ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Ο δεκάλογος του σωστού ψησίματος για την Τσικνοπέμπτη
FOOD

Σε λίγες ώρες όλη η Ελλάδα θα… τσικνίζει. Η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα των κρεατοφάγων και καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Αλλά το μυστικό, εκτός από το καλό κρέας είναι και το πώς θα ψηθεί αυτό.
Δέκα συμβουλές για καλό ψήσιμο δίνουν οι ειδικοί:
Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να διαλέξεις από τον χασάπη το σωστό κρέας. Το καλύτερο μέρος του ζώου είναι οι σπαλομπριζόλες οι κόντρα το T bone και ο βασιλιάς Ribeye.
H σπαλομπριζόλα είναι τα 5-6 πρώτα κομμάτια από τη ράχη του μοσχαριού, πηγαίνοντας προς τα πίσω έρχονται οι μπριζόλες και μετά οι κόντρα μπριζόλες με καλύτερο κομμάτι τα T Bone που είναι οι μπριζόλες που περιλαμβάνουν και το φιλέτο.
Το Ribeye είναι το κομμάτι της σπαλομπριζόλας χωρίς το κόκκαλο το καλύτερο κρέας το οποίο και θα βρείτε σε προσιτές τιμές.
Το πόσο ποιοτικό είναι ένα κρέας εξαρτάται από το ενδομυϊκό λίπος που έχει. Όσο περισσότερο μοιάζει με μάρμαρο τόσο ακριβότερο είναι, σύμφωνα με το gourmed.gr
Το δεύτερο μυστικό αφορά πάλι τον χασάπη και είναι το σωστό σίτεμα. Ο χασάπης δηλαδή θα πρέπει να αφήσει το κρέας στο ψυγείο του από τρεις έως οκτώ εβδομάδες χωρίς υγρασία και σκουρόχρωμο, μαλακό με πλούσια γεύση.
Πολλές φορές συνηθίζουμε να βάζουμε στο κρέας μαρινάδα προκειμένου να αποκτήσει γεύση, αν όμως το παρακάνουμε, τα αποτελέσματα είναι δυσάρεστα.
Φτάνουμε δηλαδή στο σημείο να τρώμε κάτι σαν κρέας και όχι κρέας.
Το τρίτο μυστικό είναι το κρέας να έχει τη σωστή θερμοκρασία πριν το ψήσεις. Θα πρέπει δηλαδή να το έχεις βγάλει από το ψυγείο δύο ώρες πριν ώστε να έρθει σε έντονη θερμοκρασία δωματίου.
Με αυτό τον τρόπο το κρέας θα ψηθεί και δεν θα χάσει τους χυμούς του.
Το τέταρτο μυστικό είναι να στεγνώσουμε το κρέας με χαρτί κουζίνας ώστε να μην έχει καθόλου υγρασία. Εδώ θα πρέπει να σας τονίσουμε πως δεν πρέπει να το αλατίσετε γιατί έτσι θα σκληρύνει.
Το πέμπτο μυστικό βρίσκεται στη θερμοκρασία. Το κρέας θα πρέπει να ψηθεί στους 160 βαθμούς Κελσίου. Αν το ψήσεις στο τηγάνι βάλε μία κουταλιά λάδι.
Αν πάλι το θες στα κάρβουνα, βάλε τη σχάρα αρκετή ώρα να κάψει και χαμηλά.
Το κρέας πρέπει να ψηθεί σε υψηλή θερμοκρασία έτσι ώστε να δημιουργηθεί κρούστα και να διατηρήσει τους χυμούς του.
Το έκτο μυστικό βρίσκεται στο γύρισμα. Θα πρέπει λοιπόν να είναι πάνω από το τηγάνι ή τη σχάρα και να γυρνάς το κρέας κάθε δύο με τρία λεπτά ώστε να ψηθεί.
Γυρίζοντας το κρέας το βοηθάμε να μην χάσει το εσωτερικό του λίπος.
Το έβδομο μυστικό είναι ο χρόνος που θα μείνει στη φωτιά το κρέας. Ιδανικά το κρέας πρέπει να τρώγεται ψημένο μέτρια έτσι δεν χάνει τα υγρά του, τη γεύση του και δεν σκληραίνει.
Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιείς στο μαγείρεμα θερμόμετρο. Μόνο έτσι θα είσαι σίγουρος.
Το όγδοο μυστικό είναι να μην καταναλώσεις αμέσως το κρέας αλλά να το αφήσεις λίγο να ξεκουραστεί. Άστο πέντε- έξι λεπτά μετά το ψήσιμο μέσα στο αλουμινόχαρτο. Έτσι θα γίνει ζουμερό και πεντανόστιμο.
Το ένατο μυστικό είναι να προσέξεις πώς να το κόψεις. Αυτό πρέπει να γίνει καθένα προς τις ίνες.
Έτσι θα έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις.
Τέλος το δέκατο μυστικό είναι στο σερβίρισμα. Θα πρέπει να το συνοδεύσεις με λεμόνι ή όποιο άλλο μυρωδικό θέλεις όμως δεν πρέπει να το παρακάνεις.
Πηγή: in.gr
- ΒΟΛΟΣ | 14.05.2025 | 22:04
Η Ανόρθωση Βόλου σκούπισε τον Άρη και ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α1 Γυναικών - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2025 | 21:32
Νέα επίσκεψη της Μ. Γαλλιού σε έργα αποκατάστασης ρεμάτων και ποταμών του Δήμου Κιλελέρ - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2025 | 21:19
Θλίψη στη Λάρισα: Σε ηλικία 75 ετών απεβίωσε ο Γεώργιος Μπεκιάρης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός. - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2025 | 21:04
Κόκκαλης σε Τσιάρα: Ανίκανη η κυβέρνηση να απορροφήσει έγκαιρα τους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης για τον αγροτικό τομέα - ΔΙΕΘΝΗ | 14.05.2025 | 20:41
Διπλωματικό θρίλερ για την Ουκρανία - Ο Λαβρόφ δεν θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2025 | 20:30
Λάρισα: Το σκάνδαλο που ξεσκέπασε 28 χρόνια πριν ο ιερέας πατέρας της δολοφονημένης Λουίζας - ΕΛΛΑΔΑ | 14.05.2025 | 20:13
Άλιμος: Θρίλερ με βρέφος που βρέθηκε σε σακούλα σκουπιδιών – «Μου το είχαν κλέψει» λέει η γιαγιά του - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2025 | 20:10
Καταγγελία πλημμυροπαθών Eργατικών Γιάννουλης: “Κόβουν το επίδομα ενοικίου”
- ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2025 | 12:52
Σπαραγμός στην κηδεία της 52χρονης που δολοφονήθηκε από το γιό της-τραγική φιγούρα ο πατέρας της παπά Λάμπρος (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2025 | 20:30
Λάρισα: Το σκάνδαλο που ξεσκέπασε 28 χρόνια πριν ο ιερέας πατέρας της δολοφονημένης Λουίζας - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2025 | 17:41
Λάρισα: «Ο εξάδελφος του μητροκτόνου υποκίνησε την αντίδραση των γειτόνων» λένε οι δικηγόροι του - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2025 | 18:27
Τι λέει ο αρχιμανδρίτης θείος του μητροκτόνου- «Δούλευε στην Σκιάθο»-τον είχε φιλοξενήσει στη Ζάκυνθο - ΕΛΛΑΔΑ | 14.05.2025 | 15:59
Καταιγίδες και πλημμυρικά φαινόμενα μέχρι και το Σάββατο -προ των πυλών η κακοκαιρία INES - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.05.2025 | 10:04
Η γιατρός Ελένη Γεωργιάδου θεία του μοναδικού επιζώντα των Τεμπών Ιάσονα για το πόρισμα Καρώνη (ΕΜΠ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.05.2025 | 10:49
Προκαταβολές για το φυτικό κεφάλαιο λόγω Daniel έως μέσα Ιουνίου, νέα παρτίδα ΕΛΓΑ ύψους 15-20 εκατ. - ΒΟΛΟΣ | 14.05.2025 | 17:46
Θρήνος στη Μαγνησία για τον θάνατο του γεωπόνου Δημήτρη Κούντρια