ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απεξάρτηση από ρωσικά όπλα - Πρόταση ΗΠΑ για αντικατάσταση S-300 και TOR-M1
Εξοπλιστικά: Απεξάρτηση από ρωσικά οπλικά συστήματα

Την πλήρη απεξάρτηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα οπλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής επιταχύνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ρήξη ανάμεσα στη Μόσχα και το ΝΑΤΟ δεν θα δημιουργήσει σύντομα συνθήκες για συντήρησή τους.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρόταση που έφθασε πρόσφατα στην Αθήνα από την Ουάσιγκτον για την αντικατάσταση όλων των ρωσικών συστημάτων που υπάρχουν στο οπλοστάσιο των Ε.Δ. από νατοϊκής κατασκευής. Η πρόταση αφορά κατά κύριο λόγο αντιαεροπορικά συστήματα, όπως οι πύραυλοι S-300 και οι TOR-M1. Συστήματα όπως τα πιο παλιά αντιαεροπορικά OSA-K είναι ήδη ξεπερασμένα, ενώ το πρόγραμμα κυκλικής ανταλλαγής 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου BMP-1 με γερμανικά Marder, ενδέχεται να επεκταθεί έτι περαιτέρω.
Η αμερικανική πρόταση αφορά χρηματοδότηση μέσω εργαλείων που διαθέτει ήδη το Πεντάγωνο των ΗΠΑ όπως το FMF (Foreign Military Funding) και θα ανοίξει τον δρόμο απευθείας επαφών μεταξύ των στρατιωτικών των δύο χωρών. Η πρόταση των Ουκρανών για χορήγηση των συστημάτων αεράμυνας με αντάλλαγμα τη συντήρησή τους σε ουκρανικά εργοστάσια απορρίφθηκε για δύο βασικούς λόγους:
Πρώτον διότι η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί την άδεια τελικού χρήστη (end user license agreement), γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν δύναται να εξαγάγει το συγκεκριμένο βιομηχανικό προϊόν σε τρίτο δίχως την άδεια της Μόσχας, η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μάλλον αδύνατη. Επιπλέον δεν είναι καθόλου σαφές αν τα ουκρανικά εργοστάσια είναι σε θέση να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο, ενώ η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Δεύτερον, η Ελλάδα δεν μπορεί να δημιουργήσει κενά στην αεράμυνά της, ιδιαίτερα εάν δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης αντικατάστασής τους. Τα επιχειρήματα αυτά έχουν γίνει πλήρως κατανοητά και από τους Αμερικανούς. Αλλωστε, στην τελευταία συζήτηση των χωρών που υποστηρίζουν τις ουκρανικές εδαφικές δυνάμεις, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν εξήρε τη στάση της Ελλάδας και το γεγονός ότι προχώρησε στην ανταλλαγή των ΤΟΜΑ BMP-1, ενώ εξακολουθεί και παραχωρεί βλήματα 155 χιλιοστών για το πυροβολικό της Ουκρανίας. Η στάση της Αθήνας στο Ουκρανικό «ξεκλείδωσε» σε σημαντικό βαθμό και τις συζητήσεις για επιτάχυνση της αντικατάστασης του ρωσικής κατασκευής οπλισμού.
Θετική η Αθήνα στην πρόταση που κατέθεσε η Ουάσιγκτον και αφορά κατά κύριο λόγο αντιαεροπορικά συστήματα, όπως οι πύραυλοι S-300 και οι TOR-M1.
Οι προβλέψεις
Η συζήτηση με τους Αμερικανούς θα ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα και θα γίνει με βάση μια σειρά από ήδη υφιστάμενες προβλέψεις. Κατ’ αρχάς ήδη στο τροποποιημένο πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) αλλά και τις τροπολογίες που έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο τα προηγούμενα χρόνια προβλέπονται κάποιες πιστώσεις για τη σταδιακή απόσυρση παρωχημένων ρωσικών οπλικών συστημάτων από τις τάξεις των Ε.Δ.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου FMF, πέρα από αμερικανικά συστήματα που θα αντικαταστήσουν τα ρωσικά όπλα, θα προωθηθεί και η σταδιακή ανανέωση του στόλου ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, με εισαγωγή του «Black Hawk». Η αντικατάσταση αυτή θα γίνει σε βάθος χρόνου και με σκοπό να αντικατασταθεί σταδιακά ο παλιός στόλος των Huey των Ενόπλων Δυνάμεων.
- ΛΑΡΙΣΑ | 07.07.2025 | 15:49
Στη Λάρισα για τη συλλογή υπογραφών ο Χρήστος Κωνσταντινίδης – «Δικαιοσύνη για τα Τέμπη» - ΒΟΛΟΣ | 07.07.2025 | 15:44
Στη Μαγνησία την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης - ΒΟΛΟΣ | 07.07.2025 | 15:38
Βόλος: Την Πέμπτη ενώπιον της Δικαιοσύνης ο ιδιοκτήτης ΜΜΕ που κατηγορείται ότι εκβίαζε την Ζ. Μακρή - ΕΛΛΑΔΑ | 07.07.2025 | 13:11
Στη Βουλή η Καρυστιανού - Κατέθεσε 1,3 εκατομμύρια υπογραφές για την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 07.07.2025 | 09:53
Έξαλλος ο Πορτοσάλτε για τον εκβιασμό της Μακρή: «Βρομιαραίοι και τρισάθλιοι αρουραίοι μέσα στα site» - ΕΛΛΑΔΑ | 07.07.2025 | 09:45
«Καμίνι» η χώρα με θερμοκρασίες έως 42 βαθμούς Κελσίου – Στα ύψη ο υδράργυρος - ΛΑΡΙΣΑ | 07.07.2025 | 09:42
Τραγωδία στους Νέους Πόρους: Πνίγηκε 75χρονη Καλαμπακιώτισσα κατά τη διάρκεια εκδρομής - ΛΑΡΙΣΑ | 06.07.2025 | 23:47
Τρελή πορεία ΙΧ στα παράλια Λάρισας-προσέκρουε σε τρία σταθμευμένα οχήματα-ένας τραυματίας
- ΛΑΡΙΣΑ | 06.07.2025 | 23:47
Τρελή πορεία ΙΧ στα παράλια Λάρισας-προσέκρουε σε τρία σταθμευμένα οχήματα-ένας τραυματίας - ΛΑΡΙΣΑ | 06.07.2025 | 22:39
Κατάμεστο το κηποθέατρο στη συναυλία της Νατάσας Θεοδωρίδου μαγευτική η ερμηνεία της(ΦΩΤΟ+video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.07.2025 | 12:03
ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος βάζει στο «μικροσκόπιο» πρώην υπουργούς και βουλευτές - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.07.2025 | 16:32
“Επιστροφή των χρηµάτων ακόµα και µε δέσµευση περιουσίας”, λέει ο Τσιάρας - ΒΟΛΟΣ | 06.07.2025 | 11:36
“Η Μακρή θα πλήρωνε για να την διαφημίζω” -“Δεν έχω επιχείρηση” απαντά η ίδια - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 07.07.2025 | 09:53
Έξαλλος ο Πορτοσάλτε για τον εκβιασμό της Μακρή: «Βρομιαραίοι και τρισάθλιοι αρουραίοι μέσα στα site» - ΕΛΛΑΔΑ | 06.07.2025 | 22:17
Βυθίζεται το ελληνόκτητο πλοίο που επλήγη από τους Χούθι ανοιχτά της Υεμένης - ΛΑΡΙΣΑ | 07.07.2025 | 09:42
Τραγωδία στους Νέους Πόρους: Πνίγηκε 75χρονη Καλαμπακιώτισσα κατά τη διάρκεια εκδρομής