Καζάνας
cosmos
Τράπεζα Θεσσαλίας

Ειδήσεις, νέα για Λαρισαϊκά... Της Πόλης

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Δ Μέρος

από τον Γιώργο Τράντα

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Δ Μέρος
30.08.2021 | 12:33
Agronuts
Horizon
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Δήμος Λαρισαίων - Πρόσκληση
exalco
Ενωμενα Φροντιστήρια
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

 

Λίγο πιο κάτω ένα δένδρο μπουκαμβίλια έχει φτάσει μέχρι τον δεύτερο όροφο ενός νεοκλασικού με ενδιαφέροντα κάγκελα στα μπαλκόνια του.

Στη γωνία Αμαλίας και Κωλέτη ένα υπέροχο και καλοδιατηρημένο νεοκλασικό που σήμερα είναι ο εκθεσιακός χώρος της Alpha Bank και δίπλα του η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης». Στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο του παλαιού παρθεναγωγείου Ναυπλίου. Σήμερα η Βιβλιοθήκη απαριθμεί 70.000 τόμους, εμπλουτισμένη με τις δωρεές του Βασίλειου Κυριακόπουλου, της οικογένειας του μεγάλου Ναυπλιώτη λογοτέχνη Άγγελου Τερζάκη, καθώς και τη βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Ναυπλίου, η οποία περιλαμβάνει πολύτιμα βιβλία - το παλαιότερο είναι έκδοση του 1504.


Μέσω της οδού Υψηλάντη φθάνω στην πλατεία Φιλελλήνων. Το μνημείο των Φιλελλήνων, που δεσπόζει στο μέσο της πλατείας, ανεγέρθηκε το 1903, στη μνήμη των Γάλλων φιλελλήνων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

Απέναντι, στην παραλία, παίρνω το καραβάκι για μια βόλτα στο Μπούρτζι και μέχρι το ακρωτήρι, στο λεγόμενο «κρυφό σχολειό». Το επιθαλάσσιο φρούριο, που έμεινε γνωστό με την τουρκική ονομασία Μπούρτζι, δηλαδή πύργος, αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης του Ναυπλίου. Το έφτιαξαν οι Ενετοί τον 15ο αιώνα. Μεταξύ του φρουρίου και του λιμενοβραχίονα υπήρχε στενή δίοδος που έκλεινε με αλυσίδα, για την ασφάλεια του λιμανιού από εχθρικά πλοία. Λειτούργησε ως φρούριο μέχρι το 1865. Κατόπιν αποτελούσε τον τόπο διαμονής των δημίων που πραγματοποιούσαν τις εκτελέσεις των θανατοποινιτών των φυλακών του Παλαμηδιού.


Το «κρυφό σχολειό» βρίσκεται στα μισά του «περιπάτου της Αρβανιτιάς». Ανάμεσα στους βράχους της Ακροναυπλίας με τα επιβλητικά της τείχη βρίσκεται ένα μικρό εκκλησάκι, που αποτελεί αγαπημένο προσκύνημα τόσο των κατοίκων της πόλης όσο και των επισκεπτών της. Πρόκειται για την Παναγίτσα, την Παναγία της Σπηλιάς, τη Santa Maria della Grotta των Βενετών.


Επιστρέφοντας στο λιμάνι έχω μια γενική θέα της Ακροναυπλίας με το ξενοδοχείο και το παλιό ρολόι καθώς και του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» στην πλατεία Φιλελλήνων κάτω από το Παλαμήδι. Σ’ αυτό το μνημείο και στην πίσω πλευρά του Ναυπλίου θα περπατήσουμε στο τρίτο και τελευταίο μέρος του οδοιπορικού μας.

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Δ Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Δ Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Δ Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Δ Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Δ Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Δ Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Δ ΜέροςΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Θεσσαλών Γη

Άλλες ειδήσεις για Λαρισαϊκά... Της Πόλης

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΙΚΤΕΟ Ζερβός
Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία - stiafilco
Όλυμπος-Κλιάφα
Τσίπουρο Τυρνάβου
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Νέος Αγών
thesnea.gr
  ^