ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Κορονοϊός: Ανοσία πάνω από έναν χρόνο όσοι νόσησαν και εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις Pfizer
Μελέτη δείχνει την αναγκαιότητα μιας τρίτης δόσης για τα άτομα άνω των 60

Μελέτη δείχνει την αναγκαιότητα μιας τρίτης δόσης για τα άτομα άνω των 60 στους έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό
Ανοσία που θα διαρκεί πολύ περισσότερο από ένα χρόνο φαίνεται ότι θα έχουν όσοι νόσησαν από Covid-19 και εμβολιάστηκαν και με τις δύο δόσεις του εμβολίου BNT162b2 (Pfizer) ενώ διαφαίνεται η αναγκαιότητα μιας τρίτης δόσης για τα άτομα άνω των 60 στους έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό.
Αυτό προκύπτει, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από εκτιμήσεις που βασίζονται στα αποτελέσματα ελληνικής μελέτης που μόλις δημοσιεύθηκε και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία επιστημόνων από τη Μονάδα Κλινικών Ερευνών της Ιατρικής του ΑΠΘ και του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης σε ένα δείγμα 252 συμμετεχόντων οι οποίοι εμβολιάστηκαν πλήρως με το εμβόλιο της Pfizer. Έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό τα ευρήματα της μελέτης είναι ενδεικτικά διατήρησης των αντισωμάτων που δημιουργούνται από το εμβόλιο BNT162b2 σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Φαίνεται ότι είναι σημαντικά πιο αργή η μείωση των τίτλων αντισωμάτων στους εμβολιασμένους που νόσησαν προηγουμένως και μάλιστα το όφελος που έχουν είναι ισοδύναμο με το όφελος που θα έχει μία τρίτη δόση σε όσους δεν νόσησαν .
Στη διάρκεια της μελέτης παρακολουθήθηκαν επί έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό οι τίτλοι αντισωμάτων στους 252 συμμετέχοντες. Φάνηκε ότι οι τιμές των τίτλων αντισωμάτων σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την τιμή που είχαν 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου αλλά είχαν μειωθεί κατά 94% σε σύγκριση με τα επίπεδα που είχαν 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Ωστόσο, στο 99% των δειγμάτων οι τίτλοι αντισωμάτων ξεπέρασαν το όριο οροθετικότητας των 50 AU/ml. οι τίτλοι αντισωμάτων των ατόμων στην ηλικιακή ομάδα 60-69 ετών είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από ό, τι σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, οι τίτλοι σημείωσαν μείωση από 10000 σε 1000 εντός έξι μηνών, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε σε 4 μήνες μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών.
Τα προγνωστικά αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι στα άτομα με θετικό ιστορικό λοίμωξης που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου πιθανότατα θα παρατηρηθεί σημαντική πτώση στους τίτλους αντισωμάτων τους σε χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο από ένα χρόνο μετά την ανοσοποίηση.
Ερευνητές της μελέτης ήταν η Κωνσταντίνα Κοντοπούλου Διευθύντρια Μικροβιολογικού του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», ο Χρήστος Νάκας καθηγητής Βιομετρίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και οι Α.Αϊνατζόγλου, Γ. Γκουντή και Χ. Κατσιούλης. Τη μελέτη συντόνισε ο Γεώργιος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας της Μονάδας Κλινικών Ερευνών του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 05.07.2025 | 12:58
Σημείο αναφοράς πολιτιστικού τουρισμού η Λίμνη Πλαστήρα - ΛΑΡΙΣΑ | 05.07.2025 | 12:45
Λάρισα: Νέα εποχή για τον θεσμό της Εφεδρείας… «Εξελίσσεται σε δυναμικό επιχειρησιακό βραχίονα…» (ΦΩΤΟ+video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.07.2025 | 12:21
Κώστας Τσιάρας: «Κύμα αποχωρήσεων» από βιολογική κτηνοτροφία και μελισσοκομία από το φόβο των ελέγχων - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.07.2025 | 12:14
Κέλλας: «Δεν είναι σκάνδαλο οι επικοινωνίες των βουλευτών για την εξυπηρέτηση και την βοήθεια των πολιτών» (βίντεο) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.07.2025 | 11:57
Έρχονται 43άρια στη Θεσσαλία- Ισχυρή προειδοποίηση Μαρουσάκη για επικίνδυνες συνθήκες - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.07.2025 | 11:52
Το 16ο Παγκόσμιο Αντάμωμα Θεσσαλών στον Δήμο Τεμπών - ΕΛΛΑΔΑ | 05.07.2025 | 09:37
Καιρός σήμερα: Καμίνι η χώρα με 39αρια - ΛΑΡΙΣΑ | 04.07.2025 | 22:31
Τα εγκαίνια του νέου ενδοσκοπικού τμήματος της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο ΓΝΛ (ΦΩΤΟ+video)
- ΛΑΡΙΣΑ | 04.07.2025 | 10:23
Σοκ στη Λάρισα με 40χρονο που εντοπίστηκε νεκρός το πρωί στην οικία του - ΒΟΛΟΣ | 04.07.2025 | 19:15
Ατύχημα για τον Αχιλλέα Μπέο, γλίστρησε και έπεσε στο Λιμάνι του Βόλου! - ΛΑΡΙΣΑ | 04.07.2025 | 11:39
Λάρισα: Απόπειρα διάρρηξης ΙΧ σε πάρκινγκ -Καταδίωξη στην εθνική οδό, μπήκαν στο αντίθετο ρεύμα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 04.07.2025 | 13:21
Χαμός σε χωριό των Τρικάλων- Είχαν στήσει ερωτικό… τρίο στο μπαλκόνι! - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.07.2025 | 12:33
Τακούδης: Στους 40°-41° Τρίτη, Τετάρτη η Θεσσαλία στους 31°-32° την Πέμπτη!!! (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.07.2025 | 22:31
Τα εγκαίνια του νέου ενδοσκοπικού τμήματος της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο ΓΝΛ (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.07.2025 | 14:15
Λάρισα: Κηδεύεται σήμερα ο αυτοκινητιστής και μπουζουξής Στέφανος Ζαχαριάδης 53 ετών - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.07.2025 | 10:05
«Θερμικός θόλος» θα σκεπάσει τη Θεσσαλία-Λαγουβάρδος: θερμοκρασίες 40+ μέχρι Τετάρτη (video)