ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Η χώρα με τους περισσότερους αρνητές του εμβολίου στην ΕΕ αντιμετωπίζει το χειρότερο κύμα θανάτων
Ποια χώρα θρηνεί τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό στην ΕΕ

Ποια χώρα θρηνεί τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό στην ΕΕ, έχοντας καταγράψει σχεδόν 2.800 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους - Τι δείχνουν τα σ
Αντιμέτωπη με τη χειρότερη έξαρση θανάτων λόγω Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται η Βουλγαρία, η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη, πριν καν αρχίσει η έντονη επιδείνωση του καιρού που παραδοσιακά οδηγεί σε αύξηση της διασποράς του ιού.
Η Βουλγαρία ήδη θρηνεί τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό στην ΕΕ, έχοντας καταγράψει σχεδόν 2.800 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της υπηρεσίας Ourworldindata.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, όταν η Βουλγαρία είχε περισσότερα θανατηφόρα κρούσματα από οποιαδήποτε άλλη από τις συνολικά 30 χώρες που παρακολουθεί το ECDC, σχεδόν 55,7 ανά εκατομμύριο κατοίκους, δηλαδή τέσσερις και πλέον φορές χειρότερο από τον μέσο όρο των 12,68 θανάτων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το ίδιο διάστημα 10 κράτη είχαν περισσότερα νέα κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό.
Τα πρώτα στοιχεία από τον Σεπτέμβριο προμηνύουν ότι η εικόνα θα παραμείνει εξίσου κακή, με περισσότερους από 54 νεκρούς ανά εκατομμύριο, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των θανάτων εάν η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αυξήσει τα περιστατικά συνωστισμού και συγχρωτισμού.
Ουραγός στον εμβολιασμό
Εκτός από την κακοκαιρία και την ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα η Βουλγαρία βρίσκεται αντιμέτωπη με το μακράν μεγαλύτερο κίνημα άρνησης του εμβολιασμού στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ECDC μόλις το 20,7% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 22,5% έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση.
Αν εξαιρεθεί η Ρουμανία όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν εμβολιάσει περισσότερο από το 40% του πληθυσμού τους.
Μάλιστα, ο ρυθμός εμβολιασμού στην Βουλγαρία δεν φαίνεται να αποκτά δυναμική παρά τον κίνδυνο τέταρτου κύματος της πανδημίας. Την εβδομάδα από τις 30 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου χορηγήθηκαν 21.108 πρώτες δόσεις, που συνιστά την χειρότερη επίδοση των τελευταίων πέντε εβδομάδων.
Σε lockdown η διασκέδαση από τον Σεπτέμβριο
Ο κίνδυνος δραματικής αύξησης των κρουσμάτων η κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με έμφαση στην κοινωνική δραστηριότητα.
Από χθες Δευτέρα και έως το τέλος Οκτωβρίου τα εστιατόρια και τα καφέ κλείνουν στις 22:00 το βράδυ και δεν επιτρέπουν περισσότερους από έξι πελάτες ανά τραπέζι, ενώ τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης παραμένουν κλειστά. Θέατρα και κινηματογράφοι λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητάς τους και τα γυμναστήρια στο 30%.
Παράλληλα, απαγορεύεται η είσοδος θεατών σε κλειστά γήπεδα ενώ στα ανοιχτά επιτρέπεται η είσοδος στο 30% της χωρητικότητας, ενώ μέτρα εφαρμόζονται και σε δεξιώσεις και εορταστικές συναθροίσεις όπως οι γάμοι.
- ΕΛΛΑΔΑ | 07.07.2025 | 13:11
Στη Βουλή η Καρυστιανού - Κατέθεσε 1,3 εκατομμύρια υπογραφές για την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 07.07.2025 | 09:53
Έξαλλος ο Πορτοσάλτε για τον εκβιασμό της Μακρή: «Βρομιαραίοι και τρισάθλιοι αρουραίοι μέσα στα site» - ΕΛΛΑΔΑ | 07.07.2025 | 09:45
«Καμίνι» η χώρα με θερμοκρασίες έως 42 βαθμούς Κελσίου – Στα ύψη ο υδράργυρος - ΛΑΡΙΣΑ | 07.07.2025 | 09:42
Τραγωδία στους Νέους Πόρους: Πνίγηκε 75χρονη Καλαμπακιώτισσα κατά τη διάρκεια εκδρομής - ΛΑΡΙΣΑ | 06.07.2025 | 23:47
Τρελή πορεία ΙΧ στα παράλια Λάρισας-προσέκρουε σε τρία σταθμευμένα οχήματα-ένας τραυματίας - ΕΛΛΑΔΑ | 06.07.2025 | 23:40
Λευκάδα: 24χρονη κατέρρευσε μετά την πρόταση γάμου από τον σύντροφό της -Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση - ΛΑΡΙΣΑ | 06.07.2025 | 23:31
Σε «κλοιό» καύσωνα από τη Δευτέρα -Έως και 42°C θα ανέλθει η θερμοκρασία στη Λάρισα - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 06.07.2025 | 23:21
Λήγει το τελεσίγραφο Τραμπ για τους δασμούς – Έρχεται η «λυπητερή» για την ΕΕ
- ΛΑΡΙΣΑ | 06.07.2025 | 23:47
Τρελή πορεία ΙΧ στα παράλια Λάρισας-προσέκρουε σε τρία σταθμευμένα οχήματα-ένας τραυματίας - ΛΑΡΙΣΑ | 06.07.2025 | 22:39
Κατάμεστο το κηποθέατρο στη συναυλία της Νατάσας Θεοδωρίδου μαγευτική η ερμηνεία της(ΦΩΤΟ+video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.07.2025 | 12:03
ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος βάζει στο «μικροσκόπιο» πρώην υπουργούς και βουλευτές - ΒΟΛΟΣ | 06.07.2025 | 11:36
“Η Μακρή θα πλήρωνε για να την διαφημίζω” -“Δεν έχω επιχείρηση” απαντά η ίδια - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.07.2025 | 16:32
“Επιστροφή των χρηµάτων ακόµα και µε δέσµευση περιουσίας”, λέει ο Τσιάρας - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 07.07.2025 | 09:53
Έξαλλος ο Πορτοσάλτε για τον εκβιασμό της Μακρή: «Βρομιαραίοι και τρισάθλιοι αρουραίοι μέσα στα site» - ΕΛΛΑΔΑ | 06.07.2025 | 22:17
Βυθίζεται το ελληνόκτητο πλοίο που επλήγη από τους Χούθι ανοιχτά της Υεμένης - ΕΛΛΑΔΑ | 06.07.2025 | 23:40
Λευκάδα: 24χρονη κατέρρευσε μετά την πρόταση γάμου από τον σύντροφό της -Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση