ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Ο δεκάλογος του σωστού ψησίματος για την Τσικνοπέμπτη
FOOD
Σε λίγες ώρες όλη η Ελλάδα θα… τσικνίζει. Η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα των κρεατοφάγων και καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Αλλά το μυστικό, εκτός από το καλό κρέας είναι και το πώς θα ψηθεί αυτό.
Δέκα συμβουλές για καλό ψήσιμο δίνουν οι ειδικοί:
Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να διαλέξεις από τον χασάπη το σωστό κρέας. Το καλύτερο μέρος του ζώου είναι οι σπαλομπριζόλες οι κόντρα το T bone και ο βασιλιάς Ribeye.
H σπαλομπριζόλα είναι τα 5-6 πρώτα κομμάτια από τη ράχη του μοσχαριού, πηγαίνοντας προς τα πίσω έρχονται οι μπριζόλες και μετά οι κόντρα μπριζόλες με καλύτερο κομμάτι τα T Bone που είναι οι μπριζόλες που περιλαμβάνουν και το φιλέτο.
Το Ribeye είναι το κομμάτι της σπαλομπριζόλας χωρίς το κόκκαλο το καλύτερο κρέας το οποίο και θα βρείτε σε προσιτές τιμές.
Το πόσο ποιοτικό είναι ένα κρέας εξαρτάται από το ενδομυϊκό λίπος που έχει. Όσο περισσότερο μοιάζει με μάρμαρο τόσο ακριβότερο είναι, σύμφωνα με το gourmed.gr
Το δεύτερο μυστικό αφορά πάλι τον χασάπη και είναι το σωστό σίτεμα. Ο χασάπης δηλαδή θα πρέπει να αφήσει το κρέας στο ψυγείο του από τρεις έως οκτώ εβδομάδες χωρίς υγρασία και σκουρόχρωμο, μαλακό με πλούσια γεύση.
Πολλές φορές συνηθίζουμε να βάζουμε στο κρέας μαρινάδα προκειμένου να αποκτήσει γεύση, αν όμως το παρακάνουμε, τα αποτελέσματα είναι δυσάρεστα.
Φτάνουμε δηλαδή στο σημείο να τρώμε κάτι σαν κρέας και όχι κρέας.
Το τρίτο μυστικό είναι το κρέας να έχει τη σωστή θερμοκρασία πριν το ψήσεις. Θα πρέπει δηλαδή να το έχεις βγάλει από το ψυγείο δύο ώρες πριν ώστε να έρθει σε έντονη θερμοκρασία δωματίου.
Με αυτό τον τρόπο το κρέας θα ψηθεί και δεν θα χάσει τους χυμούς του.
Το τέταρτο μυστικό είναι να στεγνώσουμε το κρέας με χαρτί κουζίνας ώστε να μην έχει καθόλου υγρασία. Εδώ θα πρέπει να σας τονίσουμε πως δεν πρέπει να το αλατίσετε γιατί έτσι θα σκληρύνει.
Το πέμπτο μυστικό βρίσκεται στη θερμοκρασία. Το κρέας θα πρέπει να ψηθεί στους 160 βαθμούς Κελσίου. Αν το ψήσεις στο τηγάνι βάλε μία κουταλιά λάδι.
Αν πάλι το θες στα κάρβουνα, βάλε τη σχάρα αρκετή ώρα να κάψει και χαμηλά.
Το κρέας πρέπει να ψηθεί σε υψηλή θερμοκρασία έτσι ώστε να δημιουργηθεί κρούστα και να διατηρήσει τους χυμούς του.
Το έκτο μυστικό βρίσκεται στο γύρισμα. Θα πρέπει λοιπόν να είναι πάνω από το τηγάνι ή τη σχάρα και να γυρνάς το κρέας κάθε δύο με τρία λεπτά ώστε να ψηθεί.
Γυρίζοντας το κρέας το βοηθάμε να μην χάσει το εσωτερικό του λίπος.
Το έβδομο μυστικό είναι ο χρόνος που θα μείνει στη φωτιά το κρέας. Ιδανικά το κρέας πρέπει να τρώγεται ψημένο μέτρια έτσι δεν χάνει τα υγρά του, τη γεύση του και δεν σκληραίνει.
Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιείς στο μαγείρεμα θερμόμετρο. Μόνο έτσι θα είσαι σίγουρος.
Το όγδοο μυστικό είναι να μην καταναλώσεις αμέσως το κρέας αλλά να το αφήσεις λίγο να ξεκουραστεί. Άστο πέντε- έξι λεπτά μετά το ψήσιμο μέσα στο αλουμινόχαρτο. Έτσι θα γίνει ζουμερό και πεντανόστιμο.
Το ένατο μυστικό είναι να προσέξεις πώς να το κόψεις. Αυτό πρέπει να γίνει καθένα προς τις ίνες.
Έτσι θα έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις.
Τέλος το δέκατο μυστικό είναι στο σερβίρισμα. Θα πρέπει να το συνοδεύσεις με λεμόνι ή όποιο άλλο μυρωδικό θέλεις όμως δεν πρέπει να το παρακάνεις.
Πηγή: in.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 28.04.2024 | 23:20
Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας μετά τις πολλές ταυτόχρονες φωτιές - ΕΛΛΑΔΑ | 28.04.2024 | 23:17
Κλειστή η Αθηνών-Λαμίας από εκτροπή νταλίκας στον Άγιο Κωνσταντίνο - ΛΑΡΙΣΑ | 28.04.2024 | 20:33
Λάρισα: Βρέθηκαν νέα ηχητικά αρχεία της τραγωδίας των Τεμπών – Δεν είχαν παραδοθεί στην Αστυνομία - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.04.2024 | 20:15
Στο Δημαρχείο Τρικκαίων ο Κωστής Χατζηδάκης - ΕΛΛΑΔΑ | 28.04.2024 | 20:13
Γιάννης Καλλιάνος: Τι του απαντούν οι εργαζόμενοι στο «Αττικόν» - ΛΑΡΙΣΑ | 28.04.2024 | 20:08
Τίμησαν τους αγωνιστές που εκτέλεσαν οι ναζί στους Αγίους Αναργύρους του δήμου Κιλελέρ - ΛΑΡΙΣΑ | 28.04.2024 | 20:03
Β. Κόκκαλης: Σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το μπάζωμα στον τόπο του δυστυχήματος των Τεμπών - ΔΙΕΘΝΗ | 28.04.2024 | 19:52
Τρομάζει ο Μακρόν: Προτείνει τη χρήση γαλλικών πυρηνικών έναντι των απειλών της Ρωσίας
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.04.2024 | 19:45
Με αποκλεισμούς από ενισχύσεις 270 εκατ. και οριζόντιο ψαλίδι αρχίζουν τη Δευτέρα πληρωμές eco-schemes και συνδεδεμένων - ΛΑΡΙΣΑ | 28.04.2024 | 11:15
Κοσμοσυρροή στους ιερούς ναούς της Λάρισας- εξαφανίστηκαν τα βάγια! (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.04.2024 | 10:53
Δύο Λαρισαίες έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 28.04.2024 | 20:33
Λάρισα: Βρέθηκαν νέα ηχητικά αρχεία της τραγωδίας των Τεμπών – Δεν είχαν παραδοθεί στην Αστυνομία - ΛΑΡΙΣΑ | 28.04.2024 | 12:23
Μεγάλη συμμετοχή δρομέων και απόλυτη επιτυχία για 6ο Ορεινό Αγώνα «Μαραθώνιος Κισσάβου» (ΦΩΤΟ +video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.04.2024 | 11:21
Θλίψη στην Καρδίτσα; Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών η Ρίτα Μπούρη - ΛΑΡΙΣΑ | 28.04.2024 | 10:08
Με κατάνυξη πλήθος πιστών στον Άγιο Αχίλλιο για τη λειτουργία των Βαΐων (ΦΩΤΟ +video) - ΔΙΕΘΝΗ | 28.04.2024 | 19:52
Τρομάζει ο Μακρόν: Προτείνει τη χρήση γαλλικών πυρηνικών έναντι των απειλών της Ρωσίας