ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Ο δεκάλογος του σωστού ψησίματος για την Τσικνοπέμπτη
FOOD
Σε λίγες ώρες όλη η Ελλάδα θα… τσικνίζει. Η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα των κρεατοφάγων και καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Αλλά το μυστικό, εκτός από το καλό κρέας είναι και το πώς θα ψηθεί αυτό.
Δέκα συμβουλές για καλό ψήσιμο δίνουν οι ειδικοί:
Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να διαλέξεις από τον χασάπη το σωστό κρέας. Το καλύτερο μέρος του ζώου είναι οι σπαλομπριζόλες οι κόντρα το T bone και ο βασιλιάς Ribeye.
H σπαλομπριζόλα είναι τα 5-6 πρώτα κομμάτια από τη ράχη του μοσχαριού, πηγαίνοντας προς τα πίσω έρχονται οι μπριζόλες και μετά οι κόντρα μπριζόλες με καλύτερο κομμάτι τα T Bone που είναι οι μπριζόλες που περιλαμβάνουν και το φιλέτο.
Το Ribeye είναι το κομμάτι της σπαλομπριζόλας χωρίς το κόκκαλο το καλύτερο κρέας το οποίο και θα βρείτε σε προσιτές τιμές.
Το πόσο ποιοτικό είναι ένα κρέας εξαρτάται από το ενδομυϊκό λίπος που έχει. Όσο περισσότερο μοιάζει με μάρμαρο τόσο ακριβότερο είναι, σύμφωνα με το gourmed.gr
Το δεύτερο μυστικό αφορά πάλι τον χασάπη και είναι το σωστό σίτεμα. Ο χασάπης δηλαδή θα πρέπει να αφήσει το κρέας στο ψυγείο του από τρεις έως οκτώ εβδομάδες χωρίς υγρασία και σκουρόχρωμο, μαλακό με πλούσια γεύση.
Πολλές φορές συνηθίζουμε να βάζουμε στο κρέας μαρινάδα προκειμένου να αποκτήσει γεύση, αν όμως το παρακάνουμε, τα αποτελέσματα είναι δυσάρεστα.
Φτάνουμε δηλαδή στο σημείο να τρώμε κάτι σαν κρέας και όχι κρέας.
Το τρίτο μυστικό είναι το κρέας να έχει τη σωστή θερμοκρασία πριν το ψήσεις. Θα πρέπει δηλαδή να το έχεις βγάλει από το ψυγείο δύο ώρες πριν ώστε να έρθει σε έντονη θερμοκρασία δωματίου.
Με αυτό τον τρόπο το κρέας θα ψηθεί και δεν θα χάσει τους χυμούς του.
Το τέταρτο μυστικό είναι να στεγνώσουμε το κρέας με χαρτί κουζίνας ώστε να μην έχει καθόλου υγρασία. Εδώ θα πρέπει να σας τονίσουμε πως δεν πρέπει να το αλατίσετε γιατί έτσι θα σκληρύνει.
Το πέμπτο μυστικό βρίσκεται στη θερμοκρασία. Το κρέας θα πρέπει να ψηθεί στους 160 βαθμούς Κελσίου. Αν το ψήσεις στο τηγάνι βάλε μία κουταλιά λάδι.
Αν πάλι το θες στα κάρβουνα, βάλε τη σχάρα αρκετή ώρα να κάψει και χαμηλά.
Το κρέας πρέπει να ψηθεί σε υψηλή θερμοκρασία έτσι ώστε να δημιουργηθεί κρούστα και να διατηρήσει τους χυμούς του.
Το έκτο μυστικό βρίσκεται στο γύρισμα. Θα πρέπει λοιπόν να είναι πάνω από το τηγάνι ή τη σχάρα και να γυρνάς το κρέας κάθε δύο με τρία λεπτά ώστε να ψηθεί.
Γυρίζοντας το κρέας το βοηθάμε να μην χάσει το εσωτερικό του λίπος.
Το έβδομο μυστικό είναι ο χρόνος που θα μείνει στη φωτιά το κρέας. Ιδανικά το κρέας πρέπει να τρώγεται ψημένο μέτρια έτσι δεν χάνει τα υγρά του, τη γεύση του και δεν σκληραίνει.
Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιείς στο μαγείρεμα θερμόμετρο. Μόνο έτσι θα είσαι σίγουρος.
Το όγδοο μυστικό είναι να μην καταναλώσεις αμέσως το κρέας αλλά να το αφήσεις λίγο να ξεκουραστεί. Άστο πέντε- έξι λεπτά μετά το ψήσιμο μέσα στο αλουμινόχαρτο. Έτσι θα γίνει ζουμερό και πεντανόστιμο.
Το ένατο μυστικό είναι να προσέξεις πώς να το κόψεις. Αυτό πρέπει να γίνει καθένα προς τις ίνες.
Έτσι θα έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις.
Τέλος το δέκατο μυστικό είναι στο σερβίρισμα. Θα πρέπει να το συνοδεύσεις με λεμόνι ή όποιο άλλο μυρωδικό θέλεις όμως δεν πρέπει να το παρακάνεις.
Πηγή: in.gr
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 28.03.2024 | 15:11
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Πράσινο Κίνημα ο Αλέξης Γεωργούλης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.03.2024 | 14:12
Με βίαζε σε ξενοδοχείο του Βόλου από τα 12 μου χρόνια»: Συγκλονίζει και καταγγέλει γαιοκτήμονα της Λάρισας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.03.2024 | 13:24
Δήλωση Δημάρχου Λαρισαίων Θανάση Μαμάκου για τα χθεσινά γεγονότα στο ΔΩΛ (video και από επεισόδια) - ΒΟΛΟΣ | 28.03.2024 | 13:13
Σε Πλατανιά - Μηλίνα ο Αλ.Μεϊκόπουλος:«Σταμάτησε ο χρόνος στον Σεπτέμβριο.Καμία αποκατάσταση σε υποδομές» - ΛΑΡΙΣΑ | 28.03.2024 | 11:27
Θα εμποδίσουν με τρακτερ την εκδήλωση στο Κιλελέρ την Κυριακή οι αγρότες της Λάρισας (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.03.2024 | 11:00
Η ακρίβεια γονατίζει τους συνταξιούχους της Λάρισας τόνισαν στην ετήσια συνέλευσή τους (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.03.2024 | 10:45
Πέντε Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.03.2024 | 10:42
Ευθύμης Λέκκας: Αστεία όσα προτείνονται για Κάρλα -πυρά κατά Κουρέτα ότι αποφασίζει σε «κλειστό κύκλο» επιστημόνων
- ΛΑΡΙΣΑ | 27.03.2024 | 09:49
Τέμπη: Απειλούν τον σταθμάρχη στο Παλαιοφάρσαλο - Του βάζουν το τραγούδι «οι μάγκες δεν υπάρχουν πια, τους πάτησε το τρένο» - ΒΟΛΟΣ | 27.03.2024 | 09:18
Βόλος: Στρατιωτικός επέμενε να σταθεί όρθιος στην παρέλαση ο φαντάρος που λιποθυμούσε – Σοβαρή καταγγελία γιατρών - ΛΑΡΙΣΑ | 28.03.2024 | 11:27
Θα εμποδίσουν με τρακτερ την εκδήλωση στο Κιλελέρ την Κυριακή οι αγρότες της Λάρισας (ΦΩΤΟ+video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 27.03.2024 | 14:34
Θλίψη στην Καρδίτσα για το θάνατο 56χρονου - ΕΛΛΑΔΑ | 27.03.2024 | 18:41
Εξοργιστικό βίντεο – Λύκος τρέχει πανικόβλητος να σωθεί από… νεαρούς που τον καταδιώκουν με αυτοκίνητο - ΒΟΛΟΣ | 27.03.2024 | 14:20
Τροχαίο με σοβαρό τραυματισμό στο Βόλο στην περιοχή της Νεάπολης- τζιπ σφηνώθηκε σε δέντρο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 27.03.2024 | 20:42
Aντιμέτωποι με τα ΜΑΤ διαδηλωτές έξω από το Ωδείο στη συναυλία χορωδίας της στρατιωτικής ακαδημίας των ΗΠΑ (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 27.03.2024 | 18:15
Δύο τροχαία στη Λάρισα: στη Φαρσάλων τραυματίστηκε οδηγός μοτοσικλέτας και στο δρόμο προς Νίκαια οδηγός ΙΧ