ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν έχει εμμονή με την Ελλάδα – Κόκκινη γραμμή η κυριαρχία μας στα νησιά
Ο πρωθυπουργός από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ απευθύνθηκε στον τουρκικό λαό σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο

«Η αμφισβήτηση από την πλευρά της Τουρκίας της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί για εμένα, αλλά και όλους τους Έλληνας κόκκινη γραμμή, δεν θα την ανεχθούμε, είναι ανυπόστατη και απαράδεκτη» διαμήνυσε από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μήνυμα προς τους Τούρκους πολίτες απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα δεν σας απειλεί, είμαστε φίλοι σας».
Ο κ. Μητσοτάκης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, στην -όπως είπε- αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. «Έχω πει ότι είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο βάσει του διεθνούς δικαίου», τόνισε, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία είναι σημαντική χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ» και πως έχει τη δυνατότητα να παίξει ένα σπουδαίο ρόλο. Παρά ταύτα, συμπλήρωσε, «παίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού».
Αναφέρθηκε στις πρόσφατες απειλές από την πολιτική ηγεσία της Άγκυρας, ότι «θα έρθουν νύχτα», υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί εκφοβισμό και είναι «η γλώσσα ενός επιτιθέμενου».
«Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει για κόκκινες γραμμές, τότε λέω το εξής: Οι τουρκικές αξιώσεις για την κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της ελληνικής επικράτειας υπερβαίνει την κόκκινη γραμμή για όλους τους Έλληνες», τόνισε εμφατικά και συμπλήρωσε: «Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας, της ασφάλειας και της σταθερότητας της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί μπούλινγκ από κανέναν».
Υπογράμμισε δε ότι «οι Έλληνες και οι Τούρκοι πολίτες έχουν μακρά παράδοση καλών σχέσεων».
Για το προσφυγικό, είπε ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το θέμα από το 2020, και πως η Ελλάδα θα συνεχίζει να φυλάσσει τα σύνορα της, διασώζοντας παράλληλα μετανάστες όποτε χρειαστεί, «όπως κάναμε και χθες».
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να αρχίσει την ομιλία του, λέγοντας: «Αντιμετωπίζουμε μία επιλογή, να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τον αυταρχισμό», για να προσθέσει: «Συνέβη αυτό που στην Ευρώπη θεωρούσαμε αδιανόητο». Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε δεν τον περιμέναμε, «αλλά ως Ευρωπαίοι είμαστε περήφανοι για την αντίδραση μας». «Δεν πρέπει να πετύχει η εισβολή της Ρωσίας, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα προς κάθε αυταρχικό ηγέτη», είπε, επισημαίνοντας ότι αυτό το μήνυμα το έστειλαν από τον ΟΗΕ πολλοί ηγέτες με τρόπο ηχηρό».
Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, είπε ότι «αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο χειμώνα», καθώς «η Ρωσία έχει εργαλειοποιήσει την ενεργεία για να χτυπήσει την Ευρώπη και να αποσταθεροποιήσει τις κυβερνήσεις».
«Ξέρουμε ότι υπάρχει κόστος στο να βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», υπογράμμισε.
«Δεν είναι μόνο η Ουκρανία που έχει δεχθεί επίθεση στην Ευρώπη», τόνισε, αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Μητσοτάκης: Είμαι ανοιχτός στο διάλογο, ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μου μιλήσει
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε συζήτηση με μέλη του Council of Foreign Relations αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία σημειώνοντας πως είναι δύσκολο να αποκατασταθεί αν η Άγκυρα συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι.
Για το μεταναστευτικό, είπε ότι η γειτονική χώρα εργαλειοποιεί μετανάστες και έκανε λόγο για υβριδική απειλή. Τόνισε ότι ο ίδιος πάντα επιδίωκε μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία και ενώ πριν τρία χρόνια είχε πει να κάνουν μια νέα αρχή, η Τουρκία με το τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπέγραψε αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών.
Επιπλέον είπε ότι αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ανοιχτός στο διάλογο αλλά σημείωσε ότι ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μιλήσουν.
Επανέλαβε ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κανόνων για την επίλυση διαφορών, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.07.2025 | 16:38
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ετοιμότητα λόγω Χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία 3) που ισχύει για Δευτέρα 07 Ιουλίου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.07.2025 | 16:32
“Επιστροφή των χρηµάτων ακόµα και µε δέσµευση περιουσίας”, λέει ο Τσιάρας - ΕΛΛΑΔΑ | 06.07.2025 | 16:29
Επέλαση από μωβ μέδουσες στην Εύβοια -«Ο πόνος ήταν αφόρητος», περιγράφει λουόμενος που δέχτηκε τσίμπημά τους - ΛΑΡΙΣΑ | 06.07.2025 | 16:24
Κόκκινο Νερό: Το ιαματικό νερό με τις «θαυματουργές» ιδιότητες - ΛΑΡΙΣΑ | 06.07.2025 | 16:19
Ακτή Παπακώστα: Η «Βασιλική» παραλία του δήμου Αγιάς (φωτ.) - ΒΟΛΟΣ | 06.07.2025 | 16:13
Βόλος: Κατέληξε 64χρονη λουόμενη στον Άναυρο – Άμεση κινητοποίηση ναυαγοσώστριας και Λιμενικού - ΕΛΛΑΔΑ | 06.07.2025 | 12:18
Αγρίνιο: Απανθρακώθηκε 21χρονος σε τροχαίο - Οι γονείς του που εργάζονται στο νοσοκομείο κλήθηκαν να τον αναγνωρίσουν - ΕΛΛΑΔΑ | 06.07.2025 | 12:08
Πολιτική Προστασία: Συστάσεις προς τους πολίτες για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έρχονται
- ΛΑΡΙΣΑ | 05.07.2025 | 14:23
Νέο σοκ στη Λάρισα: Νεκρός νεαρός άνδρας στο διαμέρισμά του στο κέντρο της πόλης (ΦΩTO) - ΒΟΛΟΣ | 05.07.2025 | 13:50
Συνελήφθη δημοσιογράφος στον Βόλο που φέρεται να εκβίαζε τη Ζέττα Μακρή - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.07.2025 | 13:35
Γιακουβής: Εκδιώκεται βίαια η επιχειρηματικότητα από τη Λάρισα με την εφαρμογή της Ελεγχόμενης Στάθμευσης (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.07.2025 | 12:45
Λάρισα: Νέα εποχή για τον θεσμό της Εφεδρείας… «Εξελίσσεται σε δυναμικό επιχειρησιακό βραχίονα…» (ΦΩΤΟ+video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 05.07.2025 | 15:03
Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του Ντιόγκο Ζότα -Σήκωσε το φέρετρο η σύζυγός του, λύγισαν οι συμπαίκτες του - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.07.2025 | 11:57
Έρχονται 43άρια στη Θεσσαλία- Ισχυρή προειδοποίηση Μαρουσάκη για επικίνδυνες συνθήκες - ΒΟΛΟΣ | 05.07.2025 | 19:45
Ζέττα Μακρή: «Μου ζητούσε 15.000 ευρώ για να μην γράψει αρνητικά – Έπρεπε να ενδώσω» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.07.2025 | 12:21
Κώστας Τσιάρας: «Κύμα αποχωρήσεων» από βιολογική κτηνοτροφία και μελισσοκομία από το φόβο των ελέγχων