Καζάνας
cosmos
Τράπεζα Θεσσαλίας

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλία

Η κουβέντα στο καφενείο του χωριού: Τι θα σπείρω, βαμβάκι, στάρι ή ψυχανθή;

Ποιά δεδομένα εξετάζουν οι αγρότες στον κάμπο

Η κουβέντα στο καφενείο του χωριού: Τι θα σπείρω, βαμβάκι, στάρι ή ψυχανθή;
13.10.2021 | 18:31
Agronuts
Horizon
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Δήμος Λαρισαίων - Πρόσκληση
exalco
Ενωμενα Φροντιστήρια
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Αυτές τις μέρες η κουβέντα που γίνεται στα καφενεία των χωριών στον κάμπο, έχει να κάνει με τις νέες σπορές.
Ο καιρός βοηθάει καθώς έχει σταματήσει η συγκομιδή του βαμβακιού λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά, στα κεφαλοχώρια (στα μικρότερα τα καφενεία έχουν κλείσει εδώ και χρόνια).
Αρκετοί είναι αυτοί που ετοιμάζονται να σπείρουν κτηνοτροφικά ψυχανθή κυρίως μηδική και βίκο, καθώς είχαμε εκτίναξη στις τιμές το τελευταίο διάστημα. Το τριφύλλι από τα 14 λεπτά το κιλό πέρυσι έφτασε στα 22, ενώ στάρια , καλαμπόκια, κριθάρια, βαμβάκια έχουν όλα άνοδο στις τιμές. Αλλού έχουμε διπλασιασμό (στο σκληρό σιτάρι που από τα 25 λεπτά πέρυσι έφτασε στα 50), αλλού αύξηση κατά 50% στο βαμβάκι (από τα 45 στα 70 λεπτά το κιλό) ή το καλαμπόκι (από τα 18 στα 28 λεπτά το κιλό).
Όλα είναι συνάρτηση του πόση έκταση θα καλλιεργηθεί από χειμερινά σιτηρά και ψυχανθή και πόσα στρέμματα θα αφεθούν για τις εαρινές καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι κλπ.
Φυσικά έντονος είναι ο προβληματισμός και για την αύξηση των εφοδίων αφού στα λιπάσματα έχουμε αύξηση κατά 200 και πλέον ευρώ τον τόνο, ενώ και για το σπόρο, είναι δεδομένο ότι για το σιτάρι θα έχουμε αύξηση 100% , στο 1 ευρώ το κιλό.
Μεγάλη είναι όμως η ανησυχία των αγροτών που προσανατολίζονται για τις εαρινές σπορές και αν θα υπάρξει το επόμενο καλοκαίρι λειψυδρία. Παρά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις που έφερε η «Αθηνά» και τις νέες που έρχονται από την κακοκαιρία «Μπάλλος» τα υδάτινα αποθέματα στα μοναδικά μεγάλα φράγματα της Θεσσαλίας, του Πλαστήρα και του Σμοκόβου, είναι αυτή την περίοδο ισχνά, ενώ ο Πηνειός τα τελευταία χρόνια τον Αύγουστο στερεύει σε ένα μεγάλο μήκος στα Τρίκαλα.
Όπως πάντα το «καφενείο» στο τέλος θα αποφασίσει με γνώμονα και την τρέχουσα ρευστότητα, ενώ είναι πολύ πιθανό και φέτος να υπάρξει διασπορά των ρίσκων και των κινδύνων και οι αγρότες να επιλέξουν πολυκαλλιέργεια…

Γ.Κ.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Θεσσαλών Γη

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΙΚΤΕΟ Ζερβός
Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία - stiafilco
Όλυμπος-Κλιάφα
Τσίπουρο Τυρνάβου
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Νέος Αγών
thesnea.gr
  ^