ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Δεμένες» με τα καράβια της Μαύρης Θάλασσας οι τιμές για τα δημητριακά
Οι τιμές σε μαλακό, κριθάρι, καλαμπόκι εξαρτώνται από τη διάθεση των Ρωσικών και Ουκρανικών δημητριακών στις αγορές

Τα καράβια της Μαύρης Θάλασσας δείχνουν να ακολουθούν αυτό το διάστημα οι τιμές μεγάλων κατηγοριών σιτηρών όπως είναι το μαλακό σιτάρι, το κριθάρι και το καλαμπόκι, προϊόντα τα οποία διαθέτει σε μεγάλους όγκους η Ουκρανία αλλά και η Ρωσία και είναι σε θέση να επηρεάσουν καθοριστικά την εικόνα αγοράς, ειδικά σε χώρες πέριξ της Μεσογείου.
Ως γνωστόν η είδηση της συμφωνίας έφερε άμεσα μια πρώτη αποκλιμάκωση στις τιμές των αντίστοιχων εμπορευμάτων στα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ ήδη οι κινήσεις των εμπορικών πλοίων στα επίμαχα λιμάνια βεβαιώνουν πως κάτι γίνεται. Άλλωστε, για πολλούς αναλυτές, η πρώτη επίσημη συμφωνία Ουκρανίας – Ρωσίας με αντικείμενο τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, αντιμετωπίζεται ως προάγγελος μιας ευρύτερης αποκλιμάκωσης στην εμπόλεμη ζώνη, η οποία θα φέρει πιο κοντά την επιδιωκόμενη από πολλές πλευρές κατάπαυση του πυρός.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η εγχώρια αγορά σ’ αυτή τη φάση, δείχνει να κινείται υποτονικά και να ψάχνει εκ νέου τα πατήματά της. Προς το παρόν κριθάρι και μαλακό σιτάρι μένουν πάνω από τα 30 λεπτά το κιλό. Ενδιαφέρον είχε η τελευταία απόφαση της ΕΑΣ Βόλου να προσθέσει 4 λεπτά στην εκκαθάριση των παραγωγών για το κριθάρι που παρέδωσαν φέτος στον συνεταιρισμό, διαμορφώνοντας την τελική καθαρή τιμή παραγωγού στα 34 λεπτά το κιλό.
Εκεί που τα πράγματα μοιάζουν πιο περίπλοκα είναι στο καλαμπόκι, όπου κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει την τιμή για το σπυρί, όταν φθάσουν τ’ αλώνια για την εγχώρια παραγωγή, κάτι που αποτυπώνεται ήδη στις μεγάλες διαφορές που παρουσιάζουν ήδη οι δοσοληψίες στο ενσίρρωμα καλαμποκιού, το οποίο κυμαίνεται από 7 μέχρι 10 λεπτά το κιλό. Κι αυτό γιατί, τα λίγα παλιά καλαμπόκια (σπυρί) που υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα στο εμπόριο, κινούνται σταθερά πάνω από τα 35 λεπτά και φθάνουν στους κτηνοτρόφους μέχρι και 38 λεπτά το κιλό.
Ηρεμία στο σκληρό
Στο σκληρό σιτάρι πάντως τα πράγματα συνεχίζουν να είναι καλύτερα και η τιμή παραγωγού να μην απέχει πολύ από τις κορυφές του Ιουνίου, όταν γίνονταν πράξεις ακόμα και με 52 λεπτά (συμπεριλαμβανομένων των πριμ ποιότητας). Τον τόνο πάντως αυτές τις μέρες συνεχίζουν να τον δίνουν οι μύλοι, με καταγεγραμμένες τιμές μέχρι και 48 λεπτά το κιλό από την αποθήκη του παραγωγού. Μέσα στον Αύγουστο δεν προβλέπονται σοβαρές ανακατατάξεις στις τιμές του σκληρού, ενώ αρχές Σεπτεμβρίου, δηλαδή όταν αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για την παραγωγή στον Καναδά, θα μπορεί να εκτιμηθεί, αν ο χειμώνας έχει κι άλλο δρόμο για το σκληρό, πράγμα πολύ πιθανό, η αν η αγορά δύσκολα θα ξαναδεί τα ψηλά των αρχών του καλοκαιριού.
Εντωμεταξύ, ανακοινώθηκε η νέα λίστα τιμών της Φότζια η οποία δίνει αύξηση 15 ευρώ ο τόνος στα σκληρό. Συγκεκριμένα, στα ποιοτικά σιτάρια με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιμή αποθήκης εμπόρου διαπραγματεύεται στα 525-530 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα με ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5% η τιμή αποθήκης εμπόρου κυμαίνεται στα 515-518 ευρώ ο τόνος.
agronews.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 14:32
Επίκαιρη ερώτηση Β. Κόκκαλη για το τελεσίγραφο της Κομισιόν και τις καθυστερήσεις πληρωμών - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 14:28
Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ηλικιωμένος σε σύγκρουση δύο ΙΧ στο δρόμο Λάρισας- Αγιάς - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.09.2025 | 13:39
Φάμελλος από Λάρισα:«Ανεπαρκές το σχέδιο 10 ημερών του ΥΠΑΑΤ για καταπολέμηση της ευλογιάς -έχουμε δικό μας» (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 12:43
Έκτακτη επίσκεψη Κουρέτα, Κέλλα σε Σταθμό Απολύμανσης στο Μακρυχώρι- ένταση με κτηνοτρόφους που ζητούν εμβόλιο (ΦΩΤΟ+video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.09.2025 | 12:19
Κώστας Τσιάρας για επιστολή από την Ε.Ε.: Καμία απειλή για τις πληρωμές των αγροτών -τι είπε για εμβόλιο ευλογιάς - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 12:05
Ανοίγει σήμερα η αυλαία στο φεστιβάλ γεύσεων Ολύμπου στο Μύλο του Παππά - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.09.2025 | 11:59
Κουρέτα:; ο εγκέφαλος ρυθμίζει την πααχυσαρκία - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 11:51
Κρίσιμη σύσκεψη για την ευλογιά στην περιφέρεια με Κέλλα, Κουρέτα για τη λειτουργία των 17 Απολυμαντικών Σταθμών (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 18.09.2025 | 11:07
«Έφυγαν» από τη ζωή έξι Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 18.09.2025 | 19:26
Λαρισαίος στρατιωτικός γιατρός τέθηκε σε διαθεσιμότητα με υπογραφή Δένδια – Γιατί καταγγέλλεται - ΛΑΡΙΣΑ | 18.09.2025 | 09:42
Φυτεία «μαμούθ» με πάνω από 5.000 δενδρύλλια χασίς στον Όλυμπο - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 14:28
Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ηλικιωμένος σε σύγκρουση δύο ΙΧ στο δρόμο Λάρισας- Αγιάς - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 18.09.2025 | 13:25
Τα τρακτέρ στον κόμβο του Ε-65, αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν τις προσβάσεις στον αυτοκινητόδρομο (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΒΟΛΟΣ | 18.09.2025 | 10:58
Ξυπνήσαμε με φθινόπωρο, πόσο θα διαρκέσει η ψύχρα - Ζημιές στον Βόλο από ισχυρούς ανεμους - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.09.2025 | 10:00
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο κτηνοτρόφος «πολυτελείας» και το κέντρο μασάζ που έλαβε επιδοτήσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 19.09.2025 | 12:43
Έκτακτη επίσκεψη Κουρέτα, Κέλλα σε Σταθμό Απολύμανσης στο Μακρυχώρι- ένταση με κτηνοτρόφους που ζητούν εμβόλιο (ΦΩΤΟ+video)