ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Κορωνοϊός: Νέο κύμα κρουσμάτων το φθινόπωρο – Η προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων
«Νέο κύμα μολύνσεων»

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) υπογράμμισε χθες Τρίτη πως μολονότι τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν μειωθεί στην Ευρώπη, η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη και οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί νέο φθινοπωρινό κύμα.
«Τα δεδομένα δείχνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μείωση του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων (του SARS-CoV-2) και των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της διεύθυνσης του EMA που είναι αρμόδια για τις απειλές για την υγεία και τη στρατηγική εμβολιασμού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Νέο κύμα μολύνσεων»
«Όμως, καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο, χρειάζεται να προετοιμαστούμε για νέο κύμα μολύνσεων», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Καβαλέρι, το ίδιο σενάριο εκτυλίχθηκε τα δύο χρόνια της πανδημίας, υπήρξε και τις δύο χρονιές φθινοπωρινό κύμα και η τάση αναμένεται να καταγραφεί και φέτος. Επισήμανε επίσης την ανάγκη να υπάρχει επαγρύπνηση για νέες παραλλαγές του ιού.
«Η υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη στην Ευρώπη», σημείωσε ο ίδιος, όμως «πρέπει να επαγρυπνούμε για άλλες παραλλαγές. Για παράδειγμα, η BA.4.6 εξαπλώνεται με ταχύτητα στην Ευρώπη και έχει ήδη εντοπιστεί στην Ευρώπη. Επίσης, BA.2.75 είναι υποπαραλλαγή ανησυχίας».
«Αυτό που είναι σαφές σε εμένα και πρέπει να έγινε ακόμη πιο σαφές από την παρουσίαση του Δρος Καβαλέρι είναι πως εμείς στην Ευρώπη θεωρούμε ακόμη πως η πανδημία συνεχίζεται», δήλωσε ο Στέφεν Θίρστρουπ, επικεφαλής ιατρικός αξιωματούχος του EMA.
Η Επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων εισηγήθηκε να δοθεί έγκριση σε τροποποιημένα εμβόλια για τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5, πέραν αυτών για την αρχική μορφή του .SARS-CoV-2.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΛΛΑΔΑ | 07.07.2025 | 23:49
Ξάνθη: Νεκρά εντοπίστηκαν τα δύο 16χρονα αγόρια που αγνοούνταν - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.07.2025 | 23:05
«Έβρασαν» σήμερα Φάρσαλα , Καρδίτσα- Τακούδης αύριο και μεθαύριο 40 με 41 η Θεσσαλία (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.07.2025 | 22:52
Τέμπη: Αιχμές συγγενών θυμάτων κατά Καρυστιανού -Τι λένε Βλάχος και Πλακιάς για τις υπογραφές που κατέθεσε στη Βουλή - ΒΟΛΟΣ | 07.07.2025 | 22:47
Προς ΥΠΑΑΤ: Σημαντική η ολοκλήρωση των ελέγχων στο σχήμα ενίσχυσης του ΥΠΑΑΤ για τις παρακάρλιες γεωργικές εκτάσεις - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.07.2025 | 22:41
Διαμάντι το σκληρό στις αποθήκες ΕΑΣ Ορεστιάδας βλέπει ψηλά ο διαγωνισμός - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 07.07.2025 | 22:33
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Εννέα στους δέκα «βλέπουν» πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.07.2025 | 22:29
Πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιά στη Θεσσαλία-Η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση - ΛΑΡΙΣΑ | 07.07.2025 | 22:24
Κόντρα Κέλλα, Κόκκαλη στη Βουλή: «Θα σας θυμούνται ως νέο Μαυρογιαλούρο» – «Κοιτάξτε τα της παράταξής σας, τις δημοσκοπήσεις»
- ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 07.07.2025 | 09:53
Έξαλλος ο Πορτοσάλτε για τον εκβιασμό της Μακρή: «Βρομιαραίοι και τρισάθλιοι αρουραίοι μέσα στα site» - ΛΑΡΙΣΑ | 07.07.2025 | 09:42
Τραγωδία στους Νέους Πόρους: Πνίγηκε 75χρονη Καλαμπακιώτισσα κατά τη διάρκεια εκδρομής - ΕΛΛΑΔΑ | 07.07.2025 | 13:11
Στη Βουλή η Καρυστιανού - Κατέθεσε 1,3 εκατομμύρια υπογραφές για την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος - ΕΛΛΑΔΑ | 07.07.2025 | 09:45
«Καμίνι» η χώρα με θερμοκρασίες έως 42 βαθμούς Κελσίου – Στα ύψη ο υδράργυρος - ΒΟΛΟΣ | 07.07.2025 | 15:38
Βόλος: Την Πέμπτη ενώπιον της Δικαιοσύνης ο ιδιοκτήτης ΜΜΕ που κατηγορείται ότι εκβίαζε την Ζ. Μακρή - ΒΟΛΟΣ | 07.07.2025 | 15:44
Στη Μαγνησία την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης - ΛΑΡΙΣΑ | 07.07.2025 | 15:49
Στη Λάρισα για τη συλλογή υπογραφών ο Χρήστος Κωνσταντινίδης – «Δικαιοσύνη για τα Τέμπη» - ΛΑΡΙΣΑ | 07.07.2025 | 21:55
Ενθουσίασε στην πρεμιέρα «η στρίγγλα που έγινε αρνάκι» στην αυλή του Μύλου (ΦΩΤΟ