ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Ο δεκάλογος του σωστού ψησίματος για την Τσικνοπέμπτη
FOOD
Σε λίγες ώρες όλη η Ελλάδα θα… τσικνίζει. Η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα των κρεατοφάγων και καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Αλλά το μυστικό, εκτός από το καλό κρέας είναι και το πώς θα ψηθεί αυτό.
Δέκα συμβουλές για καλό ψήσιμο δίνουν οι ειδικοί:
Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να διαλέξεις από τον χασάπη το σωστό κρέας. Το καλύτερο μέρος του ζώου είναι οι σπαλομπριζόλες οι κόντρα το T bone και ο βασιλιάς Ribeye.
H σπαλομπριζόλα είναι τα 5-6 πρώτα κομμάτια από τη ράχη του μοσχαριού, πηγαίνοντας προς τα πίσω έρχονται οι μπριζόλες και μετά οι κόντρα μπριζόλες με καλύτερο κομμάτι τα T Bone που είναι οι μπριζόλες που περιλαμβάνουν και το φιλέτο.
Το Ribeye είναι το κομμάτι της σπαλομπριζόλας χωρίς το κόκκαλο το καλύτερο κρέας το οποίο και θα βρείτε σε προσιτές τιμές.
Το πόσο ποιοτικό είναι ένα κρέας εξαρτάται από το ενδομυϊκό λίπος που έχει. Όσο περισσότερο μοιάζει με μάρμαρο τόσο ακριβότερο είναι, σύμφωνα με το gourmed.gr
Το δεύτερο μυστικό αφορά πάλι τον χασάπη και είναι το σωστό σίτεμα. Ο χασάπης δηλαδή θα πρέπει να αφήσει το κρέας στο ψυγείο του από τρεις έως οκτώ εβδομάδες χωρίς υγρασία και σκουρόχρωμο, μαλακό με πλούσια γεύση.
Πολλές φορές συνηθίζουμε να βάζουμε στο κρέας μαρινάδα προκειμένου να αποκτήσει γεύση, αν όμως το παρακάνουμε, τα αποτελέσματα είναι δυσάρεστα.
Φτάνουμε δηλαδή στο σημείο να τρώμε κάτι σαν κρέας και όχι κρέας.
Το τρίτο μυστικό είναι το κρέας να έχει τη σωστή θερμοκρασία πριν το ψήσεις. Θα πρέπει δηλαδή να το έχεις βγάλει από το ψυγείο δύο ώρες πριν ώστε να έρθει σε έντονη θερμοκρασία δωματίου.
Με αυτό τον τρόπο το κρέας θα ψηθεί και δεν θα χάσει τους χυμούς του.
Το τέταρτο μυστικό είναι να στεγνώσουμε το κρέας με χαρτί κουζίνας ώστε να μην έχει καθόλου υγρασία. Εδώ θα πρέπει να σας τονίσουμε πως δεν πρέπει να το αλατίσετε γιατί έτσι θα σκληρύνει.
Το πέμπτο μυστικό βρίσκεται στη θερμοκρασία. Το κρέας θα πρέπει να ψηθεί στους 160 βαθμούς Κελσίου. Αν το ψήσεις στο τηγάνι βάλε μία κουταλιά λάδι.
Αν πάλι το θες στα κάρβουνα, βάλε τη σχάρα αρκετή ώρα να κάψει και χαμηλά.
Το κρέας πρέπει να ψηθεί σε υψηλή θερμοκρασία έτσι ώστε να δημιουργηθεί κρούστα και να διατηρήσει τους χυμούς του.
Το έκτο μυστικό βρίσκεται στο γύρισμα. Θα πρέπει λοιπόν να είναι πάνω από το τηγάνι ή τη σχάρα και να γυρνάς το κρέας κάθε δύο με τρία λεπτά ώστε να ψηθεί.
Γυρίζοντας το κρέας το βοηθάμε να μην χάσει το εσωτερικό του λίπος.
Το έβδομο μυστικό είναι ο χρόνος που θα μείνει στη φωτιά το κρέας. Ιδανικά το κρέας πρέπει να τρώγεται ψημένο μέτρια έτσι δεν χάνει τα υγρά του, τη γεύση του και δεν σκληραίνει.
Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιείς στο μαγείρεμα θερμόμετρο. Μόνο έτσι θα είσαι σίγουρος.
Το όγδοο μυστικό είναι να μην καταναλώσεις αμέσως το κρέας αλλά να το αφήσεις λίγο να ξεκουραστεί. Άστο πέντε- έξι λεπτά μετά το ψήσιμο μέσα στο αλουμινόχαρτο. Έτσι θα γίνει ζουμερό και πεντανόστιμο.
Το ένατο μυστικό είναι να προσέξεις πώς να το κόψεις. Αυτό πρέπει να γίνει καθένα προς τις ίνες.
Έτσι θα έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις.
Τέλος το δέκατο μυστικό είναι στο σερβίρισμα. Θα πρέπει να το συνοδεύσεις με λεμόνι ή όποιο άλλο μυρωδικό θέλεις όμως δεν πρέπει να το παρακάνεις.
Πηγή: in.gr
- ΔΙΕΘΝΗ | 10.06.2024 | 13:37
Ασιατική φυλή ανέπτυξε γονίδιο για να κολυμπάει κάτω από το νερό για 5 ώρες την ημέρα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.06.2024 | 13:05
2025 Καρδιτσιώτες επέλεξαν την επιστολική ψήφο-τι ψήφισαν - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 10.06.2024 | 12:59
Όταν ψηφίζουμε αυτούς που ...γνωρίζουμε και όχι αυτούς που γνωρίζουν-Μια πικρή ιστορία γεμάτη ήττες στην Ευρώπη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.06.2024 | 12:44
Στη διάθεση των πολιτών κλιματιζόμενες αίθουσες της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε όλους τους νομούς - ΕΛΛΑΔΑ | 10.06.2024 | 12:30
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Πορτοκαλί συναγερμός για τον επικείμενο καύσωνα-καμίνι η Θεσσαλία - ΤΡΙΚΑΛΑ | 10.06.2024 | 12:22
Βατερλώ για τη ΝΔ στο Καστράκι από όπου κατάγονταν τα τρία αδικοχαμένα κορίτσια στα Τέμπη - ΒΟΛΟΣ | 10.06.2024 | 12:01
Ψήφο διαμαρτυρίας «έβγαλε» η κάλπη στη Μαγνησία- η ΝΔ το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στη Θεσσαλία και δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΡΙΣΑ | 10.06.2024 | 11:33
Δεύτερο κόμμα το ΚΚΕ στην Αγιά του Μαρούδα, δεύτερη η Πλεύση Ελευθερίας στα Φάρσαλα του Αλειφτήρα
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.06.2024 | 08:33
Το ηχηρό «κανόνι» στα λιπάσματα που τρόμαξε πιο πολύ τις τράπεζες - ΛΑΡΙΣΑ | 09.06.2024 | 12:05
Άγριος καυγάς γειτόνων στα παράλια Λάρισας-Στο νοσοκομείο 47χρονος, συνελήφθη 60χρονη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.06.2024 | 09:47
Πως πήγαν οι Θεσσαλοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές (σταυροί προτίμησης)- Ο Μπλιούμης, ο Ρίζος, ο Αλειφτήρας και ο.. Σαχινίδης - ΛΑΡΙΣΑ | 09.06.2024 | 08:23
Καταγγελία Συμπαράταξης: Σε απομόνωση ολόκληρη συνοικία με την ακύρωση διάνοιξης της Τσιόγκα - ΛΑΡΙΣΑ | 09.06.2024 | 09:11
Επτά Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 09.06.2024 | 12:39
Ση συνοικία Αβέρωφ ψήφισε ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας- να αναδεχτούν τα θέματα της Θεσσαλίας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.06.2024 | 08:15
Στους 38 χθες ο υδράργυρος στα Τρίκαλα, 37 στα Πλατανούλια (πίνακας)- έρχεται εβδομάδα κόλαση στη Θεσσαλία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.06.2024 | 17:51
Η Θεσσαλία έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές σε όλη τη χώρα!-28,7% έναντι 26,1% του μέσου όρου