ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Διεθνής ανησυχία για τα πυρηνικά στη Λευκορωσία -«Επικίνδυνη και ανεύθυνη η στάση της Ρωσίας», λέει το ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη« την στάση της Ρωσίας

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη« την στάση της Ρωσίας μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία.
Παράλληλα, η Ουκρανία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε από τους Δυτικούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρεία» που ασκεί η Ρωσία.
«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στην διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε την δική μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
ΝΑΤΟ: Η Ρωσία παραβιάζει συστηματικά τις δεσμεύσεις της για τον έλεγχο των πυρηνικών
«Η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία έχει συστηματικά παραβιάσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από την διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών, πιο πρόσφατα διακόπτοντας την συμμετοχή της στην Συνθήκη New START », είπε ο εκπρόσωπος,
Στο Κίεβο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η Ουκρανία περιμένει αποτελεσματικές ενέργειες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου. Ζητούμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τον σκοπό αυτόν».
Μπορέλ: Ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία
H ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία θα σήμαινε «ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τονίζει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Συμπληρώνει ότι «η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι επιλογή της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις».
Διαφωνούν οι ειδικοί αναφορικά με την επικινδυνότητα της κίνησης της Ρωσίας για τα πυρηνικά
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ, η άλλη πυρηνική υπερδύναμη του κόσμου, υποβάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με την ανακοίνωση του Πούτιν. Συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον δεν φάνηκε να βλέπει κάποια αλλαγή στις πιθανότητες η Μόσχα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία και διευκρίνισε, μαζί με το ΝΑΤΟ, ότι τα νέα δεν θα επηρεάσουν τη δική τους πυρηνική θέση.
Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κίνηση της Ρωσίας είναι σημαντική, καθώς μέχρι τώρα η Μόσχα «περηφανευόταν» που, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν ανέπτυξε πυρηνικά όπλα εκτός των συνόρων της. Ίσως είναι η πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 που το κάνει.
Επίσης, αΑναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) που δρεύει στην Ουάσιγκτον δήλωσαν ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης σε πυρηνικό πόλεμο «παραμένει εξαιρετικά χαμηλός».
Ωστόσο, η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Πούτιν εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση.
«Στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, η πιθανότητα λανθασμένου υπολογισμού ή παρερμηνείας είναι εξαιρετικά υψηλή. Η κοινή χρήση πυρηνικών όπλων κάνει την κατάσταση πολύ χειρότερη και δημιουργεί κίνδυνο για καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», ανέφερε στο Twitter.
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 15.05.2025 | 22:10
Δεληγιάννης για Δημοτική Πινακοθήκη: Χρειάζεται επειγόντως μια επανεκκίνηση - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.05.2025 | 22:05
Τέμπη: Πλησιάζει η Προανακριτική-Αύριο η πρόταση ΠΑΣΟΚ για Καραμανλή - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2025 | 21:41
Λάρισα: «Μια φορά την έπιασε από τον λαιμό, πήγε να την πνίξει» λέει ο παππούς του 21χρονου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.05.2025 | 21:23
Κατεβάζουν διακόπτη στα φωτοβολταϊκά πάρκα-τι αναφέρει ο πρόεδρος ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2025 | 21:08
Ξεκίνησε η κατεδάφιση του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Κουτσόχερο (φωτ.) - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2025 | 21:04
Βασίλης Καλογήρου: Σε εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού στάλθηκαν ιστοτεμάχια του 39χρονου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.05.2025 | 20:56
Η κακοκαιρία ΙΝΕS έρχεται στη Θεσσαλία- έκτακτο δελτίο : Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι - ΕΛΛΑΔΑ | 15.05.2025 | 20:50
Νταλίκα έπεσε από γέφυρα της Πέτρου Ράλλη και κατέληξε στη Θηβών - Τραυματίστηκε ο οδηγός
- ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2025 | 08:17
Λάρισα: Το προφίλ του 21χρονου μητροκτόνου – Το μπουζούκι και η ανάρτηση μία μέρα πριν σφάξει τη μητέρα του - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 15.05.2025 | 08:39
Πως μπορεί ο θεσσαλικός κάμπος να περασει στα χέρια πολυεθνικών - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.05.2025 | 21:23
Κατεβάζουν διακόπτη στα φωτοβολταϊκά πάρκα-τι αναφέρει ο πρόεδρος ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2025 | 19:55
Πατέρας 21χρονου μητροκτόνου-«Η μητέρα του, του μιλούσε άσχημα και για τα κιλά του» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.05.2025 | 20:56
Η κακοκαιρία ΙΝΕS έρχεται στη Θεσσαλία- έκτακτο δελτίο : Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2025 | 09:34
Λάρισα: Στο ίδιο κελί με ιερέα ο μητροκτόνος – Αρνήθηκε να εξομολογηθεί - ΔΙΕΘΝΗ | 15.05.2025 | 09:38
Φρίκη: Έφηβη ήταν 7 χρόνια αιχμάλωτη της μητέρας και του πατριού της - Τη βίαζαν και την έκλειναν σε κλουβί σκύλου - ΕΛΛΑΔΑ | 15.05.2025 | 10:10
Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση σε λίγες ώρες - Χωρίζεται στα δυο η χώρα από Αλγερινό βαρομετρικό