Καζάνας
cosmos
Τράπεζα Θεσσαλίας

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλικά Σχόλια

Ο χειμώνας είναι μπροστά… το φράγμα Μουζακίου παραμένει ανεκπλήρωτη δέσμευση

Του Γιάννη Κολλάτου

Ο χειμώνας είναι μπροστά… το φράγμα Μουζακίου παραμένει ανεκπλήρωτη δέσμευση
22.09.2021 | 11:57
Agronuts
Horizon
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Δήμος Λαρισαίων - Πρόσκληση
exalco
Ενωμενα Φροντιστήρια
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Έχει παρέλθει ένας χρόνος από την καταστροφική θεομηνία «Ιανός» και καθώς έχουμε μπροστά μας έναν νέο δύσκολο χειμώνα σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις των μετεωρολόγων, δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί από την πολιτεία, πως δεν θα έχουμε επανάληψη παρόμοιων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή του Μουζακίου στην πρώτη δυνατή καταιγίδα στην περιοχή της Αργιθέας. Η σήραγγα εκτροπής στη Δρακότρυπα κινδυνεύει με κατάρρευση, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την τύχη των ημιτελών έργων, όπου δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (228 εκατομμύρια ευρώ για την ακρίβεια για το φράγμα της Συκιάς και τη σήραγγα εκτροπής και περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας) και μάλιστα από πολύτιμους εθνικούς πόρους, αλλά κυρίως για την ασφάλεια της ζωής των κατοίκων και των περιουσιών τους στη λεκάνη απορροής του Παμίσου.
Ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής δεν έχει ακόμη προχωρήσει την εργολαβία για την συντήρηση και φύλαξη της σήραγγας παρά τις δεσμεύσεις του, η οποία μάλιστα σε κάποιο σημείο έχει καταστεί απροσπέλαστη, καθώς έχει γεμίσει με νερά μέχρι το θόλο, ενώ και τα έργα στο φράγμα της Συκιάς απαιτούν συντήρηση και φύλαξη επίσης. Φυσικά το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έχει μπαζωθεί από φερτά υλικά και η κοίτη του Αχελώου στην περιοχή του φράγματος και απαιτούνται έργα απόφραξης για την αποκατάστασή της, ώστε να συνεχίσει η ελεύθερη ροή των υδάτων.

Ο χειμώνας είναι μπροστά… το φράγμα Μουζακίου παραμένει ανολοκλήρωτη δέσμευση


Όλα τα παραπάνω είναι και έργα Πολιτικής Προστασίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής Αργιθέας, Μουζακίου, λεκάνης Παμίσου, ανατολικής περιοχής δήμου Παλαμά, ενώ λόγω κλιματικής κρίσης δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός.
Και ερχόμαστε στο φράγμα Μουζακίου, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες αν είχε κατασκευαστεί θα είχε παραλάβει τον πλημμυρικό φόρτο στον Πάμισο από τη θεομηνία «Ιανός» και έτσι δεν θα είχαμε τα καταστροφικά αυτά αποτελέσματα στο Μουζάκι, όπου χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή, αποκόπηκαν δρόμοι και γέφυρες και κατέρρευσε η πτέρυγα στο Κέντρο Υγείας. Ούτε φυσικά τις πλημμύρες σε χωριά του τέως δήμου Σελλάνων, όπως για παράδειγμα στα Καλογριανά όπου τα νερά παρέμειναν για δύο εβδομάδες σε δρόμους και σπίτια του χωριού.


Το φράγμα είχε μελετηθεί πλήρως και με ύψος περίπου 60 μέτρα θα είχε αποθηκευτική ικανότητα 180 εκατ. κυβικά. Τι σημαίνει αυτό; Καθώς βρισκόμαστε στο τέλος της αρδευτικής περιόδου, το φράγμα αυτή την εποχή θα ήταν άδειο και άρα θα μπορούσε να κρατήσει όγκο βροχής 2100 κυβικά το δευτερόλεπτο επί 24 ώρες. Δηλαδή θα προστάτευε πλήρως την περιοχή που υπέστη σημαντικές ζημιές. Το έργο βεβαίως καθώς συνδέεται με την εκτροπή του Αχελώου δεν κατασκευάστηκε ποτέ. Εκείνο που προκύπτει πάντως από την καταστροφή είναι ότι προφανώς η περιοχή χρειάζεται αντιπλημμυρικό έργο, ανεξάρτητα από την εκτροπή του Αχελώου...
Σύμφωνα με νέα μελέτη του 2005 της ΔΕΗ το έργο του φράγματος Μουζακίου θα έχει δυνατότητα ταμίευσης 123,7 εκατομμύρια κυβ. μέτρα νερού και το κόστος κατασκευής του με τιμές του 2005 ανερχόταν στα 116.200.000 ευρώ. Το ύψος κατασκευής του ανέφερε η μελέτη είναι τα 284 μέτρα ενώ η ανώτατη στάθμη του (ΑΣΛ) θα βρίσκεται στα 280 μέτρα. Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια, τόσο με το φράγμα Μουζακίου, όσο και εκείνο της Πύλης, είναι οι απαλλοτριώσεις και η κατάκλιση σε έργα οδοποιίας τα οποία θα απαιτηθεί να κατασκευαστούν εκ νέου. Για παράδειγμα για το φράγμα της Πύλης, ο ανασχετικός παράγοντας είναι ότι θα κατακλυστεί ο δρόμος που οδηγεί από την Πύλη προς Περτούλι και τα νέα έργα οδοποιίας, απαιτούν περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ποσό όμως που δεν είναι τόσο σημαντικό, αν μπουν κριτήρια κόστους- οφέλους, το ίδιο φυσικά ισχύει και σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό και για το φράγμα Μουζακίου, ακόμη και αν αυτό αφορά δρόμους προς Ανατολική ή Δυτική Αργιθέα, οι οποίοι θα μπορούσαν να κατασκευαστούν εκ νέου με πιο σύγχρονες προδιαγραφές και να δώσουν και μία τουριστική διέξοδο προς την περιοχή της τεχνητής λίμνης που θα σχηματιστεί στη Συκιά.


Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως η ΔΕΗ είχε προβλέψει την παραγωγή υδροηλεκτρικής «πράσινης» ενέργειας από το φράγμα του Μουζακίου ίσης με 240 MW ετησίως. Το έργο δεν έχει ενταχθεί σε εκείνα του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και απαιτείται συστράτευση των φορέων της Καρδίτσας, αλλά και όλης της Θεσσαλίας (έχει χαρακτήρα αρδευτικό , περιβαλλοντικό για όλο το θεσσαλικό κάμπο) , προκειμένου ο πρωθυπουργός που είχε δεσμευτεί για την προώθησή του μετά τη θεομηνία «Ιανός» κατά την επίσκεψή του σε Καρδίτσα και Μουζάκι να τηρήσει τα υπεσχημένα.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Θεσσαλών Γη

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλικά Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΙΚΤΕΟ Ζερβός
Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία - stiafilco
Όλυμπος-Κλιάφα
Τσίπουρο Τυρνάβου
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Νέος Αγών
thesnea.gr
  ^