ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Ο δεκάλογος του σωστού ψησίματος για την Τσικνοπέμπτη
FOOD

Σε λίγες ώρες όλη η Ελλάδα θα… τσικνίζει. Η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα των κρεατοφάγων και καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Αλλά το μυστικό, εκτός από το καλό κρέας είναι και το πώς θα ψηθεί αυτό.
Δέκα συμβουλές για καλό ψήσιμο δίνουν οι ειδικοί:
Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να διαλέξεις από τον χασάπη το σωστό κρέας. Το καλύτερο μέρος του ζώου είναι οι σπαλομπριζόλες οι κόντρα το T bone και ο βασιλιάς Ribeye.
H σπαλομπριζόλα είναι τα 5-6 πρώτα κομμάτια από τη ράχη του μοσχαριού, πηγαίνοντας προς τα πίσω έρχονται οι μπριζόλες και μετά οι κόντρα μπριζόλες με καλύτερο κομμάτι τα T Bone που είναι οι μπριζόλες που περιλαμβάνουν και το φιλέτο.
Το Ribeye είναι το κομμάτι της σπαλομπριζόλας χωρίς το κόκκαλο το καλύτερο κρέας το οποίο και θα βρείτε σε προσιτές τιμές.
Το πόσο ποιοτικό είναι ένα κρέας εξαρτάται από το ενδομυϊκό λίπος που έχει. Όσο περισσότερο μοιάζει με μάρμαρο τόσο ακριβότερο είναι, σύμφωνα με το gourmed.gr
Το δεύτερο μυστικό αφορά πάλι τον χασάπη και είναι το σωστό σίτεμα. Ο χασάπης δηλαδή θα πρέπει να αφήσει το κρέας στο ψυγείο του από τρεις έως οκτώ εβδομάδες χωρίς υγρασία και σκουρόχρωμο, μαλακό με πλούσια γεύση.
Πολλές φορές συνηθίζουμε να βάζουμε στο κρέας μαρινάδα προκειμένου να αποκτήσει γεύση, αν όμως το παρακάνουμε, τα αποτελέσματα είναι δυσάρεστα.
Φτάνουμε δηλαδή στο σημείο να τρώμε κάτι σαν κρέας και όχι κρέας.
Το τρίτο μυστικό είναι το κρέας να έχει τη σωστή θερμοκρασία πριν το ψήσεις. Θα πρέπει δηλαδή να το έχεις βγάλει από το ψυγείο δύο ώρες πριν ώστε να έρθει σε έντονη θερμοκρασία δωματίου.
Με αυτό τον τρόπο το κρέας θα ψηθεί και δεν θα χάσει τους χυμούς του.
Το τέταρτο μυστικό είναι να στεγνώσουμε το κρέας με χαρτί κουζίνας ώστε να μην έχει καθόλου υγρασία. Εδώ θα πρέπει να σας τονίσουμε πως δεν πρέπει να το αλατίσετε γιατί έτσι θα σκληρύνει.
Το πέμπτο μυστικό βρίσκεται στη θερμοκρασία. Το κρέας θα πρέπει να ψηθεί στους 160 βαθμούς Κελσίου. Αν το ψήσεις στο τηγάνι βάλε μία κουταλιά λάδι.
Αν πάλι το θες στα κάρβουνα, βάλε τη σχάρα αρκετή ώρα να κάψει και χαμηλά.
Το κρέας πρέπει να ψηθεί σε υψηλή θερμοκρασία έτσι ώστε να δημιουργηθεί κρούστα και να διατηρήσει τους χυμούς του.
Το έκτο μυστικό βρίσκεται στο γύρισμα. Θα πρέπει λοιπόν να είναι πάνω από το τηγάνι ή τη σχάρα και να γυρνάς το κρέας κάθε δύο με τρία λεπτά ώστε να ψηθεί.
Γυρίζοντας το κρέας το βοηθάμε να μην χάσει το εσωτερικό του λίπος.
Το έβδομο μυστικό είναι ο χρόνος που θα μείνει στη φωτιά το κρέας. Ιδανικά το κρέας πρέπει να τρώγεται ψημένο μέτρια έτσι δεν χάνει τα υγρά του, τη γεύση του και δεν σκληραίνει.
Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιείς στο μαγείρεμα θερμόμετρο. Μόνο έτσι θα είσαι σίγουρος.
Το όγδοο μυστικό είναι να μην καταναλώσεις αμέσως το κρέας αλλά να το αφήσεις λίγο να ξεκουραστεί. Άστο πέντε- έξι λεπτά μετά το ψήσιμο μέσα στο αλουμινόχαρτο. Έτσι θα γίνει ζουμερό και πεντανόστιμο.
Το ένατο μυστικό είναι να προσέξεις πώς να το κόψεις. Αυτό πρέπει να γίνει καθένα προς τις ίνες.
Έτσι θα έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις.
Τέλος το δέκατο μυστικό είναι στο σερβίρισμα. Θα πρέπει να το συνοδεύσεις με λεμόνι ή όποιο άλλο μυρωδικό θέλεις όμως δεν πρέπει να το παρακάνεις.
Πηγή: in.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 17.05.2025 | 12:20
Ανοιχτά οινοποιεία το Σαββατοκύριακο- στο οινοποιείο του Τάκη Αλατά στη Φαλάνη (ΦΩΤΟ+video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 17.05.2025 | 11:59
Σαμαράς: Δεν είναι πια κυβέρνηση της ΝΔ, είναι κυβέρνηση Μητσοτάκη - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 17.05.2025 | 11:51
Ευρώπη: Γιατί πρέπει να οικοδομήσει επειγόντως το δικό της «οικοσύστημα» τεχνητής νοημοσύνης - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 17.05.2025 | 11:42
Παγωτό: Αυξημένες οι τιμές του πιο αγαπημένου καλοκαιρινού γλυκού - ΛΑΡΙΣΑ | 17.05.2025 | 11:39
Ελασσόνα: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον 56χρονο Γιάννη Γαλάνη - ΛΑΡΙΣΑ | 17.05.2025 | 11:37
Συνελήφθη στον Τύρναβο για κλοπή ρεύματος - ΛΑΡΙΣΑ | 17.05.2025 | 10:20
Λάρισα: Ο 21χρονος πήγε για καφέ με τον πατέρα του μετά τον φόνο - «Αγαπούσα τη μητέρα μου» - ΕΛΛΑΔΑ | 17.05.2025 | 10:14
Κατέρρευσε τοιχογραφία στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες
- ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2025 | 09:46
Τραγωδία στη Λάρισα: Νεκρός άνδρας που έπεσε από μπαλκόνι - ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2025 | 12:18
Οι αμυγδαλοπαραγωγοί καλούν το υπουργείο «να δώσει άμεσα λύσεις στην αδικία,και τον διαχωρισμό σε αγρότες δύο ταχυτήτων». - ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2025 | 16:53
Λάρισα: Προφυλακιστέος ο μητροκτόνος, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο ξάδερφός του - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.05.2025 | 13:22
Τα αρωματικά φυτά και το ελαιόλαδο της Θεσσαλίας ταξιδεύουν Μαρόκο! (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 16.05.2025 | 17:32
Στις φυλακές Κασσαβέτειας μεταφέρεται ο 21χρονος μητροκτόνος της Λάρισας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 16.05.2025 | 20:17
Πομπή πυροσβεστικών οχημάτων στα Τρίκαλα για την κηδεία του 40χρονου πατέρα που σκοτώθηκε με μηχανή - ΕΛΛΑΔΑ | 16.05.2025 | 09:42
Klavdia: «Τι ζήσαμε Χριστέ μου και Παναγιά μου» είπε μετά την πρόκριση στον τελικό της Eurovision 2025 - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 16.05.2025 | 13:12
Κουρέτας: Απαιτείται σαφές χρονοδιάγραμμα των αρδευτικών έργων για να έχει μέλλον η Θεσσαλία (video)