ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενεργειακή επάρκεια: Ανοίγουν ορυχεία και διπλασιάζεται η λιγνιτική παραγωγή ρεύματος
Στόχος το 20% της κατανάλωσης να καλυφθεί από το λιγνίτη. Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη.

Δυναμική επιστροφή στο λιγνίτη για να διασφαλιστεί η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας στο επόμενο δωδεκάμηνο αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης της ομάδας διαχείρισης κρίσεων υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε για το επόμενο δωδεκάμηνο οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ να διπλασιάσουν την παραγωγή ρεύματος ώστε αυτή να ανέλθει στις 10 Τεραβατώρες και να καλύπτει το 20% της εγχώριας κατανάλωσης.
Τα λιγνιτορυχεία
Για την επίτευξη αυτού του στόχου η δημόσια επιχείρηση θα προχωρήσει επίσης στην αύξηση των επενδύσεων της στα λιγνιτορυχεία ακόμη και σε εκείνα της Αχλάδας και της Βεύης που ανήκαν σε ιδιώτες και εγκαταλείφθηκαν ή είχαν λήξει η συμβάσεις μίσθωσής τους. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως στην τρέχουσα φάση η αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα είναι προς το δημόσιο συμφέρον καθώς με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου περιορίζονται οι εισαγωγές του ακριβού καυσίμου και άρα και η επιβάρυνση του εμπορικού ισοζυγίου.
To LNG
Η Αθήνα επίσης προετοιμάζεται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση του Plan B της χώρας σε περίπτωση διαταραχής του εφοδιασμού με αέριο. Το μήνυμα που έστειλαν κυβερνητικές πηγές είναι πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ. Κι αυτό καθώς έχουν προχωρήσει μέτρα όπως η αύξηση της δυναμικότητας αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα, η δυνατότητα εναλλαγής του καυσίμου από φυσικό αέριο σε ντίζελ για πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, η αύξηση των εισαγωγών αερίου από τον αγωγό TAP. Σε εξαιρετικά δύσκολές καταστάσεις το ελληνικό σύστημα ηλεκτροδότησης αναμένεται να οδηγηθεί σε περιορισμό της κατανάλωσης με τις περικοπές φορτίων να εστιάζονται σε εργοστάσια της βαριάς βιομηχανίας.
Το Plan B της Κομισιόν
Έτοιμο, όμως, και το Plan B της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση πιθανής διαταραχής στην παροχή φυσικού αερίου στην Ε.Ε. και το σχέδιο κειμένου επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες από τις 20 Ιουλίου δεν αποκλείεται κράτη – μέλη να ενεργοποιήσουν το επίπεδο συναγερμού τους σε αυτό της κατάστασης «εκτάκτου ανάγκης».
Με πιο απλά λόγια η Κομισιόν θεωρεί ότι σε πέντε μέρες είναι πολύ πιθανό ο αγωγός αερίου Nord Stream 1 να μην τεθεί σε λειτουργία μετά τη συντήρηση στην οποία βρίσκεται από τη ρωσική Gazprom.
Το πακέτο των μέτρων κατηγοριοποιείται σε τρία στάδια και αποσκοπεί, κυρίως μέσα από εθελοντικές δράσεις στην εξοικονόμηση ποσοτήτων φυσικού αερίου για τον ερχόμενο χειμώνα από 25 δις. έως και 40 δις. κυβικά μέτρα.
Διαβάστε ακόμα: Ενίσχυση συνεργασίας ΕΕ – Αιγύπτου για ενέργεια και πράσινη μετάβαση
Τα τρία στάδια
Το πρώτο στάδιο που τρέχει από τον Μάιο προβλέπει τη λήψη κυρίως εθελοντικών μέτρων όπως εκστρατείες για την ενημέρωση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων ως προς τη μείωση του θερμοστάτη κατά τη χειμερινή περίοδο καθώς και των βιομηχανιών για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων αντί φυσικού αερίου.
Το δεύτερο στάδιο που ενεργοποιείται από τις 20 Ιουλίου στην περίπτωση συμβάντος που διαταράξει τον εφοδιασμό κρατών – μελών προβλέπει τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου από όλες τις χώρες, την υποχρεωτική ρύθμιση του θερμοστάτη σε δημόσια κτίρια στους 25 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και στους 19 βαθμούς το χειμώνα, τη διενέργεια δημοπρασιών για τη μείωση της κατανάλωσης από τις βιομηχανίες καθώς και τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από μη κρίσιμους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Το τρίτο στάδιο αφορά όταν έστω και δύο κράτη – μέλη της Ε.Ε. τεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τότε ενεργοποιούνται τα σχετικά σχέδια των κρατών μελών και η Κομισιόν έχει τη δυνατότητα να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τόσο όλη την Ε.Ε. όσο και σε περιφερειακό επίπεδο ανάλογα με το μέγεθος του πλήγματος στην παροχή αερίου. Τα κράτη – μέλη προχωρούν στην εφαρμογή των έκτακτων σχεδίων τους, τα οποία προβλέπουν ακόμη και την εκ περιτροπής ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας. Ανεπηρέαστες όμως πρέπει να μείνουν επιχειρήσεις που σχετίζονται με κρίσιμους τομείς της ασφάλειας, όπως διυλιστήρια, φαρμακοβιομηχανίες, εργοστάσια τροφίμων και κρίσιμων υλικών για τον τομέα της υγείας.
- ΒΟΛΟΣ | 18.05.2026 | 11:05
Μαγνησία: Ανήλικες κατήγγειλαν 19χρονο για βιασμό – Στο Στρατοδικείο Λάρισας ο φερόμενος ως δράστης - ΒΟΛΟΣ | 18.05.2026 | 10:39
Αιχμές της «Νέας Αρχής για τον Τόπο μας» για παραλίες και γαλάζιες σημαίες στο Νότιο Πήλιο - ΕΛΛΑΔΑ | 18.05.2026 | 09:58
Θεσσαλονίκη: Τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες – Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε τον έναν - ΕΛΛΑΔΑ | 18.05.2026 | 09:52
Ενδοσχολικές εξετάσεις: Πρεμιέρα σήμερα για τους μαθητές του Λυκείου – Πότε ολοκληρώνονται και πότε αρχίζουν οι Πανελλήνιες - ΕΛΛΑΔΑ | 18.05.2026 | 09:48
Καιρός: Έρχεται τριήμερο με χαλάζι και καταιγίδες – Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.05.2026 | 09:39
Σε ετοιμότητα πάνω από 100 drones για την αντιπυρική περίοδο - 5 στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 18.05.2026 | 09:35
Απελπισία στα σταροχώραφα της Λάρισας: Aγριοβρώμη σε ποοστό 80% διαπίστωσε ο Ηλίας Ελευθεροχωρινός - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.05.2026 | 08:49
Αλέξης Τσίπρας: Ανακοινώνει το νέο του κόμμα στις 26 Μαΐου - «Τώρα είναι η ώρα»
- ΛΑΡΙΣΑ | 17.05.2026 | 22:45
Φωτιά σε χωριό έξω από τη Λάρισα -δείτε εικόνες - ΕΛΛΑΔΑ | 17.05.2026 | 16:42
Ρόδος: Τραγωδία – Δύο γυναίκες νεκρές σε τροχαίο δυστύχημα στ’ Αφάντου - ΕΛΛΑΔΑ | 17.05.2026 | 21:48
Ρόδος: Μάνα και κόρη οι δύο νεκρές στο φρικτό τροχαίο- συγκλονιστικές εικόνες - ΛΑΡΙΣΑ | 17.05.2026 | 14:29
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 17.05.2026 | 17:23
Η Αναγέννηση κέρδισε τον Σύλλα Αιδηψού και πήρε την άνοδο (77-55) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.05.2026 | 16:19
Καταγγελία – σοκ Παύλου Ασλανίδη από τα Χανιά: Δεξαμενές Προπανίου κάτω από τη δικαστική αίθουσα στη Λάρισα - ΕΛΛΑΔΑ | 17.05.2026 | 21:42
Τροχαίο στην Ελευσίνα: Τρεις βαριά τραυματίες - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 17.05.2026 | 16:07
Εντυπωσιακό θέαμα στην Καρδίτσα με το Distinguished Gentlemans Ride (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed