχνη ζωής απέμειναν στα χωριά θα εξαφανιστούν. Η Θεσσαλία θα αφανιστεί από το χάρτη ως παραγωγική περιφέρεια , η πληθυσμιακή της συρρίκνωση θα είναι νομοτελειακή.
Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά : Ή ΤΩΡΑ ή ΠΟΤΕ
Ή δεσμεύονται τώρα οι πολιτικοί μας ταγοί για την επίλυση του υδατικού προβλήματος, καταθέτοντας χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών των έργων, ή ο τόπος μας θα έχει χάσει οριστικά το τρένο της ανάπτυξης και θα «σβήσει» πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά…
ΥΓ. Αν μας ικανοποιεί η εικόνα των χωριών στον κάμπο της Θεσσαλίας που έχουν ερημώσει επειδή δεν υπάρχουν δυναμικές, εντατικές αρδευόμενες καλλιέργειες λόγω έλλειψης νερού ... Αν βολευόμαστε με τους λιγοστούς εναπομείναντες ηλικιωμένους κατοίκους που τους φυλάνε ιδιωτικές seccurity και να τους θυμόμαστε μόνο αυτές τις μέρες του Πάσχα και μετά να επιστρέφουμε σε μια ρουτίνα όπου κυνηγάμε την ουρά μας για τα προς το ζην στις πόλεις.... Τότε ας τους αφήσουμε τους πολιτικούς αρχηγούς που θα επισκεφτούν προεκλογικά τη Θεσσαλία πάλι να γενικολογούν επειδή έχουν δεσμευτεί στους βόρειους εταίρους μας ότι θα παράγουν ενέργεια στο νότο λόγω ηλιοφάνειας ακόμη και στους κάμπους και όχι τρόφιμα ... Αν δεν τους θέσουμε προ των ευθυνών τους, τότε ας στολίσουμε σήμερα Μεγάλη Παρασκευή τον επιτάφιο της πιο παραγωγικής πεδιάδας της χώρας,.
Η επιλογή είναι δική μας
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.05.2025 | 22:22
Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ: Εξάρθρωσε ακροδεξιά οργάνωση στη Θεσσαλονίκη - 28 συλλήψεις, ανάμεσά τους 14 ανήλικοι - ΒΟΛΟΣ | 07.05.2025 | 21:55
Κοριτσάκι υπέστη εγκαύματα από καυτό νερό σε παιδικό σταθμό στον Βόλο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.05.2025 | 21:50
Aπολύθηκε Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για πλαστογραφία - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2025 | 21:41
«Γεύσεις του κόσμου» μπροστά από το αρχαίο θέατρο της Λάρισας (ΦΩΤΟ - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2025 | 20:49
Λάρισα: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Βασίλη Μίχου «ΕΥΡΩΠΗ RESTART – Προκλήσεις και Προοπτικές μιας κουρασμένης Ηπείρου» - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2025 | 18:22
Συναγερμός στη Λάρισα: Απειλή για βόμβα σε υποκαταστήματα της Alpha Bank - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 07.05.2025 | 16:08
Μητσοτάκης: Υπογράψαμε διακήρυξη για τη στρατηγική εταιρική σχέση Αθήνας-Καΐρου -Ανοίγουν νέοι δρόμοι συνεργασίας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.05.2025 | 13:58
Σε λειτουργία το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1 MW της ΔΕΥΑ Ελασσόνας
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 07.05.2025 | 09:24
Συνελήφθη 24χρονος για ξυλοδαρμό και βιασμό 17χρονης στην Καρδίτσα - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2025 | 18:22
Συναγερμός στη Λάρισα: Απειλή για βόμβα σε υποκαταστήματα της Alpha Bank - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2025 | 21:41
«Γεύσεις του κόσμου» μπροστά από το αρχαίο θέατρο της Λάρισας (ΦΩΤΟ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.05.2025 | 09:21
Τα 10 κύρια σημεία που αλλάζουν στην ΚΑΠ από Τετάρτη 14 Μαΐου - ΕΛΛΑΔΑ | 07.05.2025 | 09:51
Καιρός: Εκρηκτικό «κοκτέιλ» με 33 βαθμούς Κελσίου και αφρικανική σκόνη - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 07.05.2025 | 13:01 | video
Ντελίριο για το... νταμπλ της Αναγέννησης - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2025 | 10:33
Δήμος Λαρισαίων: Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα σε Ανθ.Γαζή, Ηφαίστου-Εργ.Πρωτομαγιάς και Ηρ.Πολυτεχνείου(ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 07.05.2025 | 08:36
Σύγκρουση δικύκλου με αυτοκίνητο στη Νέα Ιωνία και τραυματισμός νεαρού