ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
SZ: Κύμα οργής σε όλη την Ελλάδα
Η SZ αναφέρεται εκτενώς στην οργή και την απογοήτευση των Ελλήνων πολιτών

Με τη φράση «Kύμα οργής σε όλη τη χώρα» τιτλοφορείται εκτενές δημοσίευμα του ρεπόρτερ Τομπίας Τσικ στη Süddeutsche Zeitung, αναφορικά με το δυστύχημα στα Τέμπη και το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα.
«Μετά το σοβαρό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, υπάρχει και πάλι κλίμα κρίσης στην Ελλάδα. Όμως οι άνθρωποι δεν διαμαρτύρονται μονάχα για το ξεπερασμένο σιδηροδρομικό σύστημα – πολλά περισσότερα είναι σάπια στο κράτος. Και αυτό αντιδρά με τρόπο αυταρχικό […] Πολλοί στη χώρα αισθάνονται πως το δυστύχημα δεν ήταν μία ατυχία, αλλά ένα έγκλημα και οι λεπτομέρειες που έρχονται σταδιακά στο φως για την καταστροφή συνάδουν με αυτήν την ανάγνωση, όπως η ανυπαρξία λειτουργικού συστήματος καθοδήγησης και ηλεκτρονικών συστημάτων που να μπορούν να αποσοβήσουν ή έστω να προειδοποιήσουν για μία επικείμενη σύγκρουση. Η Ε.Ε. επέμενε εδώ και πάνω από 20 χρόνια να εγκατασταθεί στην Ελλάδα ένα τέτοιο σύστημα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά υπό διάφορες κυβερνήσεις -αριστερές και δεξιές- δεν ολοκληρώθηκε ποτέ».
Για τις μαζικές διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας, το γερμανικό δίκτυο σχολιάζει πως «υπάρχει ένα κλίμα αντίστοιχο με αυτό που υπήρχε κατά την περίοδο της κρίσης μεταξύ 2010 – 2018 και το οποίο δεν αφορά πλέον μόνο τους νεκρούς των Τεμπών. Αντιθέτως, τα αίτια είναι ποικίλα: αύξηση των τιμών στα ενοίκια και την ηλεκτρική ενέργεια, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και μια ολοένα και πιο αυταρχική κυβέρνηση. Και η αίσθηση πως, με πραγματική δουλειά, μπορεί κανείς στην καλύτερη περίπτωση να βγάζει τα προς το ζην […] Ακόμη, την Τετάρτη, η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ στο κοινοβούλιο ενέκρινε νέα δέσμη νομοθετικών μέτρων, που επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την ιδιωτικοποίηση των έργων ύδρευσης, παρ’ ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας το είχε κηρύξει προηγουμένωςαντισυνταγματικό. Για τη δικηγόρο Κατερίνα Γεωργιάδου, αυτή η συμπεριφορά είναι ένα σημάδι ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται ολοένα λιγότερο για το κράτος δικαίου».
Απελπισία και αγανάκτηση εκφράζουν οι νέοι
Στο δημοσίευμα της SZ φιλοξενούνται και απόψεις πολιτών της Θεσσαλονίκης, μεταξύ αυτών και φοιτητών: «Ο Νίκος Μουτσίδης, φοιτητής οικονομικών 21 ετών, κάνει αργή πρόοδο στις σπουδές του και του λείπουν πάντα οι διαλέξεις επειδή είναι αναγκασμένος να εργάζεται σε πιτσαρία. Και όμως έχει ανοιχτό λογαριασμό ρεύματος 260 ευρώ, τον οποίο δεν ξέρει πώς να πληρώσει […] Η Αθηνά Αμαρατίδη, φοιτήτρια ψυχολογίας, βλέπει επίσης παντού εμπόδια στην Ελλάδα. Τον προηγούμενο χρόνο δούλευε σε φούρνο σε παραθεριστικό θέρετρο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, επτά ημέρες την εβδομάδα, οκτώ έως δέκα ώρες η καθεμία, για ένα μηνιάτικο των 900 ευρώ».
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η εφημερίδα του Μονάχου καταλήγει πως «την Τετάρτη απάντησε σε ερωτήσεις νέων για το δυστύχημα σε ένα talk show και με την εμφάνιση του, όπου κυριάρχησαν τα κλισέ, πυροδότησε ακόμη περισσότερες αντιδράσεις. Για την Αθηνά Αμαρατίδη, οι εκλογές δεν είναι τόσο σημαντικές ούτως ή άλλως, καθώς δεν θα ψηφίσει κανένα από τα μεγάλα κόμματα. Το δυστύχημα στα Τέμπη ενίσχυσε τελικά μία απόφαση που ωρίμαζε μέσα της εδώ και καιρό: να φύγει από την Ελλάδα, να κάνει το μεταπτυχιακό της αλλού και μετά να εργαστεί εκεί. Σε ποιον τομέα ακριβώς, δεν ξέρει ακόμη, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές για εκείνη: οι συνθήκες μπορούν μονάχα να γίνουν καλύτερες».
Πηγή: Deutsche Welle/Γιώργος Πασσάς
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.05.2025 | 10:26
Πανελλήνιες 2025: Αυτά είναι τα θέματα που «έπεσαν» στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία - ΕΛΛΑΔΑ | 30.05.2025 | 09:53
Σχεδόν ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα απειλείται με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 30.05.2025 | 09:47
Επίδομα θέρμανσης: Τι ώρα πληρώνεται σήμερα η δεύτερη δόση στους δικαιούχους - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.05.2025 | 09:46
Καταγγελίες-φωτιά από τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ για την κατάσταση στον Οργανισμό - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 30.05.2025 | 09:38
«Η σημαία μας δεν είναι πατσαβούρα»: Σκληρή απάντηση στους χαρακτηρισμούς Πορτοσάλτε - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 30.05.2025 | 09:20
Απόπειρα ληστείας σε τράπεζα στους Σοφάδες (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 30.05.2025 | 09:14
Η Πεζούλα Καρδίτσας στις περιοχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής στη χώρα την Πέμπτη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.05.2025 | 09:09
Καιρός: Προ των πυλών έντονη κακοκαιρία – Προειδοποίηση Μαρουσάκη για επικίνδυνα φαινόμενα
- ΛΑΡΙΣΑ | 29.05.2025 | 08:09
Ξεκινά η βελτίωση παράκαμψης της Λάρισας,έργο κομβικής σημασίας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.05.2025 | 22:28
Τραγωδία στην Καλαμπάκα: Αυτοκίνητο «καβάλησε» αυτοκίνητο - Ένας νεκρός (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.05.2025 | 16:04
Σωκράτης Φάμελλος από Λάρισα: «Η Θεσσαλία τιμωρείται δύο φορές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη» (ΦΩΤΟ+video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 29.05.2025 | 19:21
Καραλαριώτου, Γιακουβής: Η προσφυγή των Αιτωλοκαρνάνων στο ΣτΕ κρίνει την επιβίωση της Θεσσαλίας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.05.2025 | 12:59
Συνεχίζεται η κατεδάφιση των κτιρίων μπροστά από το αρχαίο θέατρο Λάρισας (ΦΩΤΟ+video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.05.2025 | 11:49
Συνδεδεμένες ενισχύσεις: 19,2 €-στρ. για κτηνοτροφικά ψυχανθή, 52,9 € για σόγια, 44,43 € στα μήλα - ΛΑΡΙΣΑ | 29.05.2025 | 20:52
Φάμελλος από Λάρισα: «O ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη δημοκρατική και προοδευτική διέξοδο της χώρας» (ΦΩΤΟ+video) - ΒΟΛΟΣ | 29.05.2025 | 13:10
Αναβίωσε το έθιμο του Αγιασμού των Αλόγων στα Καλά Νερά (ΦΩΤΟ+video)