ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ανοίγει το δρόμο για επέκταση της υποχρεωτικότητας η απόφαση ΣτΕ για υγειονομικούς και ΕΜΑΚ
Για τα εμβόλια

Απόφαση επί των προσφυγών δέκα σωματείων εργαζομένων σε υγειονομικές υπηρεσίες και πυροσβεστών της ΕΜΑΚ ενάντια σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και στους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχούς (self-test) για τον κορονοϊό εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. ‘Εκρινε μεταξύ άλλων ότι η προσβαλλόμενη πράξη δεν αντίκειται στις συνταγματικές ή υπερνομοθετικές διατάξεις των οποίων γίνεται επίκληση, διότι ο εμβολιασμός επιβάλλεται:
στην περίπτωση των υπαλλήλων του ΠΣ που υπηρετούν στις ΕΜΑΚ προς διασφάλιση της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας και της πλήρους υπηρεσιακής διαθεσιμότητας του προσωπικού των εν λόγω υπηρεσιών, που έχουν ειδική αποστολή και ιδιαίτερες συνθήκες άσκησης καθηκόντων
στην περίπτωση της ΠΟΕΔΗΝ, Σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ και υπόχρεων φυσικών προσώπων, επιβάλλεται στο πλαίσιο της συνταγματικής υποχρέωσης για επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης, και λόγω της αυξημένης ευθύνης που έχει ως προς τη διαφύλαξη της υγείας των ασθενών.
Αναλυτικά:
Επί της αιτήσεως ακυρώσεως που αφορά την ΕΜΑΚ το Δικαστήριο:
1) Έκρινε (ομοφώνως) ότι η προσβαλλόμενη πράξη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), καθ’ ο μέρος προβλέπει ότι στις ΕΜΑΚ υπηρετεί μόνον εμβολιασμένο προσωπικό και ορίζει απώτατη προθεσμία προγραμματισμού του εμβολιασμού όσων δεν είχαν εμβολιαστεί ή προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους προκειμένου να μην απομακρυνθούν από τις υπηρεσίες αυτές, αποτελεί κανονιστική διοικητική πράξη.
2) Έκρινε (ομοφώνως) ότι η ανωτέρω πράξη δημοσιεύθηκε μεν στον εσωτερικό ιστότοπο του ΠΣ, όφειλε όμως να είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
3) Περαιτέρω, το Δικαστήριο, λόγω της σπουδαιότητας των τιθεμένων ζητημάτων, προχώρησε στην εξέταση αυτών και έκρινε, μεταξύ άλλων, (με μειοψηφία 3 μελών) ότι η προσβαλλόμενη πράξη δεν αντίκειται στις συνταγματικές ή υπερνομοθετικές διατάξεις των οποίων γίνεται επίκληση, διότι α) ο εμβολιασμός επιβάλλεται στους υπαλλήλους του ΠΣ που υπηρετούν στις ΕΜΑΚ προς διασφάλιση της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας και της πλήρους υπηρεσιακής διαθεσιμότητας του προσωπικού των εν λόγω υπηρεσιών, που έχουν ειδική αποστολή και ιδιαίτερες συνθήκες άσκησης καθηκόντων, β) προβλέπεται από ουσιαστικό νόμο και, ειδικότερα, από την προσβαλλόμενη κανονιστική πράξη, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 79 παρ. 13 του ν. 4662/2020 σε συνδυασμό με άλλες διατάξεις του ίδιου νόμου, οι οποίες παρέχουν εξουσιοδότηση στον Αρχηγό του ΠΣ να θεσπίσει εγκύρως, ως πρόσθετο προσωρινό, υπό περιστάσεις πανδημίας, όρο για την καλή κατάσταση της υγείας των υπηρετούντων στις ΕΜΑΚ, τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού covid-19, γ) στηρίζεται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα επισήμων φορέων στην Ελλάδα (Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ΕΟΔΥ) και διεθνώς, σύμφωνα με τα οποία ο εμβολιασμός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος ελέγχου εξάπλωσης της νόσου, ενώ τα οφέλη των εμβολίων υπερτερούν των τυχόν παρενεργειών, οι οποίες είναι εξαιρετικά σπάνιες.
4) Κρίθηκε επίσης ότι η υποχρέωση εμβολιασμού δεν παραβιάζει τις αρχές της ισότητας και της απαγόρευσης των διακρίσεων, διότι η διαφορετική μεταχείριση με κριτήριο τον εμβολιασμό ερείδεται επί αντικειμενικού κριτηρίου, κυρίως λόγω της μη αμφισβητούμενης ούτε από τους αιτούντες, μειωμένης συχνότητας και έντασης με την οποία νοσούν και μεταδίδουν την νόσο οι εμβολιασμένοι σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.
5) Τέλος, το Δικαστήριο εφαρμόζοντας το άρθρο 50 παρ. 3 εδ. α του π.δ. 18/1989 και σταθμίζοντας τα έννομα συμφέροντα των διαδίκων, αποφάσισε (ομοφώνως) να αναβάλει την έκδοση οριστικής απόφασης και να χορηγήσει στη Διοίκηση προθεσμία ενός μηνός από την κοινοποίηση σ’ αυτήν της απόφασης της Ολομέλειας, προκειμένου να προβεί στη δημοσίευση της πράξης του Αρχηγού του ΠΣ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Επί των εννέα αιτήσεων ακυρώσεως που αφορούν το απασχολούμενο σε δομές υγείας ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό (αιτήσεις ΠΟΕΔΗΝ, Σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ και υπόχρεων φυσικών προσώπων), το Δικαστήριο
1) απέρριψε ορισμένες ως απαράδεκτες.
2) Τις υπόλοιπες αιτήσεις απέρριψε (με μειοψηφία 3 μελών) με την αιτιολογία, μεταξύ άλλων, ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός (άρθρο 206 ν. 4820/2021) δεν αντίκειται στις συνταγματικές ή υπερνομοθετικές διατάξεις των οποίων γίνεται επίκληση, διότι, στην προκειμένη περίπτωση, αυτός:
α) επιβάλλεται στη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα στο πλαίσιο της συνταγματικής υποχρέωσης για επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης, ειδικώς δε όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λόγω της αυξημένης ευθύνης που έχει ως προς τη διαφύλαξη της υγείας των ασθενών,
β) προβλέπεται από τον νόμο,
γ) στηρίζεται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα τα οποία αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των αρμόδιων επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα και διεθνώς, σύμφωνα με τα οποία ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19 και
δ) σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, οι σοβαρές παρενέργειες του εμβολιασμού είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Εξ άλλου, (με μειοψηφία 5 μελών) κρίθηκε ότι η αναστολή εργασίας χωρίς την καταβολή του συνόλου των αποδοχών είναι συνταγματικώς ανεκτή.
Κρίθηκε επίσης αφ’ ενός ότι η υποχρέωση εμβολιασμού μόνο του ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας εν σχέσει με άλλες κατηγορίες εργαζομένων και αφ’ ετέρου ότι η προβλεπόμενη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού δεν παραβιάζει τη νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.07.2025 | 22:57
ΠΑΣΟΚ: Ανεξήγητη απενεργοποίηση των ψηφιακών πλατφορμών δημοσιοποίησης πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, εν μέσω σκανδάλου - ΛΑΡΙΣΑ | 05.07.2025 | 22:31
Ημερίδα Ευαισθητοποίησης για την Παχυσαρκία από το ΕΔΔΥΠΠΥ και το ΚΕΠ Υγείας στο Δήμο Τεμπών - ΔΙΕΘΝΗ | 05.07.2025 | 22:18
Τραγικές στιγμές στο Τέξας: Ανέβηκαν στους 27 οι νεκροί από τις πλημμύρες, ενώ 27 κοριτσάκια αγνοούνται - ΛΑΡΙΣΑ | 05.07.2025 | 22:11
Υπεγράφη η εξαγορά της Δωδώνη από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία (ΟΛΥΜΠΟΣ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 05.07.2025 | 21:34
Λαοθάλασσα στο Ρίζωμα για Γλυκερία και Πίτσα Παπαδοπούλου (εικόνες) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.07.2025 | 21:27
Νέο beef Κουρέτα -Αγοραστού - ΒΟΛΟΣ | 05.07.2025 | 21:16
Βόλος: Επιθέσεις σε νεαρούς με σκοπό τη ληστεία – Ανθρωποκυκηνηγητό όλη νύχτα - ΛΑΡΙΣΑ | 05.07.2025 | 20:57
Ένας καλοκαιρινός οδηγός για τους επισκέπτες του Δήμου Αγιάς
- ΛΑΡΙΣΑ | 05.07.2025 | 14:23
Νέο σοκ στη Λάρισα: Νεκρός νεαρός άνδρας στο διαμέρισμά του στο κέντρο της πόλης (ΦΩTO) - ΒΟΛΟΣ | 05.07.2025 | 13:50
Συνελήφθη δημοσιογράφος στον Βόλο που φέρεται να εκβίαζε τη Ζέττα Μακρή - ΛΑΡΙΣΑ | 05.07.2025 | 12:45
Λάρισα: Νέα εποχή για τον θεσμό της Εφεδρείας… «Εξελίσσεται σε δυναμικό επιχειρησιακό βραχίονα…» (ΦΩΤΟ+video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 05.07.2025 | 15:03
Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του Ντιόγκο Ζότα -Σήκωσε το φέρετρο η σύζυγός του, λύγισαν οι συμπαίκτες του - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.07.2025 | 13:35
Γιακουβής: Εκδιώκεται βίαια η επιχειρηματικότητα από τη Λάρισα με την εφαρμογή της Ελεγχόμενης Στάθμευσης (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.07.2025 | 11:57
Έρχονται 43άρια στη Θεσσαλία- Ισχυρή προειδοποίηση Μαρουσάκη για επικίνδυνες συνθήκες - ΒΟΛΟΣ | 05.07.2025 | 19:45
Ζέττα Μακρή: «Μου ζητούσε 15.000 ευρώ για να μην γράψει αρνητικά – Έπρεπε να ενδώσω» - ΒΟΛΟΣ | 05.07.2025 | 15:07
Ζέττα Μακρή για την καταγγελία εκβιασμού της από δημοσιογράφο: Έκανα αυτό που η συνείδησή μου επέβαλε