ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Ο δεκάλογος του σωστού ψησίματος για την Τσικνοπέμπτη
FOOD
Σε λίγες ώρες όλη η Ελλάδα θα… τσικνίζει. Η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα των κρεατοφάγων και καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Αλλά το μυστικό, εκτός από το καλό κρέας είναι και το πώς θα ψηθεί αυτό.
Δέκα συμβουλές για καλό ψήσιμο δίνουν οι ειδικοί:
Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να διαλέξεις από τον χασάπη το σωστό κρέας. Το καλύτερο μέρος του ζώου είναι οι σπαλομπριζόλες οι κόντρα το T bone και ο βασιλιάς Ribeye.
H σπαλομπριζόλα είναι τα 5-6 πρώτα κομμάτια από τη ράχη του μοσχαριού, πηγαίνοντας προς τα πίσω έρχονται οι μπριζόλες και μετά οι κόντρα μπριζόλες με καλύτερο κομμάτι τα T Bone που είναι οι μπριζόλες που περιλαμβάνουν και το φιλέτο.
Το Ribeye είναι το κομμάτι της σπαλομπριζόλας χωρίς το κόκκαλο το καλύτερο κρέας το οποίο και θα βρείτε σε προσιτές τιμές.
Το πόσο ποιοτικό είναι ένα κρέας εξαρτάται από το ενδομυϊκό λίπος που έχει. Όσο περισσότερο μοιάζει με μάρμαρο τόσο ακριβότερο είναι, σύμφωνα με το gourmed.gr
Το δεύτερο μυστικό αφορά πάλι τον χασάπη και είναι το σωστό σίτεμα. Ο χασάπης δηλαδή θα πρέπει να αφήσει το κρέας στο ψυγείο του από τρεις έως οκτώ εβδομάδες χωρίς υγρασία και σκουρόχρωμο, μαλακό με πλούσια γεύση.
Πολλές φορές συνηθίζουμε να βάζουμε στο κρέας μαρινάδα προκειμένου να αποκτήσει γεύση, αν όμως το παρακάνουμε, τα αποτελέσματα είναι δυσάρεστα.
Φτάνουμε δηλαδή στο σημείο να τρώμε κάτι σαν κρέας και όχι κρέας.
Το τρίτο μυστικό είναι το κρέας να έχει τη σωστή θερμοκρασία πριν το ψήσεις. Θα πρέπει δηλαδή να το έχεις βγάλει από το ψυγείο δύο ώρες πριν ώστε να έρθει σε έντονη θερμοκρασία δωματίου.
Με αυτό τον τρόπο το κρέας θα ψηθεί και δεν θα χάσει τους χυμούς του.
Το τέταρτο μυστικό είναι να στεγνώσουμε το κρέας με χαρτί κουζίνας ώστε να μην έχει καθόλου υγρασία. Εδώ θα πρέπει να σας τονίσουμε πως δεν πρέπει να το αλατίσετε γιατί έτσι θα σκληρύνει.
Το πέμπτο μυστικό βρίσκεται στη θερμοκρασία. Το κρέας θα πρέπει να ψηθεί στους 160 βαθμούς Κελσίου. Αν το ψήσεις στο τηγάνι βάλε μία κουταλιά λάδι.
Αν πάλι το θες στα κάρβουνα, βάλε τη σχάρα αρκετή ώρα να κάψει και χαμηλά.
Το κρέας πρέπει να ψηθεί σε υψηλή θερμοκρασία έτσι ώστε να δημιουργηθεί κρούστα και να διατηρήσει τους χυμούς του.
Το έκτο μυστικό βρίσκεται στο γύρισμα. Θα πρέπει λοιπόν να είναι πάνω από το τηγάνι ή τη σχάρα και να γυρνάς το κρέας κάθε δύο με τρία λεπτά ώστε να ψηθεί.
Γυρίζοντας το κρέας το βοηθάμε να μην χάσει το εσωτερικό του λίπος.
Το έβδομο μυστικό είναι ο χρόνος που θα μείνει στη φωτιά το κρέας. Ιδανικά το κρέας πρέπει να τρώγεται ψημένο μέτρια έτσι δεν χάνει τα υγρά του, τη γεύση του και δεν σκληραίνει.
Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιείς στο μαγείρεμα θερμόμετρο. Μόνο έτσι θα είσαι σίγουρος.
Το όγδοο μυστικό είναι να μην καταναλώσεις αμέσως το κρέας αλλά να το αφήσεις λίγο να ξεκουραστεί. Άστο πέντε- έξι λεπτά μετά το ψήσιμο μέσα στο αλουμινόχαρτο. Έτσι θα γίνει ζουμερό και πεντανόστιμο.
Το ένατο μυστικό είναι να προσέξεις πώς να το κόψεις. Αυτό πρέπει να γίνει καθένα προς τις ίνες.
Έτσι θα έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις.
Τέλος το δέκατο μυστικό είναι στο σερβίρισμα. Θα πρέπει να το συνοδεύσεις με λεμόνι ή όποιο άλλο μυρωδικό θέλεις όμως δεν πρέπει να το παρακάνεις.
Πηγή: in.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.05.2024 | 11:01
«Ουρές» πιστών στον Άγιο Αχίλλιο για την πανηγυρική θεία λειτουργία (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2024 | 10:42
Σοκ στην Αμπελώνα: Ηλικιωμένη βρέθηκε απαγχονισμένη - ΒΟΛΟΣ | 15.05.2024 | 10:29
Πρωτοφανής φραστική επίθεση από τη δημοτική σύμβουλο Φ. Κοκκινάκη εναντίον Ριζόπουλου (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.05.2024 | 10:09
ΕΛΓΑ: Σε διαβούλευση ο νέος κανονισμός – Οι πιο σημαντικές αλλαγές - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2024 | 09:34
Νηστικοί οι πλημμυροπαθείς του Κουτσόχερου! Κανονικά η διανομή φαγητού στους 400 πρόσφυγες - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2024 | 09:30
Η Λάρισα τιμά σήμερα τον πολιούχο της Άγιο Αχίλλιο (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.05.2024 | 23:14
Κυβέρνηση Κρητών; - ΒΟΛΟΣ | 14.05.2024 | 22:36
Βασ. Σπανάκης: “Η ΝΔ εξασφαλίζει την ισχυρή φωνή της Ελλάδας στην Ε.Ε.”
- ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2024 | 11:51
Λίγα τα κεράσια στη Λαϊκή στο σταθμό στη Λάρισα, λίγες και οι αγορές από τον κόσμο λόγω ακρίβειας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2024 | 00:29
Βόλτα στο κέντρο της Λάρισας , παρουσία στο βιβλίο για το Μητροπάνο και χαλαρό ποτό για Στέφανο Κασσελάκη (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2024 | 21:26
Δείτε εικόνες από την κοσμοσυρροή στον Αγιο Αχίλλιο για τον μέγα Εσπερινό (ΦΩΤΟ) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 14.05.2024 | 17:18
Χωρίς κόσμο τελικά ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος στο πανθεσσαλικό στον Βόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2024 | 21:04
Πλήθος πιστών στον μεγα αρχιερατικό εσπερινό για τον πολιούχο Άγιο Αχίλλειο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2024 | 18:52
Πρύτανης Γεωπονικής Καραμάνος: Δραματικές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις αροτραίες καλλιέργειες της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2024 | 09:44
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από την ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 14.05.2024 | 10:05
Βαμβάκι Λίγες ευκαιρίες για σύσπορο στα 60 λεπτά, προπωλήσεις έγκαιρα για διασπορά ρίσκου