Καζάνας
cosmos
Ενωμενα Φροντιστήρια

Ειδήσεις, νέα για Λαρισαϊκά... Της Πόλης

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Ε Μέρος

από τον Γιώργο Τράντα

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Ε Μέρος
13.09.2021 | 10:40
Agronuts
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
AXON
Δήμος Κιλελερ
Smartbox - Ανέστης Θεοδώρου
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 

Ολοκληρώνουμε σήμερα τον περίπατό μας στο ιστορικό Ναύπλιο. Μετά το φαγητό μας σε εστιατόριο της Μπουμπουλίνας επιστρέφουμε μέσω της Όθωνος στο κέντρο της παλιάς πόλης. Η Όθωνος είναι ένα μικρό δρομάκι στολισμένο αυτή την εποχή από τις μοβ μπουκαμβίλιες. Στον ίδιο δρόμο τραβά την προσοχή μου ένα δίπατο σπίτι με παλιά ξύλινα κουφώματα και μαρμάρινα φουρούσια στα μπαλκόνια. Βγαίνω στη λεωφόρο Αμαλίας, απ` όπου περνούσε το βόρειο τείχος της κάτω πόλης. Εκεί συναντώ το Πρώτο Δημοτικό Σχολείο και το Λύκειο της πόλης, κτίσματα της δεκαετίας του ΄30. Στη θέση του Λυκείου υπήρχε οπλοστάσιο που το είχαν κατασκευάσει οι Τούρκοι τον 18ο αιώνα. Τα σπίτια σ’ αυτόν τον δρόμο είναι τα περισσότερα εκατό και πλέον χρόνων και ακολουθούν τον νεοκλασικό ρυθμό. Μέσω της οδού Κοκκίνου που είναι σκεπασμένη από μπουκαμβίλιες βγαίνω στην Σταικοπούλου, έναν δρόμο με πολλά και γουστόζικα μαγαζιά. Κυρίως πωλούνται ρούχα, παπούτσια και κοσμήματα. Φωτογραφίζω ένα ιδιαίτερο μαγαζί που συνδυάζει ρούχα, μαθήματα ραπτικής και βιβλία. Στα αριστερά του δρόμου και ένα κατάστημα που πουλάει κομπολόγια. Στον πάνω όροφο στεγάζει το μοναδικό μουσείο κομπολογιού.


Κατηφορίζω την οδό Πλαπούτα. Δύο φίλοι στα αριστερά του μικρού δρόμου παίζουν το ταβλάκι τους. Λίγο πιο κάτω στα δεξιά μου συναντώ τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, έναν από τους σημαντικότερους και παλαιότερους ναούς της πόλης, όπου έλαβαν χώρα σπουδαία γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Θεωρείται ότι χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα. Ο ναός είναι οικοδομημένος στον τύπο της βασιλικής με τρούλο και οι τοιχογραφίες του φιλοτεχνήθηκαν στη Δεύτερη Ενετοκρατία, γύρω στις αρχές του 18ου αιώνα, σε δυτικότροπο στιλ. Στο ναό του Αγίου Γεωργίου εισήλθε, μόλις αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο, στις 25 Ιανουαρίου του 1833, ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδος, Όθωνας.


Επιβιβάζομαι στο αυτοκίνητο και κατευθύνομαι οδικώς στο Παλαμήδι, διότι η ζέστη δεν επιτρέπει την ανάβαση από τα σκαλοπάτια. Το φρούριο του Παλαμηδιού αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Οφείλει το όνομά του στον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη. Κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα. Οι οκτώ συνολικά προμαχώνες του κάστρου είναι αυτοτελείς, ούτως ώστε αν ένας από αυτούς καταληφθεί, η άμυνα να συνεχίζεται από τους υπόλοιπους.


Πρώτα επισκέπτομαι τους προμαχώνες Λεωνίδα και Μιλτιάδη στα βόρεια. Περπατώ μέσα στα δωμάτια και τις εσωτερικές αυλές τους. Εκεί λειτούργησαν για 80 περίπου χρόνια οι πιο σκληρές φυλακές βαρυποινιτών και θανατοποινιτών της χώρας. Εκεί φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, με τη δήθεν κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Ακούω τα αγκομαχητά στα ανήλιαγα κελιά και τις ομοβροντίες των όπλων του εκτελεστικού αποσπάσματος. Βγαίνω στα τείχη, απ’ όπου έχω μια εξαιρετική εικόνα της πόλης και του λιμανιού.


Συνεχίζω προς τον κεντρικό προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα. Περνάω από το μονοπάτι από το οποίο έχω την κάτοψη της Ακροναυπλίας. Ο προμαχώνας αυτός αποτελούσε το φρουραρχείο και ήταν ο αρτιότερα εξοπλισμένος. Εδώ βρίσκεται το εκκλησάκι που μετονομάστηκε από Άγιος Γεράρδος σε Άγιο Ανδρέα, προς τιμήν του αγίου που γιόρταζε την ημέρα κατά την οποία η πόλη έγινε ελληνική. Εκεί βρίσκονταν τα κελιά της απομόνωσης. Την προηγούμενη φορά είδα το ένα από αυτά στο οποίο έκλεισαν τον γέρο του Μοριά. Τώρα δεν μου επιτράπηκε η είσοδος λόγω covid-19.


O ήλιος ανέβηκε ψηλά. Ώρα για μπάνιο. Αντί της παραλίας της Αρβανιτιάς επιλέγω αυτή του Καραθώνα. Σε δέκα λεπτά είμαι εκεί. Ο φυσικός όρμος της Καραθώνας είναι από τους ωραιότερους της περιοχής και η αμμουδιά του προσφέρεται για μπάνιο. Στην είσοδο του κόλπου το ομώνυμο νησάκι της Καραθώνας.


Σας ευχαριστώ για την παρέα σας στην τριήμερη περιήγηση σε μια από τις ομορφότερες και ιστορικότερες πόλεις της χώρας.

 

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Δ Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Δ Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Δ Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Δ Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Δ Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Δ Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Δ Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Δ Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Δ ΜέροςΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Θεσσαλών Γη

Άλλες ειδήσεις για Λαρισαϊκά... Της Πόλης

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Επιστροφή 6-9-2021 Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας
Δαλαβίκας Bikes
Όλυμπος-Κλιάφα
Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία - stiafilco
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Νέος Αγών
thesnea.gr
  ^