ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Citi: Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξάνουν πάλι την τιμή των σιτηρών
Τι εκτιμούν οι αναλυτές για την πορεία των τιμών

Τα ασφάλιστρα γεωπολιτικού κινδύνου επανεμφανίστηκαν σε όλες τις αγορές βασικών σιτηρών. Όπως υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Citi, το δεδομένο αυτό πυροδοτεί νέες αυξήσεις στις τιμές, οι οποίες κατέγραψαν απότομη πτώση τους τελευταίους μήνες από τα ιστορικά υψηλά που βρέθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν επίσης ότι οι γεωργικές εξαγωγές της Ουκρανίας ανέκαμψαν σημαντικά, μετά τη συμφωνία για τον «εμπορικό διάδρομο» που διαπραγματεύθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ωστόσο, η Citi προειδοποιεί, ότι ο κλιμακούμενος πόλεμος και οι εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα δημιουργεί μια ασταθή και ρευστή κατάσταση: «Μια παρατεταμένη κλιμάκωση του πολέμου θα μπορούσε να αποτρέψει την παράταση της πολυμερούς εμπορικής συμφωνίας αυτόν τον χειμώνα» αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας πάντως, ότι αν η Ρωσία θεωρήσει στρατηγικής σημασίας να διατηρήσει αυτή τη ροή (δεδομένης της δικής της συγκομιδής σιταριού – ρεκόρ) τότε οι τιμές CBOT θα πρέπει να παραμείνουν συγκρατημένες.
Τα συμπεράσματα
Συμπερασματικά η Citi αναφέρει ότι εάν η Ουκρανία και η Ρωσία συμφωνήσουν να επεκτείνουν τον εμπορικό διάδρομο τον Δεκέμβριο και οι φυσικές ροές δεν διαταραχθούν από τον πόλεμο, τότε οι τιμές των σιτηρών θα πρέπει να παραμείνουν συγκρατημένες ενώ τα αποθέματα του βορείου ημισφαιρίου αυξάνονται μετά τη συγκομιδή.
Αυτό μπορεί να συμπέσει με τη Βραζιλία, η οποία αναμένει καλλιέργεια ρεκόρ καλαμποκιού και σόγιας, παρέχοντας ένα μαξιλάρι ανεφοδιασμού.
Σε αντίθεση με το φυσικό αέριο, όπου η Ρωσία μπορεί να δει στρατηγικό συμφέρον να διακόψει τον εφοδιασμό στην Ευρώπη – οι κύριοι δικαιούχοι του εμπορίου σιταριού της Μαύρης Θάλασσας είναι γεωπολιτικά ουδέτεροι ή σύμμαχοι με τη Ρωσία. Ιστορικά, οι εξαγωγές σιτηρών της Ρωσίας ανταγωνίζονται την ΕΕ. Σίγουρα, οι κορυφαίοι αγοραστές από τη Ρωσία αυτή τη σεζόν περιλαμβάνουν την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και την Κίνα.
Ιστορικά υψηλά επίπεδα
Η έκθεση καταλήγει αναφέροντας ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων παραμένουν ιστορικά υψηλές, αλλά αρχίζουν να μειώνονται εν μέσω αυξημένων κινδύνων ύφεσης, της επανεκκίνησης των εμπορικών ροών στη Μαύρη Θάλασσα και της εποχικής δημιουργίας αποθεμάτων στο βόρειο ημισφαίριο.
«Ως βάση, προβλέπουμε μια μέτρια αποπληθωριστική, αν όχι αποπληθωριστική τάση για τις παγκόσμιες γεωργικές αγορές εντός και κατά το 2023»
Ωστόσο, διαφαίνονται ανοδικοί κίνδυνοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να παρατείνουν τον τρέχοντα κύκλο των υψηλών τιμών, συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης της σύγκρουσης Ρωσίας/Ουκρανίας, προβλήματα στην αγορά λιπασμάτων και ή ενός σοβαρού κλιματικού σοκ το 1ο εξάμηνο του 2023. «Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η αστάθεια και τα ασφάλιστρα κινδύνου δεν θα είναι σε θέση να υποχωρήσουν πλήρως στους επόμενους 4-6 μήνες , ακόμη και αν οι τιμές παραμείνουν συγκρατημένες κάτω από τις κορυφές του 1ου εξαμήνου»
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.07.2025 | 22:57
ΠΑΣΟΚ: Ανεξήγητη απενεργοποίηση των ψηφιακών πλατφορμών δημοσιοποίησης πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, εν μέσω σκανδάλου - ΛΑΡΙΣΑ | 05.07.2025 | 22:31
Ημερίδα Ευαισθητοποίησης για την Παχυσαρκία από το ΕΔΔΥΠΠΥ και το ΚΕΠ Υγείας στο Δήμο Τεμπών - ΔΙΕΘΝΗ | 05.07.2025 | 22:18
Τραγικές στιγμές στο Τέξας: Ανέβηκαν στους 27 οι νεκροί από τις πλημμύρες, ενώ 27 κοριτσάκια αγνοούνται - ΛΑΡΙΣΑ | 05.07.2025 | 22:11
Υπεγράφη η εξαγορά της Δωδώνη από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία (ΟΛΥΜΠΟΣ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 05.07.2025 | 21:34
Λαοθάλασσα στο Ρίζωμα για Γλυκερία και Πίτσα Παπαδοπούλου (εικόνες) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.07.2025 | 21:27
Νέο beef Κουρέτα -Αγοραστού - ΒΟΛΟΣ | 05.07.2025 | 21:16
Βόλος: Επιθέσεις σε νεαρούς με σκοπό τη ληστεία – Ανθρωποκυκηνηγητό όλη νύχτα - ΛΑΡΙΣΑ | 05.07.2025 | 20:57
Ένας καλοκαιρινός οδηγός για τους επισκέπτες του Δήμου Αγιάς
- ΛΑΡΙΣΑ | 05.07.2025 | 14:23
Νέο σοκ στη Λάρισα: Νεκρός νεαρός άνδρας στο διαμέρισμά του στο κέντρο της πόλης (ΦΩTO) - ΒΟΛΟΣ | 05.07.2025 | 13:50
Συνελήφθη δημοσιογράφος στον Βόλο που φέρεται να εκβίαζε τη Ζέττα Μακρή - ΛΑΡΙΣΑ | 05.07.2025 | 12:45
Λάρισα: Νέα εποχή για τον θεσμό της Εφεδρείας… «Εξελίσσεται σε δυναμικό επιχειρησιακό βραχίονα…» (ΦΩΤΟ+video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 05.07.2025 | 15:03
Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του Ντιόγκο Ζότα -Σήκωσε το φέρετρο η σύζυγός του, λύγισαν οι συμπαίκτες του - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.07.2025 | 13:35
Γιακουβής: Εκδιώκεται βίαια η επιχειρηματικότητα από τη Λάρισα με την εφαρμογή της Ελεγχόμενης Στάθμευσης (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.07.2025 | 11:57
Έρχονται 43άρια στη Θεσσαλία- Ισχυρή προειδοποίηση Μαρουσάκη για επικίνδυνες συνθήκες - ΒΟΛΟΣ | 05.07.2025 | 19:45
Ζέττα Μακρή: «Μου ζητούσε 15.000 ευρώ για να μην γράψει αρνητικά – Έπρεπε να ενδώσω» - ΒΟΛΟΣ | 05.07.2025 | 15:07
Ζέττα Μακρή για την καταγγελία εκβιασμού της από δημοσιογράφο: Έκανα αυτό που η συνείδησή μου επέβαλε