Καζάνας
cosmos
Τράπεζα Θεσσαλίας

Ειδήσεις, νέα για Υγεία

Κορονοϊός: Ανησυχία για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη - Φόβοι για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Σε συναγερμό φαίνεται πως έχει τεθεί τις τελευταίες ώρες η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα

Κορονοϊός: Ανησυχία για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη - Φόβοι για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
25.11.2021 | 19:02
Agronuts
Horizon
Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου e-way
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
exalco
Ενωμενα Φροντιστήρια
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Σε συναγερμό φαίνεται πως έχει τεθεί τις τελευταίες ώρες η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εξαιτίας της νέας παραλλαγής του κορονοϊού η οποία έχει εντοπιστεί στην Αφρική αλλά και σε έναν ασθενή στο Χονκ Κονγκ. Η μετάλλαξη B.1.1.529 ανησυχεί ιδιαιτέρως τους επιστήμονες καθώς φέρει υπερβολικά μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεϊνική ακίδα και δεν είναι ακόμα βέβαια αν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι αποτελεσματικά σε ικανοποιητικό βαθμό για την αντιμετώπισή της. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 100 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους.

 

Αρχικά η μετάλλαξη εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα, στις 11 Νοεμβρίου ενώ έχουν εντοπιστεί σίγουρα ακόμα 6 κρούσματα στη Νότιο Αφρική και ακόμα ένα στο Χονγκ Κονγκ. Συγκεκριμένα πρόκειται για μολυσμένο ταξιδιώτη που επέστρεψε από τη Νότια Αφρική.Η παραλλαγή φαίνεται πως διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων.

Προς το παρόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ταξινομήσει το B.1.1.529 ως στέλεχος υπό επιτήρηση «variant under monitoring», η οποία είναι χαμηλότερου κινδύνου από τα στελέχη ενδιαφέροντος «variants of interest», και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος «variants of concern».

Κορονοϊός: Ανησυχία για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη - Φόβοι για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

 Οι ερευνητές ωστόσο ανησυχούν μήπως η νέα παραλλαγή είναι πιο ανθεκτική από τις προηγούμενες και πυροδοτήσει νέα κύματα της πανδημίας σε όλον τον κόσμο. Ασφαλή συμπεράσματα για τη μεταδοτικότητα και την ανθεκτικότητα του νέου στελέχους μπορούν να εξαχθούν μόνο όταν πραγματοποιηθούν οι σχετικές μελέτες.

Ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας Ραβί Γκούπτα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανέφερε ότι το εργαστήριο του βρήκε πως δύο από τις μεταλλάξεις φαίνεται αφενός να αυξάνουν τη δυνατότητα του ιού να μολύνει και αφετέρου μειώνουν τη δυνατότητα να αναγνωριστεί από τα αντισώματα. «Πράγματι δείχνει να προκαλεί ανησυχία με βάση τις μεταλλάξεις που έχει», δήλωσε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η νέα αφρικανική μετάλλαξη είναι πιθανό να αναπτύχθηκε από ασθενή που είχε χρόνιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα και επομένως εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (για παράδειγμα κάποιον φορέα του HIV), ο οποίος δεν είχε υποβληθεί σε θεραπεία. Σημειώνεται ότι οι πολλοί φορείς του ιού HIV της Νοτίου Αφρικής έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες της χώρας να καταπολεμήσει την πανδημία του κορονοϊού, καθώς οι ανοσοκατεσταλμένοι φαίνεται πωςμπορούν να φιλοξενήσουν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μια μεγάλη απειλή”

Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Joe Phaahla είπε ότι η παραλλαγή προκαλεί “σοβαρή ανησυχία” και εκλαμβάνεται ως “μια μεγάλη απειλή”. Πριν από την ανίχνευση της νέας παραλλαγής, οι αρχές είχαν προβλέψει ένα τέταρτο κύμα που θα έπληττε τη Νότια Αφρική, ξεκινώντας γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το κρατικό Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών (NICD) δήλωσε ότι 22 θετικά κρούσματα της παραλλαγής B.1.1.529 του κορονοϊού έχουν καταγραφεί στη χώρα. Το NICD είπε ότι ο αριθμός των ανιχνευμένων κρουσμάτων και το ποσοστό θετικών τεστ «αυξάνονται γρήγορα» σε τρεις από τις επαρχίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Γκαουτένγκ, όπου βρίσκεται το Γιοχάνεσμπουργκ και η πρωτεύουσα Πρετόρια.
Η παραλλαγή περιέχει μεταλλάξεις που δεν γνωρίζουμε

Κορονοϊός: Ανησυχία για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη - Φόβοι για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Οι επιστήμονες είπαν ότι η νέα παραλλαγή B.1.1.529 έχει τουλάχιστον 10 μεταλλάξεις, σε σύγκριση με τη Δέλτα που έχει δύο και τη Βήτα που έχει τρεις.

«Αυτό που μας προκαλεί κάποιες ανησυχίες είναι ότι αυτή η παραλλαγή όχι απλώς χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα», είπε.

Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της παραλλαγής, είπε ο Lessells. Η εξουδετέρωση της παραλλαγής περιπλέκεται από τον αριθμό των μεταλλάξεων που περιέχει, δήλωσε η επιστήμονας Penny Moore. «Αυτή η παραλλαγή περιέχει πολλές μεταλλάξεις που δεν γνωρίζουμε», πρόσθεσε.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής (Africa CDC) ανέφεραν ότι σύντομα θα συναντηθούν με Νοτιοαφρικανούς εμπειρογνώμονες για να συζητήσουν για την παραλλαγή.

Πηγή: AfpΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Θεσσαλών Γη

Άλλες ειδήσεις για Υγεία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία - stiafilco
Όλυμπος-Κλιάφα
Τσίπουρο Τυρνάβου
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Νέος Αγών
thesnea.gr
  ^